maritbet girişmaritbet
Zeytinlik'te eski evler için restorasyon atağı!

Zeytinlik'te eski evler için restorasyon atağı!

Giresun'un Zeytinlik semtinde, inşa edilen 10 evin restorasyonu tamamen, 12 evin onarımı da kısmen tamamlandı.

Giresun'un Zeytinlik semtinde, 19. yüzyılda Fransa'nın Marsilya kentine fındık ticareti yapan gemilerle taşınan yapı malzemeleri de kullanılarak inşa edilen 10 evin restorasyonu tamamlandı.

Türkülere konu olmuş Giresun evlerinin bulunduğu Hacı Hüseyin Mahallesi'nin Zeytinlik mevkisinde tarihi yapılar ve sokaklarda "Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi" uygulanıyor.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA) desteği ve Giresun İl Özel İdaresi aracılığı ile üçüncü derece kentsel tarihi sit alanı olan bölgede Mayıs 2017'de başlayan projenin ilk etap çalışmalarında sona yaklaşıldı. Maliyeti 3 milyon lira olan proje kapsamında Anadolu kültürünü bugüne taşıyan evlerden 10'u restore edildi, 12 evin de bazı bölümlerinde tadilat ve tamirat yapıldı.

Zeytinlik semtinin projenin ikinci etap çalışmalarının ardından bölge turizmine daha fazla katkı sunması amaçlanıyor.

Zeytinlik'te 85 tescilli kültür varlığı mevcut

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeytinlik semtindeki evlerin 200 yıl önce inşa edildiğini söyledi.

Zeytinlik'in, tarihi dokusunu koruyabilmiş nadide bölgelerinden olduğunu belirten Gürgenci, semt sakinleri ve kültürü ile buranın tarihle bağının hala devam ettiğini vurguladı.

Gürgenci, Giresun Kalesi'nin alt bölgesinde yer alan Zeytinlik evlerinin turizm noktasında kentin önemli değerlerinden olduğunu ifade ederek, "Üçüncü derece kentsel tarihi sit alanı olan bölgede 4'ü anıtsal, 81'i konut mimarisi olmak üzere 85 tescilli kültür varlığımız mevcut." dedi.

"Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi"nin önemli olduğunu aktaran Gürgenci, "Restorasyonların tamamlanması ve sokak iyileştirmesinin ardından Zeytinlik semti görünüş olarak önemli bir değere ulaşacak. Böylelikle bu semt, Doğu Karadeniz'de önemli bir turizm noktası olacak. Çalışmalar bu doğrultuda hızla devam ediyor." diye konuştu.

Gürgenci, projenin ilk etap çalışmalarının yıl sonunda tamamlanmasının planlandığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Çalışmalar çerçevesinde 10 ev restore edildi, 12 evin de aciliyet gerektiren kısımlarında çalışma yapıldı. Şimdi ise sokak sağlıklaştırma çalışmaları devam ediyor. Buradan Giresun Müzesi'ne bağlanan bir sokak var, ikinci etapta çalışmalar orada devam edecek. İkinci etap tamamlandığında semtin görünürlüğü daha da ortaya çıkacak. Çalışmalar sona erdiğinde, bu bölgede işletmecilik noktasında da hareket olacaktır. Turizmin gelişmeye açık olduğu böyle bir bölgede butik otellerin, restoranların yerleşmesi adına bir çalışma olacağını düşünüyoruz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinlik'te eski evler için restorasyon atağı!
  • 19.08.2018 11:52

Zeytinlik'te eski evler için restorasyon atağı!

Giresun'un Zeytinlik semtinde, inşa edilen 10 evin restorasyonu tamamen, 12 evin ...