maritbet girişmaritbet
Yerebatan Sarnıcı restore ediliyor

Yerebatan Sarnıcı restore ediliyor

M.S. 542’de Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılan dünyanın en eski su sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı restore edilecek.

Dünyanın en eski su sarnıcı olan ve 1987'de temizlenerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı'nın 1500 yıllık tarihindeki en kapsamlı restorasyonu başladı. 

Hera Restorasyon tarafından gerçekleştirilen restorasyon 450 gün sürecek ve 11 Mart 2018 tarihinde sona erecek. Sarnıç, restorasyon boyunca ziyarete açık kalacak.

Giriş ve çıkış alanları düzenleniyor

İhale sözleşmesi kapsamında; sarnıç yapısının giriş ve çıkış yapıları yeniden düzenlenecek. Sarnıcın giriş kısmının küçük olması sebebiyle ziyaretçi kuyrukları sokak boyunca uzuyor bu da turistlerin çevresel faktörlerden olumsuz etkilenmelerine sebep oluyordu. Restorasyon kapsamında giriş alanı cam saçak ile kapatılarak bir bekleme alanı oluşturulacak. Sarnıcın çıkış yapısında da gerekli plan tadilatı yapılarak müzeye daha uygun bir çıkış düzenlemesi yapılacak.

Yürüme platformu yenileniyor

Restorasyon kapsamında ayrıca; özellikle yağışlı havalarda, sarnıcın tavan kısmından ziyaretçilerin yürüme alanlarına yüksek miktarda su sızıntısı olması nedeniyle, ziyaretçilerin güvenliğini tehlikeye atan bölgelere yalıtım uygulaması yapılacak.

Yapıda bulunan betonarme platform kaldırılacak ve yerine modern malzemeler kullanılarak inşa edilecek yeni bir platform yerleştirilecek.

Beton kolonlar sökülüyor

Yapı içerisindeki kolonlarda, duvarlarda ve tonozlarda gerekli güçlendirme çalışmaları restorasyon projesi ve raporu doğrultusunda tekniğine uygun olarak yapılacak, daha önceki yapılan tekniğe uygun olmayan müdahalelerle betonarme olarak güçlendirilen sütunlar restorasyon projesi doğrultusunda sökülerek özgün haline uygun olarak yenilenecek.

Million Taşı ve Su Terazisi de restorasyona dâhil

Sarnıcın yanındaki parkın içinde bulunan, tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası, dünyanın merkezi kabul edilen ve 4. yüzyıl ile tarihlendirilen Million Taşı ve hemen yanında yer alan 16. yüzyıla ait su terazisi de restorasyon kapsamında çalışma görecek.

Uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan, 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde, çoğunluğu daha eski yapılardan toplandığı anlaşılan 336 sütun bulunuyor. Bu sütunlardan 295 adedi şu an açık olan kısımda, 41 adedi ise kapalı kısımda yer alıyor. Yerebatan Sarnıcı 8.678 m²'lik bir alanı kaplamakta olup bunun 7.648 m²'lik kısmı açık, 1.030 m²'lik kısmı ulaşılamayan kapalı alandır. Sarnıç 100 bin ton su depolama kapasitesine sahiptir.

M.S. 542'de Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılan dünyanın en eski su sarnıcı olan Yerebatan, 1987'de temizlenerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ziyarete açılmıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sancak Köşkü restore edildi
  • 28.02.2024 15:43

Sancak Köşkü restore edildi

Osmanlı sancağının muhafaza edilmesi amacıyla 16. yüzyılda inşa edilen Sanc ...

Yıldız Sarayı'nın restorasyonu sırasında duvar resimleri bulundu
  • 15.12.2023 14:16

Yıldız Sarayı'nın restorasyonu sırasında duvar resimleri bulundu

Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Yıldız Sarayı'nda devam eden çok yönlü re ...

Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop’a gelip de gezilmek istenen ilk yer
  • 28.08.2023 13:58

Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop’a gelip de gezilmek istenen ilk yer

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nin ...

Prof. Dr. Binan: "Restorasyon bize tarihin uzak noktalarından çok önemli mesajlar veriyor"
  • 07.07.2023 11:53

Prof. Dr. Binan: "Restorasyon bize tarihin uzak noktalarından çok önemli mesajlar veriyor"

Selimiye Camisi Restorasyonu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Can Binan, caminin yap ...

Tarihi köprüler koruma altında
  • 04.07.2023 11:02

Tarihi köprüler koruma altında

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Tarihi Köprüler Şubesi Müdürlüğü bünyesindeki ...

Kız Kulesi, açılış öncesi havadan görüntülendi!
  • 09.05.2023 15:57

Kız Kulesi, açılış öncesi havadan görüntülendi!

Kültür ve Turizm Bakanlığınca özgün malzemeler kullanılarak restorasyonu tamamla ...