maritbet girişmaritbet
'Yerel mimari ile Suriye'nin kuzeyinde şehir kuralım'

'Yerel mimari ile Suriye'nin kuzeyinde şehir kuralım'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yerel mimari ile biz Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye yakın bir bölgede bu şehri kuralım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen "Yeşilay Zümrüdüanka Ödül Töreni"nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün AB Konseyi Başkanı ziyaretimdeydi. Bakın, verseniz de vermeseniz de biz bu mültecilere kapımızı kapatmadık Batılılar gibi, açık tuttuk, yine açık tutacağız ama biraz da vicdan' dedik. 'Bunu beraber paylaşalım istiyoruz sizinle ama siz, 'Türkiye kapıları Batı'ya açıyor, oraya yönlendiriyor' gibi bir yanlışın içerisindesiniz, bakın bunu bırakın, gelin el ele verelim.' Ben size bir şey söylüyorum, formül nedir? Suriye'nin kuzeyine biz bir şehir kuralım. Yaklaşık 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım ve bu şehirde biz alt yapısıyla, üst yapısıyla her şeyi uluslararası camia paylaşalım, biz biliyorsunuz inşaat sektöründe iyiyiz, başka ülkeler de buna girebilir. Yerel mimari ile biz Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye yakın bir bölgede bu şehri kuralım. Dolayısıyla Suriye'den çıkacak olanları orada iskan edebiliriz, Türkiye'dekileri de aynı şekilde orada iskan etme imkanımız olabilir. Bunu karşılıklı konuştuğumuz zaman 'haklısın' diyorlar. Bunu Sayın Obama ile de konuştuk, hatta koordinatlarını bile belirledik ama uygulamaya gelince hala ses yok. Mesele karar meselesi... Karar verici olmak, irade koymak bu... Maalesef bunu da koymayınca iş gecikiyor ve iş kapıya dayanınca da feryat başlıyor." dedi.

"Yardım eden ülkeler arasında biz 3. sıradayız"

Erdoğan, insani yardım yapan ülkeler arasında Türkiye'nin dünyada ilk üçte olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Yardım eden ülkeler arasında biz 3. sıradayız. Fakat olayı milli gelire oranla değerlendirdiğiniz zaman, Türkiye 1. sırada. Çünkü biz onların baktığı gibi bakmıyoruz ki, sadece şu 5 senede, Suriye'den gelen mültecilere harcadığımız para 10 milyar dolar, sadece 5 senede. Bunun içerisinde ben STK'ların, belediyelerin yaptığı yardımları, bunları söylemiyorum, bunlar bütçeden çıkan paralar, bunu söylüyorum."

"Bize Batı ne diyor? 3 milyar avro vereceğiz. Bu sözü vereli 4 ay oldu, hala verecekler"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mültecilere yardımlar hakkında, olaya homoekonomikus anlayışıyla bakmadıklarını ifade ederek, "Bizim medeniyetimizde, bizim değerler silsilemiz içerisinde olay farklı. 'Veren el alan elden hayırlıdır.' Bize Batı ne diyor? İşte size yılda 3 milyar avro vereceğiz. Bakınız bu sözü vereli 4 ay oldu, hala verecekler, hala verecekler" dedi.

"Yeşilayımızın toplumu bilinçlendirme mücadelesine destek verdim, vereceğim"

Erdoğan, Yeşilayımızın toplumu bilinçlendirme mücadelesine destek verdiğini belirterek, "Gerek Başbakanlığım döneminde gerekse Cumhurbaşkanı olarak Yeşilayımızın toplumu bilinçlendirme, farkındalık oluşturma ve bağımlılığı önleme mücadelesine daima güçlü destek verdim, bundan sonra da vermeye devam edeceğim" dedi.

Batı Afrika gezisi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 14 yılda ekonomiden ticarete, maliyeden kamu yönetimine, yargıdan sosyal politikalara, medyadan siyasete kadar hemen her alanda bunun sayısız örneğinin görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti: 

"Bu zihniyet değişimi yaşanan alanların başında da dış politika ve diplomasi geliyor. Bizim dönemimizde Türkiye tarihi derinliğinin ve birikimimin farkına vararak, çok yönlü bir anlayışla dış politikasını yeniden ele almıştır. Ama bunu kavrayamayanlar var. Kavramak onların dünyasında farklı. Bunu kim uyguluyorlar, ona bakıyorlar, ona göre değerlendirmelerini yapıyorlar. Eğer beğenmedikleri, rengi falan uygun olmayan birisiyse bu affedersiniz 'tu kaka' diyorlar. Onun için biz netice, netice, netice diyoruz. Bu neticeleri de alıyoruz. " 

Son 5 gündür Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine'yi 150'yi aşkın iş adamı ve ekibiyle dolaştığını anımsatan Erdoğan, bunların emperyalist Batı'nın geçmişte sömürdüğü ülkeler olduğunu kaydetti. 

Bu ülkelerin aslında fakir, fukara olmadığını, madenleri ve petrolü bulunduğunu, ancak bunları kendileri tarafından alınmadığını dile getiren Erdoğan, "Bunları hep onlar almışlar. Gelmişler, elmaslar, her şeyi götürmüşler. Altınları aynı şekilde götürmüşler. O garipler bunların ne olduğunu bilmiyor. Zannediyorlar ki bunlar taşları alıp götürüyorlar" diye konuştu. 

Erdoğan, Gine'nin 50-60 yıl önceki Türkiye gibi olduğunu ifade ederek, yüzde 85'i Müslüman olan ülke insanın kendilerini havalimanından şehir merkezine kadar coşkuyla karşıladıklarını, ilgi ve alaka gösterdiklerini anlattı. 

Yola çıkarken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile anlaştıklarını, hizmetten çıkaracakları otobüslerin son bakımlarının yaptırdıktan sonra 40'ar, 50'şer tane bu dört ülkeye gönderilmesi konusunda söz verdiklerini belirten Erdoğan, bu haberi Gine parlamentosundakilerin ayağa kalkarak alkışladığını kaydetti. 

Yorum Yaz