maritbet girişmaritbet
Asansör kazası başınıza gelmeden bunlara dikkat!

Asansör kazası başınıza gelmeden bunlara dikkat!

AYSAD (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği), asansör kazaları, yürüyen merdivenler ve denetimleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Günümüzde artan konut ihtiyacı ve buna istinaden yürütülen konut yapımı, asansör imalatını da hızlandırdı. Türkiye'de inşaat sektörüne paralel olarak büyüyen asansör sektörü büyük bir değişim sürecine girdi. Kentsel dönüşüm projelerinin de hayata geçirilmesi ile birlikte, sektörde önemli gelişmeler yaşanmaya başladı. Ancak son dönemlerde yaşanan asansör ve AVM'lerdeki yürüyen merdiven kazaları bu sektörle ilgili bazı soruları da beraberinde getirdi. AYSAD (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği) ise Emlaktasondakika.com'a asansörle ile ilgili merak edilenleri anlattı. 

ASANSÖR KAZALARININ ÇOĞU KİLİT ARIZASINDAN KAYNAKLANIYOR 

Asansör kazası denildiğinde, basında çoğunlukla halat kopması ve asansör kabininin içinde yolcularla beraber düşmesinden bahsedilir. Oysaki asansörlerde meydana gelen kazaların büyük çoğunluğu, kat kapısı ve kilidi arızalarından kaynaklanan kazalarda kuyuya düşme ve kabin kapısı olmamasından dolayı, kuyu ile kabin arasına sıkışma şeklinde oluşmaktadır.

ASANSÖRÜNÜZDE BAZI GÖZLEMLERİ YAPIN!

Bu konuda, kendi binanızdaki asansör ve yabancı binalarda kullanmak durumunda kaldığınız asansörlerle ilgili farklı uygulamalar veya dikkat edilmesi gerekenlerden söz edilebilir. 

Kendi binanızda, öncelikle yasal yeterliği olan ve itimadınızı kazanmış bir firmayla çalışmanız, bakımlarını yaptırmanız gerekir. Bunun dışında, asansörünüzde bazı gözlemler yapmanız ve şüpheli durumları en kısa zamanda bakım firmanıza iletmeniz gerekir. Yapılması gerekenler, EN 13015 standardında belirlenmiştir. Örneğin, tüm kapıların kabin o katta değilken açılmadığını kontrol etmek ve belli aralıklarla tüm bina boyunca tam seyir yaparak anormallikleri gözlemek ve bildirmek gibi…

Ziyaret ettiğiniz diğer binalarda, asansörde kırmızı etiket varsa o asansörü kullanmayın. Etiket olamaması veya yeşil etiket olmasına rağmen görüntüsü size itimat telkin etmeyen asansörleri kullanmayınız. Özellikle İstanbul'da henüz kontrol edilmemiş ve yıllardır bakımcı yüzü görmemiş çok asansör olduğunu tahmin ediyoruz.

AVM MERDİVENLERİNDEKİ UYARILARA DİKKAT!

AYSAD: “Yürüyen merdivenleri kullanırken, yanınızdaki çocuğun elini tutun”

AVM'lerde hizmet veren yürüyen merdivenlerde son zamanlarda karşılaşılan ayakkabı sıkışması gibi kazalarla ilgili bir değerlendirme yapan AYSAD, kazaların kullanıma dair uyarılara riayet edilmemesinden kaynaklandığını açıklarken; bu uyarılara dikkat edildiği takdirde yürüyen merdivenlerin en güvenli taşıma sistemleri olduğunun da altını çizdi.

Yürüyen merdiven kullanımının yoğun olduğu alışveriş merkezlerinde, özellikle çocuklara ve refakat edilmesi gereken insanlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan AYSAD Yönetim Kurulu, şu açıklamayı yaptı: 

“Son zamanlarda meydana gelen kazalara karışanların, küçük çocuklar olduğunu üzülerek gözlemliyoruz. Öncelikle, bu üzücü kazalara karışan çocuklarımıza ve ailelerine, ‘geçmiş olsun' dileklerimizi sunarız. 

