maritbet girişmaritbet
41 ilin gürültü haritası 2019 sonunda tamamlanacak

41 ilin gürültü haritası 2019 sonunda tamamlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, gürültünün çevre kirliliklerinin en önemlilerinden olduğunu bildirdi.

Bakanlıkça hazırlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği gereğince nüfusu 100 bini geçen ve nüfus yoğunluğunun kilometrekare başına bin kişiden fazla olduğu şehirleşmiş alanlar için gürültü haritalarının hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, "Tüm Türkiye genelinde bu kriteri sağlayan 66 il bulunuyor. Bunlardan 25 ilin gürültü haritası hazırlandı, kalan 41 ilin gürültü haritasının 2019 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor." diye konuştu.  

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Gaziantep, Manisa, Kayseri, Samsun, Balıkesir, Kahramanmaraş, Sakarya, Eskişehir, Erzurum, Trabzon, Sivas, Adıyaman, Elazığ, Mersin, Antalya, Malatya, Konya, Bolu ve Diyarbakır'ın gürültü haritalarının çıkarıldığını dile getiren Öztürk, 2019'a kadar çalışma yapılacak 41 ili şöyle sıraladı: 

"Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Aydın, Batman, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Hatay, Isparta, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Mardin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak."

Gürültü haritası hazırlanması gereken öncelikli illerin belirlenmesi çalışmalarının 2018'de de devam edeceğini belirten Öztürk, "Bu değerlendirmede nüfus, gürültü kaynaklarının sayısı ve verilerin uygunluğu gibi kriterler göz önünde bulundurulacak. Bu kriterleri sağlayan 21 ilin Amasya, Aydın, Batman, Bingöl, Çorum, Denizli, Edirne, Erzincan, Hatay, Karabük, Karaman, Kütahya, Mardin, Muğla, Ordu, Rize, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Uşak ve Van olması planlanıyor." dedi.

Gürültü kirliliğinin yüzde 80'i trafikten

Öztürk, "Gürültü haritaları sonuçlarına göre, özellikle büyük şehirlerde ve trafiğin yoğun olduğu ana arterler civarında yaşayan insanların çok daha fazla gürültüye maruz kaldıkları görülüyor. Bununla birlikte yerleşim alanları içinde kalan havalimanları ve turizmin yoğun olduğu kıyı bölgelerde özellikle yaz aylarında eğlence yerleri diğer öncelikli gürültü alanları olarak karşımıza çıkıyor." ifadelerini kullandı. 

Özellikle büyük şehirlerde gürültüyü aynı anda yayan çok sayıda kaynağın bir arada bulunabildiğine işaret eden Öztürk, "Bu gürültü kaynaklarından en önemlileri ulaşım ve sanayi tesisleridir. Birçok ülkede yapılan etkilenme analizleri sonucunda insanları en fazla rahatsız ettiği belirtilen gürültü türünün ulaşımdan kaynaklanan gürültü olduğu ortaya çıkmakta. Bu yapılan araştırmalar, kentsel yerleşim bölgelerinde ortaya çıkan gürültünün yaklaşık yüzde 80'inin trafik kaynaklı olduğunu göstermektedir." değerlendirmesini yaptı. 

Stratejik gürültü haritalarının hazırlanması kapsamında yürütülen "Türkiye'de Kaynak Bazlı Gürültü Modellemesi İçin Envanter Altyapısının Oluşturulması Projesi"nde de kalan 41 ilde gürültü haritalama işleminin ilk etabına yönelik çalışmaların tamamlandığını aktaran Öztürk, böylece gürültü haritalama model çalışmalarının altyapısına esas teşkil edecek verilerin temin edileceğini aktardı. 

Konya'nın gürültü eylem planı tamamlandı

Şehirlerde akustik planlamanın yapılması, sessiz ve sakin alanların korunması için stratejik gürültü haritalarının hazırlanmasının önemine vurgu yapan Öztürk, harita sonuçlarına göre hazırlanacak eylem planlarının da imar planlarına esas teşkil edeceğini bildirdi. 

Öztürk, "Bakanlık koordinasyonunda yürütülen gürültü eylem planı çalışmalarıyla ilgili olarak  2017 Aralık ayı itibarıyla Konya'nın gürültü eylem planı tamamlandı. İstanbul, İzmir, Mersin, Manisa, Bursa, Kocaeli, Sivas illerinde gürültü eylem planı çalışmaları halen devam ediyor. Antalya, Kahramanmaraş, Kayseri ve Bolu illerinde eylem planı hazırlama çalışmalarına ise 2017 sonu itibarıyla başlandı." diye konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gürültü bariyeri filmi
  • 30.12.2020 12:16

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gürültü bariyeri filmi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Gürültü kirliliğine birlikte dur diyeli ...

Bakan Kurum, 'gürültü kirliliğine dur çağrısı' yaptı
  • 29.12.2020 15:36

Bakan Kurum, 'gürültü kirliliğine dur çağrısı' yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Gürültü kirliliğine birlikte dur diyeli ...

Emlak Konut’tan, Kanal İstanbul manzaralı arsaya 1.4 milyar TL!
  • 12.09.2020 09:41

Emlak Konut’tan, Kanal İstanbul manzaralı arsaya 1.4 milyar TL!

Emlak Konut GYO, İstanbul Avcılar'a bağlı Firüzköy semtinde 1 milyar 492 milyon ...

Göktürk 3. Havalimanı metrosunda son durum!
  • 04.09.2020 17:19

Göktürk 3. Havalimanı metrosunda son durum!

M11 Gayrettepe - Göktürk - İstanbul Havalimanı metrosu vagonu rayların üzerine i ...

Bakanlıktan belediyelere "bisiklet yolu" desteği!
  • 24.08.2018 12:24

Bakanlıktan belediyelere "bisiklet yolu" desteği!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bisiklet kullanımını yaygınlaştırılmak ve gürültü ...

Kentsel dönüşüme 6,6 milyar harcandı
  • 06.07.2018 12:36

Kentsel dönüşüme 6,6 milyar harcandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, kentsel dönüşüm kapsamın ...