maritbet girişmaritbet
Yeniboğaziçi'nde mega projeler üreten başkan!

Yeniboğaziçi'nde mega projeler üreten başkan!

Kıbrıs'a bağlı Gazimağusa'nın Yeniboğaziçi ilçesinde başkan Katip Demir, bölgede mega projelere imza atıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa'ya bağlı bir semt olan Yeniboğaziçi bölgesinde, belediye başkanı harıl harıl yeni proje üretiyor. Günün 22 saatinde çalışan hatta eşi ve kızını da bir belediye personeli gibi çalıştıran bir başkan Katip Demir…

2002-2006 döneminde başkanlık yapan ve o dönemde de bölgenin çehresini değiştirecek yeni projeler üreten Katip Demir, 8 yıllık aradan sonra 2014'te yeniden başkan seçildi. 30 milyon lira borçla devraldığı belediyeyi kısa sürede kalkındıran Demir, şu günlerde bölgenin mega projeleri için yoğun çaba harcıyor.

Master plan, su temin projeleri, turizm yatırımları kapsamında önemli projeler üreten Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, KKTC tarafında bir ilk olarak hizmete açtığı parklarla da kaliteli belediyecilik anlayışını ortaya koyuyor. Ayrıca Kıbrıs şehitlerini de unutmayan Demir, yapımı devam eden Atlılar Şehitliği için destek bekliyor. Bununla birlikte başkan Demir, Muratağa Sandallar Şehitliği'ni de yeniden düzenlemeyi hedefliyor.

Yerinde ziyaret ettiğimiz Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, bölgeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu…

İkinci defa yüzde 43'le başkan

“İlk olarak 2002 yılında göreve başladık ve halka hizmet, Hakk'a hizmet mantığında çalıştık. O dönemde iyi işler yaptık ancak 2006'da bir seçim kaybı yaşadık. 8 yıl aradan sonra halk, yaptığımız hizmetleri değer bildi ve 3 aday arasından bizi yüzde 43'le yeniden başkan seçti”

Mali ve idari disiplin başarıyı getiriyor

“2014'te yeniden görev aldığımızda özel yatırımlar yaptık. Park projelerini hayata geçirdik. Aile çay bahçeli bir park inşa ettik. Şu anda 8 belde bize bağlandı. Tüm bölgelere maksimum hizmet götürmek için çalışıyoruz. Burası 130 kilometrekarelik bir alan ancak yatay bir dağılıma sahip. Günde iki saat uyku uyuyarak halka hizmet ediyoruz. Ancak mali anlamda bazı sıkıntılarımız var. Mali ve idari disiplinle burada çok hassas davranıyoruz. Anavatan tarafından da destek alıyoruz ancak yeterli değil. Burası sakin şehirlerin başkenti. İnsanlar hünerlerini sergilesin diye 2. Selim Park Kompleksi'nde 27 dükkan açtık. Ekonomik sıkıntıda olan insanlarımızın burada marifetlerini sergileyip ürettiklerini satmaları için fırsat tanıdık. Bizim Yeniboğaziçi Köy Kadın Derneği, Yıldırım Kadın Derneği, Alaniçi Kadın Derneği, Mor Menekşe Kadınlar Birliği ve Mor Menekşe Çağdaş isimli derneklerimiz var”

atlılar-sehitligi-yenibogaziciYarım kalan Atlılar Şehitliği'ni tamamlamak için yoğun çaba sarfediliyor...

