maritbet girişmaritbet
Yeni Zigana Tüneli’nin temel atma töreni düzenlendi

Yeni Zigana Tüneli’nin temel atma töreni düzenlendi

Başbakan Binali Yıldırım, Zigana-Gümüşhane yolunda düzenlenen Yeni Zigana Geçidi Temel Atma Töreni’ne katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım, "Zigana Tüneli, tarihi İpek Yolu'nun en önemli noktası. Tünel inşa edilince Trabzon'dan Gümüşhane'ye, Bayburt'a, oradan Erzurum Aşkale'ye, Gümüşhane'den Erzincan'a yol kısalacak, daha güvenli hale gelecek ve insanlarımız rahat, konforlu şekilde seyahat edecek." dedi.

Başbakan Yıldırım, Yeni Zigana Tüneli'ne, Köstere mevkisinden girileceğini, 15 kilometre sonra Maçka'dan çıkılacağını belirtti.

Zigana Tüneli'nin, tarihi İpek Yolu'nun en önemli noktası olduğuna işaret eden Yıldırım, "Tünel inşa edilince Trabzon'dan Gümüşhane'ye, Bayburt'a, oradan Erzurum Aşkale'ye, Gümüşhane'den Erzincan'a yol daha kısalacak, daha güvenli hale gelecek ve insanlarımız rahat, konforlu şekilde seyahat edecek." dedi.

"Zor olan hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır"

Geçmişte nice ocakların sönmesine neden olan Zigana Dağı'nın, türkülere, ağıtlara da konu olduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Eskiden ticaret yapanlar, Doğu Anadolu ve İran'ın batıya açılan limanı olan Trabzon'a ulaşmak için bu dağları aşmak zorundalardı. Birbirlerini yolcu ederken, 'Zigana'da hayatta kalırsan, İnşallah görüşürüz.' diyordu. Artık bu topraklarda hiçbir yerde hayatta kalma derdiyle seyahat olmayacak. Vatandaşlarımız, konforlu, huzurlu, emniyetli 780 bin kilometre kare vatan toprağının her köşesine rahatça gidecekler, sevdikleriyle bir araya gelecekler."

AK Parti'nin, "Zor olan hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır." anlayışıyla çalıştığını vurgulayan Yıldırım, "Vakit dar, cumaya gideceğiz. Gümüşhane'de bir araya geleceğiz ve orada 16 Nisan'ı konuşacağız. Türkiye'nin geleceğini, aydınlık yarınlarını konuşacağız." dedi. 

"Hizmetler gecikmeden bitecek"

"Son işimizi yapalım, yükleniciyi çağıralım, bir pazarlık yapalım." diyerek, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'i yanına çağıran Başbakan Yıldırım, tünelin, 29 Ekim 2019'da biteceğini bildirdi.
Yıldırım, "1,5 sene kısaltıyoruz, dedik ya Hızır gelecek, Hızır gibi sizlere yetişecek. Hizmetler gecikmeden bitecek." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, ayrıca, Yeni Zigana Tüneli Projesi'nde çalışan işçilere, bir maaş ikramiye verileceğini bildirerek, "Hadi bakalım kısa günün ticareti. İkramiyeyi de kaptınız. Hadi hayırlı olsun. Cumanın bereketi." dedi.
Yıldırım, konuşmasının ardından beraberindeki bakan ve milletvekilleriyle "Temel atıyoruz, hazır mıyız? Güçlü yarınlar için, aydınlık geleceğimiz için millet, devlet için daima istikrar, daima istikbal, memleket meselesi için Ya Allah Bismillah." sözleriyle, Yeni Zigana Tüneli'nin temelini attı.

Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Sorgun, Çiğdem Karaaslan ile milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

Yeni Zigana Tüneli

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yapımı süren Yeni Zigana Tüneli, tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun tüneli olacak.
Doğu Karadeniz'i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun da geçtiği güzergahta yapımı süren proje kapsamında, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisiyle Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel inşa edilecek.

Yeni Zigana Tüneli ile Başarköy Vadisi'nden bin 15 metre kotundan girilip, bin 264 metre kotuna yüzde 3,30 eğimle tırmanılarak, yüzde 0,85 eğimle inilecek, Köstere Vadisi'nden bin 212 metre kotundan çıkmak suretiyle Zigana Dağı geçilecek.

Mevcut Zigana Tüneli yaklaşık bin 800 metre kotlarından geçerken, Yeni Zigana Tüneli'ne ise yaklaşık 800 metre düşük kottan girilerek Zigana Dağı yaklaşık 560 metre düşük kottan geçilecek.
Zigana Dağı'nın önce tırmanılması, ardından da inilmesi dolayısıyla Gümüşhane-Trabzon arasındaki 100 kilometrelik virajlı yol, hava ve yol durumuna göre değişmekle birlikte 1-1,5 saat arasında katedilebiliyor. Türkiye'nin en uzun karayolu tünelinin ulaşıma açılmasının ardından bu yolun 40 dakikada alınacağı tahmin ediliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı
  • 29.03.2022 16:22

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı

Betacons'un yüklenicisi olduğu, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve giri ...

Yeni Zigana Tüneli'nde ışık görüldü!
  • 13.01.2022 16:06

Yeni Zigana Tüneli'nde ışık görüldü!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yeni Zigana Tüneli ışık görme t ...

Yeni Zigana Tüneli'nde ışık yarın görünecek
  • 12.01.2022 15:56

Yeni Zigana Tüneli'nde ışık yarın görünecek

Doğu Karadeniz'i Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu güzerg ...

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti
  • 03.09.2021 17:36

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yı ...