maritbet girişmaritbet
Yeşil binalar sayesinde 30 milyar dolar cepte kalır

Yeşil binalar sayesinde 30 milyar dolar cepte kalır

Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle inşa edilecek yeşil binaların sadece enerji alanında 10 yılda, 30 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini açıkladı.

Gayrimenkul sektörü gelişiyor, bununla birlikte yeşil binaların sayısı da artıyor. Sadece tasarruf anlamında değil sağlıklı bir hayat, ulaşım, nefes alan yapılar gibi birçok anlamda çözüm bulan yeşil binalar için Emre Ilıcalı'yla görüştük. 

Yeşil bina sektörünün yüzde 70'ini elinde bulunduran ve Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına giren Altensis'in kurucu ortağı Emre Ilıcalı, bu yapılar sayesinde sadece enerji alanında 10 yılda 30 milyar dolarlık tasarruf edilebileceğini söyledi. Öte yandan kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu belirten Ilıcalı, bu konuda Türkiye'de zorunluluklar olması gerektiğini söyledi.

30 milyar dolar cebimizde kalır

"Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek 6-7 milyon konut risk taşıyor. Bunların çoğu deprem riski altında. Yapısal olarak ihtiyaçlarını gidermemiş olan bir yapıda enerjinin düşünülmesi zaten beklenemez. Standartlara göre inşa edilseydi yüzde 50 enerjiden tasarruf edecekti. Önümüzdeki fırsatı iyi değerlendirip dönüşümde yeşil yapılar üretmeliyiz. Dönüşüm kapsamındaki binalar yeşil olarak yenilense, sadece enerji açısından 30 milyar dolara yakın tasarruf sağlayabilir. Ayrıca yapıldıktan sonra her yıl 2-3 milyar dolar civarında kazanç sağlayabilir. Sadece mantolama bile yıllık yüzde 40'a varan tasarruflar sağlıyor. Öte yandan yapılarda kullanılacak ekipmanlarda bu rakamların üst seviyeye çıkmasını sağlayabilir. Konuştuğumuz rakamlar cari açığın 10'da 1'i demek. Türkiye'de dönüşüm seferberliği var"

altensis emre ılıcalı

Ilıcalı, kentsel dönüşümün yeşil binalar için nasıl bir fırsat olduğunu anlatıyor...

ABD lider, Türkiye 9. sırada

Ticari binalar, yeşil yapılar açısından biraz daha önde. Ciddi enerji tüketen ekipmanlar olduğu için daha dikkatli seçimler yapılıyor. Ancak ticari yapılar öncü oldu diyebiliriz. Bu konuda lider ülke Amerika ve İngiltere. ABD dışında en çok yeşil bina oranına sahip ülkeler arasında Türkiye dokuzuncu sırada. Bu iyi bir başarı. İnsanların bu konunun önemini kavraması ve Türkiye gibi ülkelerde zorunlu hale getirilmeli. Ayrıca devletin bu konuya ilgisi arttırılıp kentsel dönüşümde olmazsa olmazlar olmalı.

altensis kurucu ortağı emre ılıcalı

Yeşil binaların gelecek nesiller için önemini değerlendiriyor...

Kilit nokta gelecek nesil

"Sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin geleceğini tehlikeye atmamak anlamına geliyor. Şu anda yaşıyoruz ancak bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesilleri de düşünmek anlamına geliyor. Gıda, su, enerji gibi alanlarda ihtiyaçlar çıkacak ki çıkmaya da başladı. Ekonomik boyutları düşünmek burada önemli kriter"

Enerji Kimlik Belgesi'nde son tarih Mayıs 2017

"Enerji Kimlik Belgesi, AB Uyum Paketi içerisinde geldi Türkiye'ye. 2011'den beri gündemde olan bir konu. Ruhsat alacak yeni projelerin iskan aşamasına kadar alması gerek bir belge. Ancak daha önce yapılan binalar ise Mayıs 2017'ye kadar almak zorunda. Burada binanın enerji tüketen noktaları belirleniyor. Yeni bir binaysanız minimum C sınıfı olmalı"

Çevrecilik geniş bir kavram

"Bizim acil çözümlere ihtiyacımız var. Öncelikli olarak okulları yeşil bina yapmalıyız. Çevrecilik sadece soyu tükenen hayvanları savunmak boyutunda kalmamalı, daha geniş kapsamda sahiplenilmeli. Trafiği şikayet ediyoruz ancak metro hattında herkes tek başına arabasıyla gidiyor. Araba alırken herkes 100 kilometrede ne kadar yakıyor diye bakıyor, ev alırken bunu kimse yapmıyor. Kimse izolasyon kalınlığı ne kadar, kışın ne kadar yakar diye sormuyor. Gayrimenkul pazarlamada tüm detaylara inilmeli"

Yeşil binalar konforlu alanlar sunar

"Yeşil binalar, tasarımında, inşaatında, operasyonunda her şeyi iyi kullanan ve yaşayanlara konforlu ortamlar sunan binalardır. Bu binaların standartları var. Her sene, her dönem yeni standartlar geliyor. Türkiye'de denetleme kısmı biraz zayıf"

İngiliz ve Amerikan merkezli

"LEED ve Breeam dışında sertifikalar var ancak ikisi de dünyanın kabul ettiği iki sistem. Kriterleri birbirine benzer ancak LEED Amerikan, Breeam İngiliz menşeilidir"

Yeşil hastaneler iyileşme sürecini kısaltıyor

"İnsanlara sorsak herkes önce sağlık der. Ancak yeşil binaların faydası sayılırken ağırlıklı olarak parasal yön ortaya çıkıyor. Bir ofiste giderin yüzde 90'ı personele aittir. Hasta bina sendromu bir şey var. Böyle yerlerde çalışıp yaşayan insanlardan verim alamazsınız. O yüzden yeşil binalar, çok ferah alanlar sunuyor. ABD'de yapılan tespitte verimlilik yüzde 20 artmış, hastanelerde iyileşme sürelerinde kısalmalar gözlenmiş"

Ulaşıma çözüm sağlayan bir yapı

"Çevrecilik farklı bir anlayış. Bugün yola çıktığınızda trafikle karşılaşıyorsunuz ve bu rahatsız ediyor. Bu çevreye yönelik bir konudan rahatsız olduğunuz anlamına gelir. Yeşil binalar aslında bu konulara çözüm sunuyor. Lokasyonda sel riski var mı, afet bölgesinde mi diye sormuyoruz ancak yeşil binalarda bunlar kontrol ediliyor. Ayrıca yeşil binalarda çevre ulaşım olanaklarına yakınlık kontrol ediliyor"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar
  • 20.02.2014 16:20

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar

Altensis firmasının kurucu ortakları Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı, yeşil binala ...

Yeşil Binalar Zirvesi
  • 18.02.2012 17:19

Yeşil Binalar Zirvesi

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslar arası Yeşil Binalar Zirvesi ö ...