Su dağıtımı özelleştirilirse 665 milyon liralık yatırım yapılır

“İzmit Belediyesi'yle yaptığımız görüşmeler neticesinde olumlu bir dayanışma ortaya çıktı. Bizler Kıbrıs'ta yaşadığımıza göre bizi, anavatandan ayırt etmek mümkün değil. Buradaki 2. Selim Park Kompleksi'miz 4-5 milyon liraya mal oldu. Şehitlik çalışmalarımız var, yeni park projemiz var. Bu çalışmalarımızı 8 alanda sürdürüyoruz. Su konusunda Kıbrıs çok hassas. Anavatan, denizleri yararak Kıbrıs'a su getirdi. Ancak özelleştirme olacak diye Türkiye'den kaynak alamıyoruz. Bu, belediyelerin sırtında kaldı. Çünkü özelleştirme geldiğinde 665 milyon lira yeni yatırım yapılacak. Belediyelerde böyle bir ekonomi yok. Şu anda Türkiye'den su geliyor, sistemin olmadığı yerlere suyu tankerlerle dağıtıyoruz. Daha önce burada suyun tonu 25-30 kuruşa veriliyordu. Ancak Kıbrıs'ta yer altı kaynakları tükendi. Su şu anda bize 2,30 liradan geliyor. Biz de bunu 4 lira+KDV'den satıyoruz. Belediye olarak, su dağıtım sistemlerini oluşturmaya çalışıyoruz. Çukurova Kalkınma Ajansı'nda 2 kez olmak üzere toplam 380 bin lira destek aldık. Kıbrıs'ta 28 belediye var. Bunların içinde en büyük 5 ya da 6'ncı bizizdir. Burada Salamis Antik Kenti var, Barlabas Müzesi var, 9 kilometrelik sahili var”

yenibogazici-yildirim-parki

Yıldırım Parkı, Türkiye'deki tüm bölgelere örnek olacak nitelikte hazırlanmış...

Master plan hazırlayıp Yeniboğaziçi'ni uçuracak

“Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Belediyesi olarak ortak projeye başladık. Sakin şehirlere yakışır şekilde binalar inşa etmek üzere imar planları çıkaracağız. Bunun çalışmalarına da tüm hızımızla devam ediyoruz. Bir master plan hazırlıyoruz. 2002-2006 yılları arasında bunun içinde çok uğraştık ama başarılı olamadık. Ben bağımsız belediye başkanı olarak görevimi sürdürüyorum”

Gayrimenkul fiyatları yükseliyor, turizm yatırımları artmalı

“Etraftaki gayrimenkul fiyatları artmaya devam ediyor. Bölgemizin en uç köşelerine dahi asfalt götürüyoruz. Bu sayede atıl bölgelerde yaşam başlasın, yeni konutlar inşa edilsin istiyoruz. Halkın yüzde 90'ı belediye hizmetlerinden memnun. Burada en küçük arsa 520 metrekare olmak zorunda. Bunun fiyatı da 100 bin sterline kadar çıkıyor. Turizmciler tarafından burası henüz keşfedilmedi ancak Türkiye'den gelen yatırımcıların önünü buradaki bürokrasi tıkıyor. 1974 öncesi burada SİT alanı diye bir durum yoktu. Ancak bugün bu kurallar, yatırımların önünü kesiyor. Burada hükümetin yasa çıkarması gerekiyor. Yeniboğaziçi bölgesi turizm yatırımlarına çok açık. Yatırımlar için izin yetkisi belediyede değil. Kıbrıs için tek çıkar yol turizmdir”

atlilar-toplu-mezarligiAtlılar Mezarlığı şu anki hali...

30 milyon lira borcun yüzde 90'ını iki yılda ödedi

“Burayı biz 30 milyon lira borçla devraldık. Seçimler yapıları 27 ay oldu, bu sürede biz borcun yüzde 95'lik bölümünü ödedik. Ayrıca 16 milyon liralık yatırımlar yaptık. 106 personelle işe başladık. Verimi artırmak adına bu sayısı 84'e düşürdük. Tahsilat oranımız 10-15 civarındaydı, kimseden para alınmıyordu. Şu sıralar bu rakamı 80'lere çıkardı, hedefimiz 100'e yükselmek. İnşaat ruhsatları, emlak vergileri bizim önemli gelir kaynaklarımız arasında. Suyun temini için 350 bin lira harcıyoruz, bundan 30-40 bin lira gelir sağlıyoruz. Her ay bu anlamda yüzde 90 zarar oluşuyor”

4 yılda 60 milyon liralık yatırım

“Türkiye bir zamanlar Kıbrıs'a 3 milyar dolar yardım ediyordu. Bu rakam şu anda 1 milyar dolar civarında. 2018'e kadar 20 milyon liraya varan bir yatırım yapacağız. Bu da 4 yılda toplam yatırımın 60 milyon liraya ulaşması anlamına geliyor”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeniboğaziçi'nde mega projeler üreten başkan!
  • 07.11.2016 14:28

Yeniboğaziçi'nde mega projeler üreten başkan!

Kıbrıs'a bağlı Gazimağusa'nın Yeniboğaziçi ilçesinde başkan Katip Demir, bölgede ...