maritbet girişmaritbet
Akkuyu NGS, pandemi sonrası itici güç olacak!

Akkuyu NGS, pandemi sonrası itici güç olacak!

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva'ya göre pandemi sonrasında santral, itici güç olacak.

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ülkenin enerji sektörüne yenilik getireceğini belirterek, "Sosyo ekonomik açıdan istihdam, temiz teknolojiler açısından ise düşük karbonlu enerji üretimi gerçekleşecek. Bu özellikler salgın sonrası iyileşme için gerekli itici güç olarak değerlendirilebilir." dedi. 

Zoteeva, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla bu yıl dijital ortamda düzenlenen 13. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın açılış konuşmasında, İzmir depreminde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek, Türkiye'ye destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. 

Kovid-19 nedeniyle tüm dünyada projelerin yavaşladığını aktaran Zoteeva, "Akkuyu NGS'de Türk partnerlerimizin özverili desteği ve aldığımız salgın önlemleri sayesinde, projeye tüm hızla devam ediyoruz. Proje bittiğinde, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'u bu tesisten karşılanabilecek. İstanbul gibi büyük bir metropolün enerji talebinin yüzde 90'ını karşılayacak düzeyde tesis inşa ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Zoteeva, projenin 4 ünitesinin de tamamlanmasıyla operasyona alınacak nükleer santralin, yıllık 40 milyon ton karbondioksit emisyonunu azaltacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS, enerji sektörüne birçok yenilik ve fayda getirecek. Sosyo ekonomik açıdan istihdam, temiz teknolojiler açısından ise düşük karbonlu enerji üretimi gerçekleşecek. Bu özellikler salgın sonrası iyileşme için gerekli itici güç olarak değerlendirilebilir. Temiz teknolojilerin enerji üretiminde kullanımıyla Türkiye'nin uluslararası iklim ajandasında enerji sektörünün karbonsuzlaştırma amaçlarından biri daha yerine getirilmiş olacak. Ayrıca, sadece bir tesis inşa etmiyoruz, aynı zamanda 75 yıldır uzmanı olduğumuz nükleer endüstriyi en son teknolojilerin ışığında Türkiye'ye getirip sizinle paylaşıyoruz." 

Akkuyu NGS'nin kurulumuna ilişkin hükümetler arası anlaşma, Rusya ile 2010'da imzalanmıştı. İlk reaktörünün temeli 3 Nisan 2018'de atılan santral, toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak.

- "14. EIF Antalya'da olacak"

EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek ise gelecek yıl 14'üncüsü düzenlenecek fuarın Antalya'da yapılması için çalışmalara başladıklarını belirterek, "Antalya, uluslararası ulaşım alanında bize kolaylık sağlayacak. Birçok ülkeden girişimci, sektör temsilcisi ve katılımcıyı ağırlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Dilek, 6 Kasım'a kadar sürecek EİF etkinliğinde, yenilenebilir enerjiden enerji verimliliğine, petrol, doğal gaz ve nükleer enerjiden yeni nesil enerji teknolojilerine kadar birçok alanda oturumların yapılacağını sözlerine ekledi.  

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rusya'dan Akkuyu NGS'ye 300 milyon dolar kredi!
  • 19.12.2020 09:51

Rusya'dan Akkuyu NGS'ye 300 milyon dolar kredi!

Akkuyu NGS'nin inşasına ilişkin hükümetler arası anlaşma Türkiye ile Rusya arası ...

Akkuyu NGS, pandemi sonrası itici güç olacak!
  • 04.11.2020 12:13

Akkuyu NGS, pandemi sonrası itici güç olacak!

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva'ya göre pandemi sonrasında sant ...

Schneider Electric'den farkındalık oluşturan hamle
  • 08.10.2020 11:15

Schneider Electric'den farkındalık oluşturan hamle

Schneider Electric, COVID-19'un etkileriyle yeni bir şekil alan iş dünyasında ci ...

Akkuyu’da ihale şartları belirlendi
  • 31.03.2018 10:03

Akkuyu’da ihale şartları belirlendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ...

Akkuyu Santrali, 7 yıldan daha önce hizmete girecek!
  • 01.04.2015 13:42

Akkuyu Santrali, 7 yıldan daha önce hizmete girecek!

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ...