maritbet girişmaritbet
Yeni Yusufeli'nin 596 hektarı kamulaştırıldı

Yeni Yusufeli'nin 596 hektarı kamulaştırıldı

Bakan Eroğlu, Yusufeli Barajı'nın 275 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek 3'üncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacağını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin'deki Yusufeli Barajı'nın inşasıyla sular altında kalacak ilçe merkezinin yeni yerine taşınmasına ilişkin, "Yeniden yerleşim projesi genelinde kamulaştırılacak toplam 864 hektar alanın 596 hektarı kamulaştırılarak, alan bazında yaklaşık yüzde 70'lik gerçekleşme sağladık." dedi.
Bakan Eroğlu, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı'nın 275 metrelik yüksekliği ile kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3'üncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacağını anımsattı.

Eroğlu, 540 megavat kurulu gücü ile yılda 1 milyar 827 milyon kilovatsaat enerji üretecek barajın, ülke ekonomisine ise yılda 330 milyon lira katkı sağlayacağını aktararak, kendini 7 senede amorti edecek barajın şu an itibarıyla yüzde 60 fiziki gerçekleşmeye ulaştığını söyledi.

Yusufeli ilçe merkezinin dev bir proje olan Yusufeli Barajı ve HES'in göl alanı içerisinde kalacağını belirten Veysel Eroğlu, "Bu sebeple yeni bir Yusufeli inşa ediyoruz. İlçe yeniden inşa edilirken orada yaşayan vatandaşlarımızın fikirlerini yok saymıyoruz. Onların da memnun olacağı şekilde Yansıtıcılar ve Sakut Deresi olarak belirlenen yeni yerleşim alanında göl manzaralı yeni Yusufeli için çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor." ifadelerini kullandı. 

Kamulaştırma işlerinde yüzde 70 gerçekleşme sağlandı 

Yeni Yusufeli'nin ekonomisiyle, ekolojisiyle sosyal yapısının daha modern hale gelmesiyle bambaşka bir yerleşim yeri olacağını vurgulayan Eroğlu, "Yeniden yerleşim projesi genelinde kamulaştırılacak toplam 864 hektar alanın 596 hektarı kamulaştırılarak, alan bazında yaklaşık yüzde 70'lik gerçekleşme sağladık. Ayrıca altyapı işlerinde projenin ilk kısmının Haziran 2017'de geçici kabulünü yaptık." diye konuştu.

Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim yeri altyapı çalışmaları 2'nci kısım çalışmaları kapsamında 1'inci bölgedeki altyapı çalışmalarını şubat ayı içerisinde tamamlayacaklarını söyleyen Bakan Eroğlu, 2'nci bölgedeki altyapı çalışmalarının nisanda, ek gelişme alanının ise ağustos ayında tamamlanacağını belirtti.

3'üncü bölgede 334 konut inşa ediliyor

Veysel Eroğlu, yeniden yerleşim çerçevesinde 3'üncü bölgedeki işlerin 334 konut, 6 iş yeri, 24 derslikli lise, sağlık ocağı ve ilçe jandarma komutanlığından oluştuğunu aktardı.

Ada içi düzenleme, temel kazıları ve beton dökme çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Eroğlu, "15 binanın temel kazısını tamamladık, 12 binanın temelini döktük, 8 binada ise katları tamamladık. Jandarma, sağlık ocağı ve 24 derslikli lise binalarının ise temel kazıları tamamlanmak üzere." şeklinde konuştu.

8 köy yeni yerine taşınacak

Köyler için yeniden yerleşim çalışmalarının da sürdüğünü vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Ön yer seçimi yapılan 8 köyün yeni yerleşim yerlerinin yerleşime uygunluğu için jeolojik-jeoteknik etüt raporları ve halihazır harita alımları yapıldı. 7 köy yeri yerleşime uygun bulunarak onaylandı ve TOKİ bu köyler için imar planı çalışmalarına başlayacak. Ancak Meşecik köyünün yeri yerleşim yerinin ruhsatlı maden sahasına denk gelmesi sebebiyle alternatif 2 yeni yerleşim yeri daha tespit edildi ve çalışmalar sürüyor."

Yeniden yerleşim için çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü belirten Eroğlu, "Yeniden yerleşim çalışmalarını ben de yakinen takip ediyorum. Yusufelili kardeşlerimiz için en güzel projeyi yapacağız. Yeni yerinde ve göl manzaralı Yusufeli'nde vatandaşlarımız daha modern bir yaşam sürecekler" ifadelerini kullandı.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut kredisi kullanımı 252 milyar liraya geriledi!
  • 17.06.2021 15:53

Konut kredisi kullanımı 252 milyar liraya geriledi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstat ...

Yusufeli Barajı gövde inşaatında sona doğru!
  • 07.05.2021 11:38

Yusufeli Barajı gövde inşaatında sona doğru!

Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli'nin gövde ...

İstanbul'un barajlarında doluluk oranı %53,14 oldu!
  • 24.02.2021 11:14

İstanbul'un barajlarında doluluk oranı %53,14 oldu!

İstanbul'a su sağlayan barajların su seviyesi yüzde 53,14'e yükseldi. ...

AVM'lere giriş sayılarında azalma, harcamalarda artış bekleniyor
  • 21.11.2020 12:17

AVM'lere giriş sayılarında azalma, harcamalarda artış bekleniyor

İsfanbul Alışveriş Caddeleri Yönetim Direktörü Kemal Baştürk, AVM'lere giriş say ...

Artvin'de yeni yerleşim alanındaki çalışmaların %40'ı tamamlandı
  • 18.08.2020 10:30

Artvin'de yeni yerleşim alanındaki çalışmaların %40'ı tamamlandı

Artvin’de yapımı süren baraj inşaatı nedeniyle suları altında kalacak Yusufeli'n ...

Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesine mimari dokunuş
  • 25.07.2020 08:45

Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesine mimari dokunuş

Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin giriş kapısı için düzenlenen Fikir Projesi Yarışm ...