maritbet girişmaritbet
Akira Miyawaki tsunamiye karşı yeşil surlarla Çin Seddi kuracak

Akira Miyawaki tsunamiye karşı yeşil surlarla Çin Seddi kuracak

Çevreci bilim insanı Akira Miyawaki, Çin Seddi'ni betonla değil, ağaçlarla kurmak ve tsunamiye kafa tutmak istiyor

85 yaşındaki çevreci biliminsanı Akira Miyawaki, “ağaçlara fısıldayan adam” olarak tanınıyor. Dünya genelinde 15 ülkede 40 milyon ağaç diken Japon Miyawaki, tohumlar ve doğal ormanlar konusunda uzman. Hatta Japonya'daki bitki örtüsünü inceleyen 10 ciltlik bir araştırması var. 2006 yılında, çevrenin korunmasına katkı sağlayan araştırmacılara verilen Blue Planet Prize'a layık görülen Miyawaki'nin son hedefi, ormanlar sayesinde tsunamiyi engellemek. “2011 yılında yaşanan depremde, Japonya'nın kıyılarını koruyan beton bariyerlerin yüzde 40'ı tsunami etkisiyle yıkıldı. Oysa, yerel ağaçların oluşturduğu ormanlar tarafından korunan şinto mabetleri ve tapınakları hiç zarar görmedi”  diyor Miyawaki. Japonya Uluslararası Ekoloji Araştırmaları Merkezi Direktörü olan Akira Miyawaki, felaket önleme konusunda tamamen doğal bir yaklaşımı belimsiyor: Ormandan oluşan bir Çin Seddi kurmak. Japon biliminsanı ormanların yaratılmasında, yerel doğal vejetasyon potansiyelinden faydalanılması gerektiğini savunuyor. Bu düşünce,  ekosistemin ve biyoçeşitliliğin korunması açısından önem taşıyor. Miyawaki Yöntemi de, bölgenin potansiyel doğal vejetasyonuna ait farklı ağaç türlerini birlikte dikerek bir orman yaratma düşüncesi olarak tanımlanıyor.

Farklı tohumların yakın ve birarada ekilmesiyle yaratılan ormanlarda, doğal orman sistemlerinde olduğu gibi, yüksek ve orta boy ağaçlar yetişiyor. Bu sistem ormanların çeşitliliğini ve direnişini artırıyor.

Ekim işlemi ardından ilk üç yıl boyunca, yabani otların temizlenmesi gibi farklı faaliyetler için insani desteğe ihtiyaç duyuluyor. Sonrasındaki dönemde ise ormanların yönetimi tamamen doğaya teslim ediliyor.

Tüm dünyayı ikna etmek istiyorna etmek istiyor

Miyawaki, 2011'deki  depremin zehirli olmayan atıkları ile yapay höyükler inşaa ediyor. Bunun nedeni, Japon defne ağacı türü machilus, yeşil meşe ve mavi meşe gibi derin kökleri olan ağaçları ekebilmek. Miyawaki ve ekibi, geçtiğimiz yılın Ekim ayında, Fukushima'ya bağlı Minamisoma şehrinde bir orman yarattılar. Miyawaki'nin amacı tüm ülkeleri  tsunamiyi engelleyen ağaçları dikmeye ikna etmek. Nihai hedef, dev bir yeşil bariyer oluşturacak bu ormanların 9 bin sene boyunca yani bir sonraki buz çağına kadar yaşamalarını sağlamak. Miyawaki'nin neden ağaç dikiyorsunuz sorusuna cevabı basit: “Ormanlar, hayatın ta kendisidir. İnsanlar ormanların desteğiyle yaşamlarını sürdürdüler. Yarın yaşayabilmek, ağaçlar ekerek gerçek ‘hayat ormanları' yaratmakla ilgili. Geleceğimizi, bitkilerin bize söylemek istedikleri oluşturuyor.”

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İstanbul'da Deprem ve Tsunami Tehlikesi" sempozyumu düzenlendi
  • 23.06.2022 14:28

"İstanbul'da Deprem ve Tsunami Tehlikesi" sempozyumu düzenlendi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araşt ...

İlk deprem-tsunami gözlem istasyonu Büyükçekmece'de açıldı
  • 15.06.2021 13:47

İlk deprem-tsunami gözlem istasyonu Büyükçekmece'de açıldı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ...

Deprem sırasında Seferihisar'da oluşan dalgalar
  • 05.11.2020 16:45

Deprem sırasında Seferihisar'da oluşan dalgalar

İzmir'de deprem sonrasında Seferihisar sahilince oluşan tsunami, plajda bulunanl ...

Endonezya depreminin verdiği hasar görüntülendi
  • 04.10.2018 14:45

Endonezya depreminin verdiği hasar görüntülendi

Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem ve ardı ...

Çin Seddi tarihe meydan okuyor!
  • 06.02.2017 11:00

Çin Seddi tarihe meydan okuyor!

Dünyanın insan eliyle yapılmış en uzun savunma duvarı kabul edilen Çin Seddi, 2 ...

İstanbul Tsunami Gözlem İstasyonu açıldı!
  • 15.06.2021 16:57

İstanbul Tsunami Gözlem İstasyonu açıldı!

Büyükçekmece Marina Yat Limanı'nda kurulan deprem-tsunami gözlem istasyonunu hiz ...