maritbet girişmaritbet
‘Yıllık enerji tasarrufu ile 3 boğaz köprüsü yapılabilir’

‘Yıllık enerji tasarrufu ile 3 boğaz köprüsü yapılabilir’

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar: Bir yıl enerji tasarrufluyla 3 bin 600 okul, 3 boğaz köprüsü, 3 havalimanı veya 738 hastane yapır.

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, enerji tasarrufuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.  Çağlar, 2020'de dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya hazırlanan Türkiye'nin enerjiyi her noktada verimli ve etkin kullanarak, 2023 yılına kadar 150 milyar lira kaynak oluşturmasının mümkün olduğunu söyledi.

‘15 MİLYAR LİRALIK TASARRUF YAPILABİLİR'

Son yıllarda enerji verimliliğinin öneminin arttığına işaret eden Çağlar, konutlarda, sanayide, ulaştırmada, tarımda ve daha birçok alanda kaliteyi düşürmeden enerjinin etkin kullanıldığını ifade etti. "Enerji tasarrufu ile Türkiye için önemli kazanımlar sağlamayı hedefliyoruz" diyen Çağlar, enerjinin bir yıl tasarruflu kullanılması sonucunda en az 15 milyar liralık tasarruf yapılabileceğini, bununla 3 bin 600 okul, 3 boğaz köprüsü, 3 havalimanı veya 738 tam donanımlı hastane yapılabileceğini kaydetti.

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar,

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar

‘LASTİKLERİN HAVASI BİLE ETKİLİ'

Endüstriden sonra tasarrufun en fazla ulaşım ve evlerde küçük önlemlerle yapılabileceğinin altını çizen Çağlar, bu rakama ulaşmak için otomobillerde klima kullanılmamasının yüzde 5'lik, her ekstra 50 kilogram yük azaltımının yüzde 1-2'lik tasarruf imkanı sağladığını, lastiklerin hava basıncının ise yakıt tüketimini yüzde 5-10 civarında etkilediğini belirtti.

EV EŞYALARINA DİKKAT EDİLMELİ

Evlerde de basit ama etkili yöntemlerle ısı ve elektrik tüketiminin azaltılabileceğini vurgulayan Çağlar, "Bina yalıtımı en önemli evsel tasarruf metotlarından biridir, bunun yanında beyaz eşyada A+ ve üzeri ürünlerin tercih edilmesi tasarrufa yardımcıdır, süpürge, ütü, su ısıtıcısı gibi küçük ev aletlerinin verimli kullanımı için düzenli bakım yapılması, aydınlatmada kontrollü ve tasarruflu aydınlatma gereçleri tercih edilmesi de hem faturaların düşmesine hem de enerji tasarrufuna katkı sağlar" değerlendirmesinde bulundu.

ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNDE VERİMLİLİK SAĞLAYICI ÇALIŞMALAR

Çağlar, özellikle toplam enerji tüketiminde yüzde 19'luk paya sahip olan ulaştırma sektöründe verimlilik sağlayıcı çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi. Bu yolla tüketilen enerji miktarının azaltılabileceğini kaydeden Çağlar, Enerji Verimli Sanayi Projesi ve Enerji Verimli Ulaşım Projesi'nin enerji tasarrufundaki önemine dikkati çekti.

‘ÜLKE GENELİNDE YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Türkiye'nin 2002 yılında 129 milyar kilovatsaat olan elektrik enerjisi tüketiminin, 2014 yılında 255 milyar kilovatsaate yükseldiğini hatırlatan Çağlar, "Dernek olarak çeşitli projelerle evde, okulda, ulaşımda, sanayide 7'den 70'e her kesime ulaşarak enerji verimliliğinin etkin bir şekilde sağlanmasını hedefliyoruz. Bunu ülke genelinde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Tasarruflu davrandığımız takdirde yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edeceğimiz maddi karşılığın daha fazlasını kazanç hanemize yazdırabiliriz" dedi.

‘ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTABİLİRİZ'

Çin'den sonra en fazla enerji talep artış hızına sahip olan ülke pozisyonundaki Türkiye'nin aydınlatma, ulaştırma ve üretim gibi alanlarda enerji verimliliği standartlarını geliştirmesinin önemine değinen Çağlar, "Bir işi, daha az enerji kullanarak aynı verimlilikte yapabiliriz. Bu sayede enerjide dışa bağımlılığı azaltabiliriz" ifadelerini kullandı.  Çağlar, Türkiye'nin enerji arz ve talebinin özellikle doğalgaz ve elektrikte büyük bir hızla arttığına, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine dikkati çekerek "Az enerji ile daha çok ekonomik getiri sağlamak, fosil yakıtların tüketimi ile çevreye verilen zararın azaltılmak ve enerjiyi her alanda verimli ve etkin kullanmak bir zorunluluk haline geldi" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

Tesisat yalıtımı ile enerjiden yüzde 50 tasarruf mümkün!
  • 04.12.2021 16:37

Tesisat yalıtımı ile enerjiden yüzde 50 tasarruf mümkün!

Hava sıcaklıklarının eksilere düştüğü kış aylarında gerekli önlemler alınmazsa s ...

Enerjiden tasarruf etmek için yapılması gerekenler neler?
  • 26.08.2021 11:27

Enerjiden tasarruf etmek için yapılması gerekenler neler?

Küresel iklim krizi enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği ve emisyonların azal ...

ISI YALITIMI
  • 07.12.2011 13:54

ISI YALITIMI

XPS Isı Yalıtım Sanayiciler Derneği Yön. Kur. Bşk. Yrd. Emrullah Eruslu ısı yalı ...

"Kentsel dönüşüm enerji tasarrufu için fırsattır"
  • 05.03.2021 11:52

"Kentsel dönüşüm enerji tasarrufu için fırsattır"

Pasif Ev Tasarımcısı ve Danışmanı Yasemin Somuncu, kentsel dönüşümün aynı zamand ...