maritbet girişmaritbet
Yüksek faizi inşaatçı indirecek!

Yüksek faizi inşaatçı indirecek!

Kamu bankalarının faizi % 0.98’e indiren kampanyasının bitmesiyle oranlar 1.50 ila 2.09’a çıktı. İnşaat firmaları bankalarla anlaşma yapıyor.

İnşaat sektöründe mayıs ayında başlatılan seferberlik kampanyası 30 Haziran'da bitti. Kamu bankaları öncülüğünde yüzde 0.98'e çekilen konut kredisi faizleri yeniden yükselişe geçti. Aylık faiz oranları yüzde 1.50 ila 2.09'a çıktı. Özel bankalarda bu oran yüzde 2.09 olarak uygulanmaya başlandı. Kamu bankalarında ise özel bankalara göre daha düşük. Yüzde 1.25 seviyesinde. Konut alımının en önemli tetikleyicisi olan kredi faizlerindeki yükseliş üzerine inşaatçılar formül arayışına girdi. Konut geliştiriciler, çeşitli bankalarla yaptıkları özel anlaşmalar ile konut kredisi faiz oranlarını daha makul bir seviye olan yüzde 1.10-1.15 seviyesinde tutmaya çalışıyor.

60 AYA KADAR 0 FAİZ

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, bu süreçte aradaki faiz oranını firmaların sübvanse edeceğine dikkat çekti. Elmas, "Kampanya süreci konut alıcısı için çok önemli bir fırsattı. Bu fırsatı devam ettirebilmek adına bankalarla anlaşıp aradaki oranı sübvanse ederek, faizleri düşük bir noktada tutmaya çalışıyoruz. Bunu uygulayan firmalar var. Ayrıca bazı şirketlerin yine kendi bünyesinde 60 aya kadar çıkan 0 faizli vadeleri var. Tüketici faizlerin yüksek olduğu bu dönemde fırsatlardan faydalanabilir" dedi. Altan Elmas, kampanya döneminde 40 bin konut satıldığını hatırlatırken, aslında talebin 2 katı olduğunu söyledi. Elmas, "Ancak kamu bankaları ve birkaç özel banka bu talebi karşılayamadı. Biz isterdik ki, diğer özel bankalar da katılsın. Öyle olsaydı, bu rakamın iki katından söz ediyor olurduk ve daha fazla insanı ev sahibi yapardık" açıklamasında bulundu.

FİYATLAR ARTACAK

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise, konut üreticilerinin bu süreçte konut alıcısına önemli fırsatlar sunmak için 'elini taşın altına koyduğunu' belirtirken, desteklerin devam ettiğini dile getirdi. Yetgin, "Faiz duyarlılığı çok yüksek bir alımdan bahsediyoruz. Ancak firmalar çeşitli desteklerle fırsat sunmaya çalışıyor. Tabii ki, eylül ayı konut sektörü için de yeni bir dönem demek. Artan inşaat maliyetlerini fiyatlarımıza yansıtamadık. Bu yükü taşımak zorlaşıyor. Yeni dönemde bu yansımalar da olacak" diye konuştu.

KDV VE TAPU HARCI DOPİNGİ

Sektörde önemli bir hareket oluşturan kampanyanın yanı sıra konut sahibi olmak isteyenler, kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ve konut kredisi faizini 0.98'e indiren uygulamadan da faydalandı. Ayrıca bu süreçte yüzde 18'den 8'e düşürülen KDV ve yüzde 2'den 1.5'a indirilen tapu harcı da konut alıcısını destekleyen unsurlar oldu.

FAİZİ 0.98'E SABİTLEDİK

İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisi faizlerinin yeniden artışa geçeceğinin altını çizerek, üretici firmalar olarak tüketiciye ev almaları konusunda her türlü desteği verdiklerini kaydetti. Durbakayım, başlattığımız kampanya pazarda canlılık yarattı. Vatandaştan yoğun gelen kampanyayı projelerimizde bazı bankalara anlaşarak Kurban Bayramı'na kadar devam ettirme kararı aldık. Faiz oranını 0.98'e sabitledik" şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel dönüşüm Fikirtepe'nin değerini yükseltti
  • 15.11.2011 13:44

Kentsel dönüşüm Fikirtepe'nin değerini yükseltti

Kentsel dönüşüm projesinde pilot bölge seçilen Fikirtepe'de büyük inşaat firmala ...

Galata Kulesi, Türk bayrağına büründü
  • 30.10.2020 09:45

Galata Kulesi, Türk bayrağına büründü

Restorasyon çalışmaları sonrası yeniden ziyaretçileriyle buluşan Galata Kulesi, ...

Konut kampanyaları 2020'de yan sektörleri uçurdu
  • 07.09.2020 10:51

Konut kampanyaları 2020'de yan sektörleri uçurdu

Ev kredisi faizlerinin düşmesi ile inşaat sektörünün gelişmesi, konut ve iş yerl ...

Konutta kampanya taksidi ayda 3 bin TL azaltıyor
  • 15.12.2018 10:51

Konutta kampanya taksidi ayda 3 bin TL azaltıyor

Ziraat Bankası'nın konut stoğunun eritilmesi için konut firmalarıyla başlattığı ...

İki bakanlık konut sektörü için harekete geçti
  • 18.08.2018 00:35

İki bakanlık konut sektörü için harekete geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konut sektöründ ...

Yüksek faizi inşaatçı indirecek!
  • 03.07.2018 09:31

Yüksek faizi inşaatçı indirecek!

Kamu bankalarının faizi % 0.98’e indiren kampanyasının bitmesiyle oranlar 1.50 i ...