maritbet girişmaritbet
Akıllı sokak direkleri enerji verimliliği sağlayacak

Akıllı sokak direkleri enerji verimliliği sağlayacak

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri, akıllı sokak direkleri geliştirdi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri, cadde ve bulvarlardaki gece aydınlatma sistemlerinde enerji verimliliğini sağlayacak, caddenin aydınlığını kalabalığa göre ayarlayan "IOT (Nesnelerin İnterneti) Tabanlı Akıllı Sokak Aydınlatma Sistemi" geliştirdi.

Öğrenciler Fethi Akel, Mevlüt Kaan Erol, Onur Yurt ve Merve Cingöz, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıfat Edizkan danışmanlığında, sensörler aracılığıyla algılanan harekete göre aydınlatmayı azaltılıp artırabilen sistem tasarladı.

Sokak aydınlatmaları için harcanan ciddi orandaki enerjiyi en aza indirmek için tasarlanan ve "IOT" adı verilen sistemde, cadde ve bulvarlardaki aydınlatma direklerinde bulunan ve yüzde 40'ın altına inen hareketi algılayan sensörler, ışıklandırmayı yüzde 20 oranında düşürüyor.

Bunun yanında internet aracılığıyla sistem, önceki ve sonraki direklerdeki sensörlere de hareketlilikle ilgili bilgi akışı sağlanıyor.

"Sistem özellikleriyle enerji verimliliği sağlayacaktır"

Proje danışmanı Edizkan, yaptığı açıklamada, enerji açığı bulunan Türkiye'nin tüketiminin yüzde 25'ini yerli kaynaklardan sağlayabildiğini söyledi.

Enerji verimliliğinin Türkiye'nin politikası açısından çok önemli olduğunu aktaran Edizkan, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimiz tarafından geliştirilen nesnelerin internet tabanlı sokak aydınlatma sistemi projesinin amacı enerji verimliliği sağlamaktır. Aydınlatma sistemleri gereksiz yere çalışmak yerine bir takım sensörler sayesinde algılanan hareketlere göre işlevinin sağlanmasına dayanıyor. Öncelikle geliştirdiği avantaj enerji verimliliğidir. Uzun bulvarlarda kullanılması öngörülen sistem bu özellikleriyle enerji verimliliği sağlayacaktır. Bu sistemde enerji verimliliğinin yanında sistemdeki bir takım arızaları kolaylıkla takip etmek de mümkün oluyor."

"Güvenlik tehlikeye atılmayacak"

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıfı öğrencisi Mevlüt Kaan Erol, Türkiye'de gereksiz kullanılan enerjinin en aza indirilmesi gerektiğine ve enerji verimliliğinin önemine işaret etti.

Bu projeyi, sokak aydınlatmalarındaki fazla enerjiyi en aza indirmek için tasarladıklarını ifade eden Erol, şunları kaydetti:

"Projemizde kullandığımız belli uzun cadde ve bulvarlarda yüzde 40'ın altına azalan hareketi algılayan sensörler, caddenin ve bulvarın hareketlilik profili çıkartıp buna göre aydınlatmayı yüzde 20 oranında düşürüyor. Bunu yaparken de insan güvenliğini tehlikeye atmamayı planladık. Daha sonra hareket algılayan direkler kendisini yeniden yüzde 100 oranında çalıştırmaya başlıyor. Direkler internet sayesinde kendinden bir önceki ve sonraki direğe hareketi algıladığına dair haber gönderdiğinden aydınlatma sürekli kontrol altında tutuluyor."

Erol, projenin geçen ay düzenlenen ESOGÜ 2017 ETTOM Fair Play Proje Yarışması'ndan birincilik ödülü aldığını da sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım
  • 22.03.2023 11:05

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım

İngiltere, konutlar ve kamu binalarında enerji verimliliğini artırmak amacıyla 1 ...

Bakan Dönmez: "Kamu binalarında geçen yıl yüzde 15 enerji verimliliği hedefi belirledik"
  • 13.04.2021 11:19

Bakan Dönmez: "Kamu binalarında geçen yıl yüzde 15 enerji verimliliği hedefi belirledik"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de son 4 yılda enerji ver ...

İMSAD REEL SEKTÖR BEKLENTİLERİ
  • 20.01.2012 16:38

İMSAD REEL SEKTÖR BEKLENTİLERİ

İnşaat sektörünün önde gelen isimleri İMSAD’ın düzenlediği toplantıda buluştu. ...

Enerji verimliliğinde anahtar belediyelerde!
  • 20.05.2021 16:31

Enerji verimliliğinde anahtar belediyelerde!

Tükettiğimiz enerjinin yüzde 30’u binalarda kullanılıyor. Sadece binalarda kulla ...

Kärcher Cam Temizleme Makinesi ile eviniz bayrama hazır!
  • 13.05.2021 08:15

Kärcher Cam Temizleme Makinesi ile eviniz bayrama hazır!

Kärcher, evinizin her köşesinde gerçek anlamda hijyen sağlamanıza yardımcı olaca ...

Türkiye'deki kamu binalarında enerji potansiyeli yüksek!
  • 06.05.2021 09:47

Türkiye'deki kamu binalarında enerji potansiyeli yüksek!

Dünya Bankası, Türkiye'deki 175 bin kamu binasının enerji verimliliği için öneml ...