Ülkemizde EN (Avrupa) standartlarına uygun olarak tesis edilen yürüyen merdiven ve yollar, kurallara uygun şekilde kullanıldığında son derece güvenli toplu taşıma sistemleridir. İlgili EN 115 standardı, yürüyen merdivenler için harmonize standarttır ve buna uygun asansörler güvenli ürün kabul edilir. Yüksek yolcu taşıma kapasitesi ile çalışan bu sistemlerde, yolcuların güvensiz hareketlerinden kaynaklanan tehlikeli durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu tehlikelerin oluşturduğu riskin oluşmasına örnek olarak; ayakkabı sıkışması, etek veya uzun giysilerin sıkışması, yürüyen merdiven üzerinde düşme/kayma, el bandı üzerine tırmanma sonucu düşme gibi vakaları sayabiliriz.  

Kullanım esnasında, yürüyen merdivenin üzerinde ve girişlerinde bulunan uyarı işaretlerine dikkat edildiğinde, bu tip kullanıcı kazaları tamamen ortadan kalkar.

Bunun dışında, ülkemizin yanı sıra bazı ülkelerde de, özellikle ayakkabı sıkışmasına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla aşağıdaki ikaz etiketleri uygulanıyor. Bu etiketleri de, aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır. Unutmayalım, tüm güvenli ürünler, belli ve bildirilmiş kurallar dahilinde kullanıldığı sürece güvenlidir.

Yeni bir bina yapılırken proje üreticileri asansör konusunda hangi kriterlere dikkat etmeli? 

Ev alanlar, asansörün güvenli bir ürün olduğuna bakmalı. Üretici şirketin geçmişini, üretim kapasitesini kontrol etmeli. Ayrıca, uzun vadede asansörün gerek bakım giderleri ve gerekse tamir ve parça giderlerinin yüksek olup olmadığına da bakmalı.

Asansör bakımında, “asansör bakım, işletme yönetmeliğinde” belirtildiği gibi kontrol ve ayarlarına bakılır. Bu kontrol ve ayarlar sırasında aşınmış veya görevini yerine getiremeyecek durumda olan bir parça varsa değiştirilmesi için bina sorumlusuna bildirimde bulunulur. Bina sorumlusu bu parçanın yenilenmesi veya tamirine uygunluk vererek asansörün güvenli bir şekilde hizmet vermesini sağlamalıdır.

Asansör bakımı yaptırmayanlara bina sorumlusuna ceza!

 Asansör bakımı konusunda, yani asansör bakımının doğru yapılıp yapılmadığı konusunda resmi veya yetki almış mercilerce yapılan bir denetim yoktur. Bu denetim bakımı yapan firmaların kendi iç denetimleri olarak yapılır. Bakımcı firma kendi kalite yönetim sisteminde bu yönde bir talimat varsa denetim yapar.

Asansör bakımlarını hizmet yeterliliği almış firmalara yaptırmak şarttır. Bina sorumluları bunu yaptırmakla yükümlüdür. Bina sorumlularının asansör bakımlarını hizmet yeterliliği olmayan firmaya yaptırmaları veya hiç yaptırmamaları halinde tüm sorumluluk kendilerine aittir. Herhangi bir kaza, yaralanma, vefat halinde gerek yaralanan şahıs yakınları veya gerekse devlet tarafından cezai müeyyideler bina sorumlusuna uygulanır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fi Side'da asansör kazası!
  • 01.02.2016 14:40

Fi Side'da asansör kazası!

İstanbul Esenyurt'ta hayata geçirilen Fi Side projesinin inşaatında yük asansörü ...

Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı 7-10 Temmuz'da!
  • 28.01.2021 10:45

Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı 7-10 Temmuz'da!

Tarsus Turkey Fuarcılık, dünyanın 3 büyük ihtisas fuarından birisi olan Uluslara ...

Asansör sektörü küresel ölçekte milli markalar çıkaracak
  • 23.01.2019 13:13

Asansör sektörü küresel ölçekte milli markalar çıkaracak

Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği AYSAD, “Asansör Sektöründe Küre ...

Şişli'deki asansör kazasıyla ilgili davada beraat!
  • 28.09.2018 10:18

Şişli'deki asansör kazasıyla ilgili davada beraat!

Şişli'de 6 Eylül 2014'te, 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına ilişki ...

Şişli'deki asansör kazasıyla ilgili "görevi ihmal" davası
  • 22.06.2017 17:20

Şişli'deki asansör kazasıyla ilgili "görevi ihmal" davası

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili eski TOKİ çalış ...

Şişli'deki asansör kazasında 9 sanık için hapis istemi
  • 14.02.2017 15:35

Şişli'deki asansör kazasında 9 sanık için hapis istemi

Şişli'de 6 Eylül 2014'te 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası ile ilgil ...