maritbet girişmaritbet
30 bin liralık ev 400 bin lira oldu!

30 bin liralık ev 400 bin lira oldu!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kentsel dönüşümle birlikte bölgenin büyük değer kazandığını söyledi.

İstanbul'da kentsel dönüşümün tüm hızıyla devam ettiği Esenler, büyük bir değişim içerisinde. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun vizyoner bakış açısı sayesinde adeta kabuk değiştiren ilçe, kentsel dönüşümle adeta baştan aşağıya yenileniyor.

Emlaktasondakika.com olarak ziyaret ettiğimiz Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, bölgede yapılan projelerle birlikte önümüzdeki dönemde hayat bulacak yeni Esenler'i anlattı. Birçok mahallede dönüşüm kapsamında inşa edilen konutları hak sahiplerine teslim ettiklerini belirten Göksu, askeri arazide inşa edilecek projenin İstanbul için büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Mehmet tevfik göksu uğurcan tokaya esenlerdeki projeleri anlatıyor

Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'de değişimi anlatıyor...

Esenler'in, İstanbul'da metrekareye en fazla insan düşen ilçesi olduğunu belirten Mehmet Tevfik Göksu ‘Toplam yüzölçümü 18.5 kilometrekare olan Esenler'de 500 bin kişi yaşıyor. İstanbul'da kilometrekareye 13-14 bin kişi düşerken Esenler'de bu rakam 70 bin. Kentin merkezinde kaldığı için bu bölge göçlerle şekillenmiş. Yapı stoğu ciddi anlamda problemli olan bir ilçedir Esenler. Merkezde olmanın avantajından çok daha fazla dezavantajını yaşamış bir bölge. Şehirlerin tehdit ve fırsatları vardır. Sizin tehditi fırsata çevirmeniz gerekir. Biz de bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürdük, sürdürüyoruz. Bugün sosyolojik ve coğrafik olarak şehrin tam merkezinde olmaya başladık' diye konuştu.

40 yılda yapılacakları 6 yılda yaptık

“Esenler yoğun göç nedeniyle çok kontrolsüz yapılaşmış. Bölgedeki binaların toplam ömrü 30-35 yıl. Bir şehir için 35 yıl çok basit. Ancak bu sürede şehir bu noktaya gelmiş. 2009 yılında göreve geldiğimde Esenler'de okullar dışında kamu binası yoktu. Hükümet Konağı'ndan belediyeye varana kadar devlet kurumları kiradaydı. Ayrıca derslik başına düşen öğrenci sayısı da 92 seviyesindeydi. Kişi başına düşen yeşil alan 0.3 metrekareydi. Öte yandan Esenler'de vergi dairesi yoktu, askerlik şubesi yoktu, kültür merkezi yoktu. Bugün Esenler'de belediye kendi malımız, Hükümet Konağı kendi malımız, vergi dairesi var kendi malımız. Ayrıca 4 kültür merkezimiz var. Sosyal kültürel faaliyetler için 500 koltuk vardı bugün 3 bin 500 koltuğumuz vardı. Derslik başına düşen sayıyı ise 70'e düşürdük. Bu projeleri 5 yıla sığdırmak için büyük bir heyecan ve ekonomik güç gerekiyordu. Ekonomik gücü, Türkiye'nin istikrarıyla elde ettik. Ayrıca İBB'nin özel desteği ve katkısı sayesinde projeleri hayata geçirdik. 2009 yılında Esenler'de yaşamaktan mutlu musunuz diye sorduğumuzda evet diyenlerin oranı yüzde 62'ydi, bugün bu rakam yüzde 85. Bu konuda Türkiye ortalaması yüzde 76”

30 bin liralık ev 400 bin lira oldu

“Bir ilçede kamu yatırımı 1 liraya mal oluyorsa Esenler'de 5 liraya mal oluyor. Çünkü bölgede devlete ait bir arsa, arazi olmadığı için her şeyi kamulaştırarak yapıyoruz. Bu nedenle yatırım maliyeti çok yükseliyor. Ancak kısa sürede toparladık ve merkezde olmanın avantajlarını görmeye başladık. Belediye başkanının başarısını iki kriterde değerlendirebilirsiniz. Birincisi şehre hangi sosyal değeri kattı, ikincisi ise şehre hangi ekonomik değeri kattınız? Bunun için biz kendimizi odakladık ve sorunları çözmek için yola çıktık. Hem sosyal hem de ekonomik değer üretme konusunda yeni bir değer ortaya çıktı. Düşünün 30-40 bin liralık konutlar 350-400 bin liraya çıktı. Bu yönetimin Esenler'de 5 yılda her haneye verdiği ekonomik katkı yaklaşık 150-200 bin lira. Bunları görünce 40 yılda yapılacakları 6 yılda bitirdik dedik”

