maritbet girişmaritbet
YHT’ye yakışır 21 hızlı gar yolda! En gözdesi ise…

YHT’ye yakışır 21 hızlı gar yolda! En gözdesi ise…

Ulaşımda yeni alternatif olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) geçtiği illeri de değiştirecek

YHT'nin yolcularına hizmet verecek 21 yeni gar inşa edilecek. 2016 yılında tamamlanacak garların en gözdesi ise Ankara'da olacak.

Yolcu taşımacılığında yeni bir alternatif sunan hızlı tren hatları, beraberinde yeni garları getiriyor. Yüksek Hızlı Tren hatlarının devreye alınması ile birlikte 2023 yılında YHT hatlarında taşınacak yolcu sayısının yılda 70 milyon kişi olması bekleniyor. Bu kapasiteyi karşılayabilmek için ilk etapta yolcuların ağırlanacağı yeni Yüksek Hızlı Tren garlarının başında Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bozöyük, Sapanca, Arifiye ve Pamukova geliyor. Gelecek dönemde ise aralarında Sabiha Gökçen Havalimanı ve Sögütlüçeşme gibi noktalara da hızlı tren istasyonları eklenecek

Şehirler bağlanacak

Yüksek Hızlı Tren hatlarına Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Konya-Eskişehir'in ardından 25 Temmuz'dan itibaren Ankara-İstanbul (Pendik) da eklendi. Yapımı tamamlanan Ankara-İstanbul YHT hattının peşi sıra, inşaatı devam eden Bilecik-Bursa, Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hatlarının bitirilmesiyle ile birlikte Ankara, Eskişehir, Bilecik, İstanbul, Bursa, Sivas, Yozgat, İzmir, Afyon, Manisa, Uşak illeri birbirlerine yüksek hızlı tren ile bağlanacak. Yüksek Hızlı Tren hatlarının yanı sıra yolcu hizmetleri vermek üzere modern garlar da yapılmaya başlandı. TCDD Genel Müdürlüğü yeni kurulacak tren garları hakkında verdiği bilgide gar yapılması planlanan illeri de açıkladı. İlk olarak Ankara'da inşaatı süren garın 2016'da tamamlanması bekleniyor. Yılda yaklaşık 30 milyon yolcunun da Ankara merkezli seyahat etmesi bekleniyor.

Engelsiz garlar 

TCDD yetkilileri, yeni gar binalarının hepsinin engelli dostu olacağının altını çizdi. Genel olarak YHT gar binalarında Yüksek Hızlı Tren ile seyahat edecek yolcuların her türlü ihtiyacını karşılayacak bölümler yer alacak. Ayrıca tüm bina ve tesislerde bedensel engelli yolcuların ulaşımını sağlayacak şekilde rampaların ve asansörlerin yapılması planlanıyor. Garların büyüklükleri yolcu kapasitelerine göre belirleniyor.

VIP ve CIP olacak

Ankara gar binası ilk etapta günlük 20 bin ve yakın gelecekte günlük 50 bin yolcuya hizmet verecek şekilde planlandı. Yüksek hızlı trenlerin kabul ve sevkleri için 6 adet yeni demiryolu hattı ve yaklaşık 400 metre uzunluğunda ve yaklaşık 11 metre genişliğinde 3 adet yeni yolcu peronu yer alacak. Keçiören Metrosu ve Ankaray Tandoğan istasyonundan gar yapısına 3 adet yaya bağlantısı planlandı. Ayrıca Başkentray ve Esenboğa Havalimanı da bağlanacak. Yüksek Hızlı Tren Terminal Binası ana gar holü, bilet satış gişeleri ve kioskları, VIP ve CIP Salonları, bankalar, ATM Gişeleri, Emanet Dolapları, TCDD ofisleri, hızlı kargo gişe ve ofisleri, kadın ve erkekler için mescitler, kafeteryalar ve restoranlar, çeşitli alışveriş birimleri/dükkânlar, fast food restoranları, bekleme üniteleri/bankları, jandarma ve polis ofisleri, özel bina güvenlik birimleri ve ofisleri, danışma bankoları, ilk yardım ünitesi/revir, otel, ofis mekanları, toplantı salonları, otoparklar gibi birimlerden oluşacak.

Hürriyet 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

9 buçuk kilometrelik Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli ulaşım süresini kısaltacak
  • 02.08.2023 15:26

9 buçuk kilometrelik Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli ulaşım süresini kısaltacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bahçe-Nurdağı (Fevzipaşa) Varya ...

Bakan Uraloğlu: "Milli Hızlı Tren'in tasarım çalışmalarının yüzde 90'ı tamamlandı"
  • 22.06.2023 16:10

Bakan Uraloğlu: "Milli Hızlı Tren'in tasarım çalışmalarının yüzde 90'ı tamamlandı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, işletme hızı 225 kilometre olan ...

Türkiye'de YHT'lerle 14 yılda 72 milyona yakın yolcu taşındı
  • 13.03.2023 16:53

Türkiye'de YHT'lerle 14 yılda 72 milyona yakın yolcu taşındı

Türkiye'nin 14 yıl önce tanıştığı yüksek hızlı trenlerle (YHT) bugüne kadar 72 m ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...