maritbet girişmaritbet
Yeşil binalara ulusal kimlik geliyor

Yeşil binalara ulusal kimlik geliyor

Fatma Güldemet Sarı, "Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşim Alanlarının Temel Değerlendirme Kılavuzunun Hazırlanması Protokolü" törenine katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşim Alanlarının Temel Değerlendirme Kılavuzunun Hazırlanması Protokolü" törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Sarı, hükümetin göreve geldiği günden bu yana çevreyi ve doğayı korumak için önemli çalışmalar yaptığını belirterek bu çalışmaları üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yürüttüklerini vurguladı.

Bakanlık olarak her projelerinde doğayı merkez alarak, hassasiyet göstererek çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Bakan Sarı, "Dünya gündeminde olan küresel ısınma ve iklim değişikliği, su kaynaklarında azalma, çevre kirliliği ile doğal kaynakların hızla tükenmesi anlamına geliyor. Bu nedenle özellikle yapı sektöründe çevre dostu yeşil binaların inşası gereklilik halini almıştır" diye konuştu.

Binalarda Türkiye'nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 37'sinin kullanılmakta olduğunu anlatan Bakan Sarı, şöyle devam etti: "Bununla da kalmıyor sera gazlarının yüzde 30'unu da bu binalarda üretiyoruz. Bu noktada temel değerlendirme kılavuzumuzun, binalarımızın çevreyi daha az kirletmesi, sera gazının yayılımını en aza indirmesi, daha az enerji tüketmesi ve doğal kaynakları israf etmemesi amacıyla hazırlıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) başta olmak üzere diğer üniversitelerimiz, bilim insanlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte hazırlayacağımız bu kılavuz ülkemizde sürdürülebilir yeşil bina, yerleşim alanlarının yapımında ve inşasında temel alınacaktır."

Yeşil bina ve yerleşmelerinin belgelendirilmesine ilişkin yönetmeliğinin Aralık 2014 yılında yürürlüğe girdiğini anımsatan Bakan Sarı, yayınlanan yönetmelikle uluslararası marka değeri olan ulusal bir belgelendirme sistemi oluşturmayı ve nitelikli belgelendirme yapan kuruluşlar ve hizmet alan vatandaşların haklarını korumayı hedeflediklerini ifade etti.

Yapı kullanma izin belgesi standardında bir süre önce değişiklik yaptıklarını, bu yapılan değişikliğe bağlı olarak bundan sonra yapı kullanma izin belgesinde yeşil bina belgesine ve enerji kimlik belgesine ilişkin bilgilerinin de yer alacağına dikkati çeken Bakan Sarı, protokolü imzalanan kılavuzun da ülke koşullarına göre hazırlanacağını ve bununla söz konusu sertifikasyonlarının yapılması için yurt dışına yüksek meblağlar ödenmesinin önüne geçileceğini kaydetti.

Bakan Sarı, "Bu proje ile yenilenebilir enerji teknolojilerinin teşvik edilmesini, karbon salınımının azaltılmasını sağlamayı planlıyoruz. Çevre dostu az su kullanan, bulunduğu yörenin özelliklerini yansıtan bina uygulamalarının da yaygınlaştırılmasını da hedefliyoruz. Yeşil binalara ilişkin çalışmalarda hedefimiz çevreyi korumak" değerlendirmesini yaptı.

"Bu tür projeler üniversitelere uygulama imkanı sunuyor"

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da üniversitelerin teorik bilgi ürettiklerini ama uygulama yönlerinin eksik kaldığının altını çizerek bu tür projelerin üniversitelere uygulama imkanı sunduğunu söyledi.

Her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını vurgulayan Karaca, "Güneydoğu'nun tekrardan rehabilitasyonu konusunda da biz elimizi taşın altına koymaya da hazırız" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı anlattı!
  • 09.05.2016 17:35

Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı anlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı ve uygulamanın içeri ...

Fatma Güldemet Sarı: Bunu başaran ilk ülke olacağız!
  • 07.05.2016 14:20

Fatma Güldemet Sarı: Bunu başaran ilk ülke olacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 'Türkiye'deki Yat Limanlarının M ...

Fatma Güldemet Sarı, Mimar Sinan'ı andı!
  • 09.04.2016 22:46

Fatma Güldemet Sarı, Mimar Sinan'ı andı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Süleymaniye Camisi'nde gerçekleş ...

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?
  • 31.03.2016 17:59

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde dönü ...

Bakan Fatma Güldemet Sarı'dan MIPIM değerlendirmesi!
  • 16.03.2016 14:28

Bakan Fatma Güldemet Sarı'dan MIPIM değerlendirmesi!

Gayrimenkul sektörünün en prestijli fuarlarından olan MIPIM'i gezen Çevre ve Şeh ...

Fatma Güldemet Sarı enerji harcamalarını değerlendirdi!
  • 12.01.2016 10:15

Fatma Güldemet Sarı enerji harcamalarını değerlendirdi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'de toplam elektrik tüket ...