maritbet girişmaritbet
Aplikasyon Nedir? Aplikasyon Krokisi ve Gerekli Evraklar

Aplikasyon Nedir? Aplikasyon Krokisi ve Gerekli Evraklar

Aplikasyon ne demek, nereden alınır ve aplikasyon krokisi hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını öğrenmek için hemen tıklayın!

Aplikasyon nedir sorusu son dönemde Google web aramalarında öne çıkmış durumda. Yayınlanan genelgede yer alan bilgilere göre; taşınmazla ilgili irtifa hakkı veya mülkiyet sınırlarının, tapu planında yer alan belge ve bilgilerine uygun olarak zeminde işaretlenmesini ifade eder. Aplikasyon krokisi de, yine bunlarla bağlantılı olarak hazırlanan bir evrağın özetidir. Mülkiyet sınırlarında aplikasyonu mülkiyete ilişkin yer gösterme ve bu işlemlere dair kroki düzenleme işlemlerinin kadastro müdürlüğü ve lisanslı bürolarca yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

Bir gayrimenkul terimi olan aplikasyon ve aplikasyon krokisi, tüm emlak işlerinde ya da emlakçılık sektöründe karşılaşılabilecek bir anlama sahip. Tapu ve Kadastro kapsamında yer alan işlemlerin içerisinde yer alan aplikasyon krokisi de, yine önemli bir anlama sahip.

Aplikasyon Krokisi Nedir?

Kadastral bir anlamı bulunan aplikasyon krokisi; herhangi bir parselin aplikasyon ölçü değerleriyle parselin sınır noktalarının sabit tesisler ve kontrol noktalarına bağlı, zeminden alınmış olan röper ölçülerini göstermektedir. Ayrıca aplikasyon, cins değişikliği, irtifa hakkı tesisi ve birleştirme işlemlerinin yapılmasıyla birlikte kontrolü noktasındaki teknik sorumluluk mühendis tarafından üstlenilmektedir. Aplikasyon krokisi iki nüsha düzenlenir ve düzenlenen kroki, işlem için görevlendirilen kadastro teknisyenleri ile kontrolü yapan kontrol elemanı tarafından imzalanır ve kadastro müdürü veya müdürün yetkilendirdiği mühendis tarafından onaylanır. Bu işlem esnasında köşe noktasının, kontrol noktasına olan baz uzunluğu beş kilometreyi geçmemektedir. İki aplikasyon noktası arasındaki farkın ise beş santimetreden fazla olmaması gerekiyor.

Aplikasyon Nereden Alınır?

İrtifa hakkı ve mülkiyet sınırlarındaki işaretlemeyi ifade eden aplikasyon, gayrimenkulün bulunduğu bölge ve farklı bölgelerdeki Tapu ve Kadastro Müdürlüğü biriminden elde edilebilir. Aplikasyon krokisinin temini noktasında hizmet bedeli olarak yöresel katsayı hesabı uygulanır. Bununla birlikte birden fazla parselin tek aplikasyon krokisinde ve tescil bildiriminde birleşik olarak gösterilmesi şartıyla toplam yüzölçümü üzerinden ücretlendirilir. Aplikasyon işlemi yersel veya uydu tekniklerinden yararlanılarak gerçekleştirilir. Bazı noktalarda bu işlem için koordinat dönüşümü gerekebilir.

Aplikasyon Krokisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlem yapılacak parsel üzerinde teknik bir hatanın olup olmadığı noktasında mutlaka kontrol sağlanmalıdır. Teknik hata varsa, ilgili teknik mevzuata göre hata düzeltilip aplikasyon işlemi gerçekleştirilir. İmar parseli üzerinde gerçekleştirilecek aplikasyon işleminde parselin yer aldığı adanın, ilgili idareden onaylı ölçü krokisi kontrol edilmelidir. Ayrıca aplikasyon işlemiyle ortaya çıkan aplikasyon krokisi ve tescil bildiriminde Tapu Planları Tüzüğü gereğince gerçekleştirilen işlemin üretim yöntemi ve haritanın ölçeğine göre hesaplanan yanılma sınırlarının mutlak suretle belirtilmesi gerekmektedir. Aplikasyon işleminde bir ihtilaf varsa bunun sözlü olarak ifade edilmesi gerekiyor. Aplikasyon krokisinde aplikasyon ölçü değerleriyle birlikte poligon noktaları ve parsel köşe noktalarının koordinat değerleriyle tapu planının yapımındaki yanılma sınırları belirtilir. Gayrimenkul hisseliyse, hissedarların hisseleri oranında aplikasyon işlemi yapılmaz. Aplikasyon; grafik paftalarda aplikasyon, klasik paftalarda aplikasyon, fotogrametrik paftalarda aplikasyon, sayısal paftalarda aplikasyon olarak farklı ayrımlara sahiptir.

Aplikasyon için Gerekli Evraklar Neler?

Kadastral anlamda çok önemli bir işlem olan aplikasyonun gerçekleştirilmesi için bazı evrakların hazır olması gerekiyor.

?      Gayrimenkule ait güncel tapu senedi ya da tapu kayıt örneği

?      Malikin kimlik ve kimlik fotokopisi

?      Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, fotokopi, vekil ise vekaletname örneği

?      Malikin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği gerekmektedir. Veli ise vukuatlı nüfus örneği ve kimliği olmalıdır

?      Aplikasyon talep sahibi şirket, vakıf, dernek ya da kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve yetkilinin kimliği

?      Gayrimenkulün sahibi ölmüşse, talepte bulunan kişilerin mirasçı olduklarını gösteren veraset belgesi ve kimlikleri

 

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aplikasyon Nedir? Aplikasyon Krokisi ve Gerekli Evraklar
  • 17.11.2020 17:05

Aplikasyon Nedir? Aplikasyon Krokisi ve Gerekli Evraklar

Aplikasyon ne demek, nereden alınır ve aplikasyon krokisi hakkında merak edilen ...