maritbet girişmaritbet
Aksigorta ve AKUT, Bir tırla 3 milyon kişiye depremi hatırlattı!

Aksigorta ve AKUT, Bir tırla 3 milyon kişiye depremi hatırlattı!

Aksigorta'nın AKUT'la 4 yıldır devam eden 'Hayata Devam Türkiye' projesi ile bugüne kadar yaklaşık 3 milyon kişiye deprem özelinde afet eğitimleri verildi

Aksigorta'nın AKUT ile birlikte 2010 yılında başlattığı 'Hayata Devam Türkiye' sosyal sorumluluk projesi yolculuğuna devam ediyor. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, bugüne kadar 3 milyona yakın kişiye deprem özelinde afet bilincine yönelik eğitimler verdiklerini belirterek " Son dönemde sel, dolu, hortum sayısında artış var. Deprem gerçeğini de hiç unutmamamız gerekiyor. Hem canı hem malı korumak için önlemler almak lazım" diye konuştu.

Aksigorta'nın AKUT ile birlikte 2010 yılında başlattığı 'Hayata Devam Türkiye' sosyal sorumluluk projesinin 4'üncü etabının 15'inci durağı Adıyaman ve ilçeleriydi. Burada düzenlenen toplantıda konuşan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, "Yaptırdığımız araştırma sonuçlarına göre, afet bilinci konusunda daha almamız gereken çok yol var. Biz de deprem simülatör TIR'ıyla toplumun  bilinçlenmesinde faydamız olsun istiyoruz" dedi. 'Hayata devam Türkiye' projesi için yılda 1 milyon YL'nin üzerinde harcama yaptıklarını söyleyen Gülen, "Projeyi 5 yıl olarak planladık ama uzatabiliriz" diye konuştu.

Afetler her geçen gün artıyor

Türkiye'de afetlerin her  geçen gün arttığını hatırlatan Gülen şunları söyledi: "Son dönemde sel, dolu, hortum sayısında artış var. Hem canı hem malı korumak için önlemler almak lazım. Türkiye ekonomisinde büyüme devam ediyor. Ekonomi önemli bir 10 yıla giriyor. Bu süreçte zenginleşen ülkede, sigortacı olarak varlıkları güvence altına almak istiyoruz. Nielsen'e yaptırdığımız ve kısa süre kamuoyu ile paylaştığımız araştırmada, toplumda afet bilincinin artması gerektiğini gördük."

Türkiye'nin yüzde 96'sının afet riski altında olduğuna dikkat çeken Gülen, yaptırdıkları araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de her 100 kişiden sadece 5'i kendini afet riski altında gördüğünü ve önlem aldığını söyledi. Aksigorta tarafından araştırma şirketi Nielsen'e yaptırılan araştırmaya göre, Türkiye'de her iki kişiden biri doğal afete, 5 kişiden 2'si ise depreme maruz kalmış. Ancak, toplumun yüzde 80'i oturduğu bölgeyi afet riski altında görmüyor.

5 milyon hanede DASK var

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon haneden sadece 5 milyonu zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırmış durumda. Gülen'e göre, bu rakamın 1 milyonu elektrik ve su abonelik işlemlerinde DASK'ı zorunlu hale getiren 18 Ağustos'ta yürürlüğe giren yeni yasa sonrasında ulaşılan rakam. Gülen, "Bu konuda hızlandık ama daha da hızlanmamız gerektiği açıkça görülüyor" dedi.

5 yılda 5 milyon kişiye afet bilinci

Toplantıda verilen bilgiye göre'Hayata devam Türkiye' projesinin tamamlanan 3 etabı boyunca 30 il, 150 ilçede yaklaşık 3 milyon kişiye ulaşıldı. Gidilen il ve ilçelerde doğal afetlerden önce alınması gereken önlemler, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda eğitimlerin verildiği "Hayata Devam Türkiye" Projesi'nde, TIR'ı ziyaret eden vatandaşlara 3 boyutlu G Force deprem simülatöründe 1999 yılında yaşanan 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi yaşatılarak, konunun önemine vurgu yapıldı. "Güvenli Oda" ve "Güvenli Olmayan Oda" olarak iki farklı bölümün bulunduğu tırda, eşyaları sabitlemek gibi alınabilecek basit önlemlerin önemine dikkat çekildi. 3 yılda toplam 1 milyon 620 bin öğrenciye ulaşılan kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında halka 2 milyon adete yakın eğitim kitapçığı dağıtıldı, 45 bin kilometre yol kat edildi. 4. etabı 7 Haziran'da sonlandırılacak. 2014'de son etabı gerçekleştirilecek proje sonunda toplam 5 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Mahruki "kadercililiğe" dikkat çekti

AKUT (Arama Kurtarma Derneği) kurucu üyelerinden ve  Everest'e ilk Türk tırmanışını gerçekleştiren dağcı olan Nasuh Mahruki, afet bilincinin ülkemizde gelişememesinin önündeki en büyük engelin "kadercilik" olduğunu belirtti. AKUT'un Aksigorta ile birlikte gerçekleştirdiği "Hayata Devam Projesi"nin Adıyaman ayağında açıklamalarda bulunan Nasuh Mahruki, STK olarak devletten bir tek kuruş destek almadan faaliyetlerine devam ettiklerinin altını çizdi. Mahruki, bazı okullarda afet bilinçlendirmesine yönelik dersler verdiklerini fakat bunun yeterli olmadığını da söyledi. Afet bilincine yönelik seçmeli ders konusunda çalışmaları olduğunu ve bunun Milli Eğitim Bakanlığı'nın gündeminde olduğunu söyleyen Mahruki, " Ülkemizin önündeki esas açmaz kadercilik. Takdiri ilahi deyip geçiyorsunuz. Siyasiler de böyle. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde böyle bir şey olmaz. Türkiye'de birey değerli olmadığı için, biat kültürü etkin olduğu için bu işlerde yol alamıyoruz" diye konuştu. İstanbul'a özel bir yer açan Nasuh Mahruki, "İstanbul yüzölçüm olarak 140'ta biri, nüfus olarak ise ülkenin beşte birine sahip. Bu hastalıklı bir durum. Nüfusun mutlaka azaltılması lazım İstanbul'da. Bir günün 4 saati trafikte harcanıyor, böyle bir şey olamaz. Kimse bireysel değerlerinin farkında değil. Önemli olan bireydir. Dere yatağına kurarsanız yapılaşmayı orası ilk selde yok olur" dedi. Vatandaşlar olarak riski transfer etme bilincine sahip bir toplum olmadığımızı iddia eden Mahruki, "Bunu y rleştirmeliyiz. Afet konusunda eksik bilmek, en az yanlış bilmek kadar önemli" şeklinde konuştu.

Yakup SAYAR/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...