maritbet girişmaritbet
9,5 milyar dolarlık projenin temelleri atıldı!

9,5 milyar dolarlık projenin temelleri atıldı!

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin temelleri atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin temellerini attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımı ile Kars'ta yapılan, 9,5 milyar dolarlık Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın temel atma töreni sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel atma töreninde şöyle konuştu:
“Konuşmama başlarken bir protokol hatasını düzeltmek istiyorum. Önce Azerbaycan Milli Marşı'nı dinleyelim. Sonra konuşmama başlayacağım. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Gürcistan Cumhurbaşkanı, değerli Karslılar, sizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Misafirlerimize ülkemize, Kars'ımıza hoş geldiniz diyorum. Açılışını yaptığımız Haydar Aliyev Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile diğer okullarımızın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. 

Dev platformların özellikleri

İnşa edilecek iki platformun toplam ağırlığı 2.7 adet Eyfel Kulesi'nin ağırlığına eşit olacak. İki platformu denizde birbirine bağlayacak olan 51.2m'lik köprü, tarihi Urluca Köprüsü uzunluğunda olacak. Platformların birinde 100 kişinin konaklayabileceği yaklaşık 3 katlı modüler bina olacak Platformda ulaşımı havadan sağlamaya imkân verecek helikopter pisti inşa edilecek. Platformların inşaatında işveren temsilcileri ile birlikte yaklaşık 4 bin 500 kişi çalışacak.

Azerbaycan ile aramızdaki kardeşliğin simgesi olarak gördüğüm lisemizin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aslında okulumuz 2013 yılı sonunda eğitime başladı. Bugün resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Rahmetli Haydar Aliyev'in ismini ülkemizin her köşesinde yaşatmış oluyoruz, yaşatmaya da devam edeceğiz. Bugün burada ayrıca 112 dersliğin de açılışını yapıyoruz. Yine misafirlerimizle birlikte temelini atacağımız TANAP projesinin de Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve projenin Avrupa ayağındaki ülkelere hayırlı olmasını diliyorum. 

Azerbaycan bizim için sadece devletlerden bir devlet değildir. Biz aynı dili konuşan, ortak bir tarihi geçmişi paylaşan, sözde değil özde kardeş, tek millet iki devletiz. Bizim nazarımızla Kars'taki, Iğdır'daki vatandaşımızla Nahçivan'daki birdir. Karabağ'da zulme maruz kalan Azerbaycanlı kardeşlerimizin acısını Anadolu'daki vatandaşlarımız yüreğinde hissediyor. Şu anda ülkemizin güneyinde yaşanan olaylara ne kadar üzülüyorsan geçmişte Gürcistan'da yaşanan olaylara da öyle üzüldük. 

1 trilyon metreküp gaz   

Hazar denizinin altında bulunan Şahdeniz doğalgaz yataklarında 1999 yılında keşfedilmişti. Yaklaşık 1 trilyon metreküp gazın tek bir alanda bulunduğu Şahdeniz doğalgaz rezervi, dünyadaki en geniş kaynaklar arasında yer alıyor. Şahdeniz 2 kapsamında, yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz üretilmesi öngörülüyor. Bunun 6 bcm'inin 2018 yılsonu itibariyle Türkiye'ye, 10 bcm'inin ise bir yıl sonra Avrupa'ya ihracatı öngörülüyor. Şahdeniz 2'nin Türkiye ayağını oluşturan TANAP Projesi için öngörülen dört aşamanın ilki 2018'de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020'de yıllık 16 bcm olacak kapasitenin, 2023'te 23 bcm'e ulaşması hedefleniyor. TANAP'ı ileride diğer yataklardan ve başka ülkelerden doğalgaz da besleyecek.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TANAP'tan 8 milyar metreküp gaz aktı!
  • 16.12.2020 08:58

TANAP'tan 8 milyar metreküp gaz aktı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Rekor sürede tamamladığımız TANAP'ta 3 ...

Çağ atlatacak projeler yolda!
  • 24.06.2018 11:18

Çağ atlatacak projeler yolda!

Türkiye, seçimlerin ardından enerjiden savunmaya, ulaştırmadan haberleşmeye birç ...

Enerjinin İpek Yolu TANAP açıldı
  • 13.06.2018 10:04

Enerjinin İpek Yolu TANAP açıldı

Enerjinin İpek Yolu TANAP'ta ilk gaz akışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan ...

TANAP'ın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak
  • 12.06.2018 13:01

TANAP'ın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak

TANAP'ın açılış töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde, bugün Eskişehir' ...

'TANAP projesini 12 Haziran'da devreye alıyoruz'
  • 11.05.2018 14:52

'TANAP projesini 12 Haziran'da devreye alıyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "TANAP projesini 12 Haziran'da ...

TürkAkım'ın ilk hattı 10 Mayıs'tan önce tamam
  • 04.04.2018 16:34

TürkAkım'ın ilk hattı 10 Mayıs'tan önce tamam

Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller, TürkAkım doğalgaz projesin ...