7 katlı binayı 25 dakikada yıktık

“Yapı stoğumuz gerçekten problemli. Düşünün dönüşüm kapsamında 6-7 katlı binayı 25 dakikada yıktık. Normalde bunun bir günlük mesai süresini alması lazım. Zeminde ciddi sorunlarımız yok ancak stoğumuz problemli. Bu nedenle hızlı bir kentsel dönüşüm sürecine girdik. Biz bu süreci başlattığımızda Van depremi olmamıştı. Kentsel dönüşüm manipülasyona açık bir kavram. Dönüşüm Paris'te Barcelona'da kültürel, sanatsal, estetiksel amaçlar nedeniyle yapılmış. Ancak bizdeki kentsel dönüşüm can güvenliği amacıyla yapılıyor. Bu kapsamda kentsel dönüşümü manipüle edenler binlerce kişinin hayatını tehlikeye attığını unutmasın. Kentsel dönüşümde başarı için devlet aklı, siyasal akıl ve toplumsal akıl çok önemli. Kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm diyenler çıkıp anlatsın. Bizim yaptığımız kentsel dönüşüme karşı çıkanlar bir tane örnek yapsın, bizde görelim”

Konut yerine tabut bırakmayalım

“Bizim toplumsal hafızamızda iki kavram var. Ahirette iman, dünyada mekan. Toplumsal hafızası bu olan toplulukta kentsel dönüşümü yapmak kolay değil. Ama şunu bilmek lazım; çocuğuma konut bırakacağım. Peki konut değil de tabut bırakıyorsan… İnsan yaşlanıp öldüğüne göre, yapılarında ekonomik bir ömrü var. Ömrünü tamamlanmış binalarda konut değil ancak tabut bırakırız. O nedenle her birimizin konutlarımızın yenilenmesine katkı sağlamamız gerekiyor”

90 bin konut dönüşmüş olacak

“Esenler'de 1 milyon metrekarelik bir alan var ki planlarda donatı alanında kalıyor ancak üzerinde yapılar var. Bu binaları kaldırıp donatıya açacağım derseniz yaklaşık 2 katrilyona mal olur. İşleme başlasanız bu para mahkeme süreciyle 5 katrilyona çıkar. Bunu nasıl çözeriz diye düşünürken Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ımızın özel ilgileriyle askeri bölge belediyemize devredildi. Biz burada, imar kısıtlılığından dolayı işlem yapamayan yaklaşık 40 bin aile var. Bu ailelerin problemini çözeceğiz ve mevcut Esenler'den alan açacağız. Aynı zamanda kentsel dönüşümle üretilmiş 2.5 milyon metrekarelik dünyanın en büyük şehir parkını hayata geçirmiş olacağız. Burada hayata geçirilecek proje Esenler'e değil, İstanbul'a değer katacak. İBB'nin açmak istediği yeni ulaşım aksları da bu sayede faaliyete geçecek. Buradaki park, İstanbul'un yeni akciğeri olacak. Bu dev proje 6-7 yılda toparlanacak, 10 yılda mükemmel tamamlanmış olacak. Bu sürede 90 bin konut dönüşmüş olacak”

Yıkılan binaları anlatacağız

“Kentsel dönüşüm müzesinde yıktığımız binaların örneklerini sergileyeceğiz. Bir sokağın görüntüsünü alıyoruz, aynısını inşa edeceğiz. Gelecek nesiller, geçmişi görsünler diye yapıyoruz. Çünkü şehirlerin nereden gelip, nereye gittiğini görmemiz lazım. Bu müze, askeri alan içerisinde yer almayacak. Şu anda yerini sabitlemeye çalışıyoruz”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"
  • 20.08.2022 09:54

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek ger ...

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!
  • 17.08.2022 09:43

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin en büyük ...

Esenler'in dönüşümünde son durum!
  • 18.08.2021 13:47

Esenler'in dönüşümünde son durum!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Eski Metris Kışlası'nın olduğu ask ...

Göksu: 'Kentsel dönüşüm, Esenler'in gündeminde'
  • 23.02.2018 16:06

Göksu: 'Kentsel dönüşüm, Esenler'in gündeminde'

Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göks ...

Ömür İstanbul Esenler basına tanıtıldı!
  • 22.09.2017 16:31

Ömür İstanbul Esenler basına tanıtıldı!

Esenler'de kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Ömür İstanbul projesinin basın ...