maritbet girişmaritbet
Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nde açılış tarihi 2019!

Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nde açılış tarihi 2019!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nin 2019 yılının ilk çeyreğinde biteceğini açıkladı.

Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Kültür Merkezi yıkılıp yeniden inşa edilecek. Bugün gerçekleşen tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalar yaptı. Projenin 2019 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacağını ifade eden Cumhurbaşkanı, yeni projeyle birlikte AKM'nin önündeki araç trafiği yerin altına alacaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKM tanıtım toplantısında yaptığı açıklamalar şöyle;

2007 yılında binanın kullanılamaz olduğu ortaya çıktı

“AKM'nin yapılışından bugüne kadar geçirdiği süreci çeşitli yönleriyle ifade ettiler. Görüldüğü gibi AKM, maalesef talihsiz bir mekandır. İlk gündeme geldiği 1930'larda başlayan macerası yaklaşık 40 yıl sonra 1969'da fiziki gerçekleşmeyle sonuçlanmıştır. Açılışından bir yıl sonra bu defa yangın felaketi sebebiyle kapılarını tekrar kapattı. 1977 yılında yeniden açılışının ardından depreme dayanıksız olduğu ana kadar verdiği hizmetler elbette önemlidir. 2007 yılından itibaren çeşitli vesilelerle farklı kurumların yaptığı incelemeler, bu binanın artık kullanılamayacağını gösterdi. Bilimsel verilere rağmen yıkılıp yeniden yapılmasına karşı yapılan direniş ideolojik saplantılar yüzünden, bunu gayet iyi biliyoruz. Protestolar, kampanyalar, davalar onca kavga gürültünün ardından sonunda bilimin, aklın mantığın yoluna gelindi”

AKM'de kaybedilen 10 yılın hesabını kim verecek

“Bugün tanıtımı yapılacak projeyle AKM'nin yıkılıp yeniden yapılma süreci başlamış oluyor. Türkiye 10 yıl önce yapması gereken işe ancak bugün başlıyor, bundan dolayı çok üzgünüm. Biz çoktan AKM'yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktık. Bizi izleyen milletime sesleniyorum, ülkemizin kaybettiği bu 10 yılın hesabını kim verecek? Bunu engelleyenlerin kaybettiği bir şey yok, sadece ülkemize kaybettirdiler. Ülkemizde taş üstüne taş koydurmamayı maharet sanan bir lobi var. Biz İBB döneminde lobiyi tespit ettik. Başbakan oldum, Türkiye'nin her işinde bu lobinin olduğunu gördük. Cumhurbaşkanı oldum, Avrupa'dan Amerika'ya kadar aynı lobiyle karşılaştık”

Doğru işler yapmaktan bizi alıkoyamazlar

“Yeni havalimanı ve diğer büyük projelerimizi engellemeye çalışan güçlerle Suriye ve Irak'taki operasyonlarımız sabote edenler aynıdır. Biz diğer tüm alanlarda olduğu gibi AKM'nin yeniden inşası süresi için sabırlı ve kararlı duruş sergiledik. Ahlakı ve hukuku kenara bırakmadık ama hedeflerimizden taviz vermedik. Daha modern, daha işlevsel olacak olan AKM'den en çok bu projeyi sabote edenler yararlanacak. Onların yanlış yolda gidiyor olmaları, bizi doğru işler yapmaktan alıkoyamazdı, alıkoyamadı. Nitekim benzer görüntülere Marmaray, Avrasya Tüneli, Osmangazi tüneli ve köprüde şahit olduk”

AKM 2019'un ilk çeyreğinde açılacak

“AKM, 2019 yılının ilk çeyreğinde bitireceğiz. Mermerlerine varana kadar her şeyi sundular, bakanımla birlikte karar verdik. Hazırlıklar tamam, adım adım takip edeceğiz. İşimize sahip çıkmazsak, bunun sonucunu yakalamak mümkün değil. Harbiye Kongre Merkezi'ni nasıl 17 aya bitirdiysek unu da çok kısa zamanda bitireceğiz. Biz artık bu sürelerde bu eserleri inşa etmeye alışmış bir iktidarız”

Taksim Meydanı'nda araç kalmayacak

“Taksim Meydanı'nda inşallah araçları görmeyeceğiz. Gümüşsuyu'ndan geliş araçlar Mete Caddesi'nden Taşkışla'ya doğru gidecek. Dolayısıyla AKM önünde bir araç trafiği olmayacak. Aynı şekilde Marmara Oteli'nin önünde de bir araç trafiği görülmeyecek. Tamamen yayalaştırılmış bir Taksim olacak. Dolayısıyla Taksim Meydanı'nın yayalaştırma süreci yeni peyzaj düzenlemeleriyle birlikte farklı bir zenginlik olacak. 2 bin 500 kişi AKM içinde programları izleyecek ama dışarıda dev ekranda içeriyi izleme imkanı bulacak. Dünyada gelişmiş ülkeler meydanlarıyla anılır. Hepsinin kendisine has dev meydanları var. Bizim maalesef bu tür meydanlarımız yok edildi. Taksim yeniden bu özelliğine kavuşacak. Trafiğin tamamen yer altına alınmasıyla Taksim Meydanı ortaya çıkacak. Ankara'da da bu tür meydanlar olacak. Bu projeler örnek hale gelecek”

Yeni dönemin sembolü AKM olacak

"AKM yeni dönemin sembolü olacak. Taksim Meydanı çok daha zenginleşecek. AKM sadece 2 bin 500 kişilik toplantılarla anılmayacak. Üst katındaki Boğaz'a nazır lokantasının bir benzeri olmayacak. Oradaki takdim çok önemli, Türk mutfağının oradaki sunumu bir çekim alanını ayrıca oluşturacak. Her an hareket halinde olan bir mekan olarak hizmet verecek."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rami Kışlası'nı inceledi!
  • 11.09.2021 18:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rami Kışlası'nı inceledi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin en büyük kütüphanesini kurmak iç ...

Yeni AKM böyle olacak!
  • 06.11.2017 14:45

Yeni AKM böyle olacak!

Taksim'de yıkılarak yeniden inşa edilecek olan Atatürk Kültür Merkezi'nin foto g ...

Akfen, 570 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşıladı
  • 04.01.2021 16:28

Akfen, 570 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşıladı

Akfen Yenilenebilir Enerji, 2020'de tamamı yerli kaynaklardan oluşan enerji üret ...

Taksim AKM'nin yüzde 70'i tamamlandı!
  • 15.10.2020 11:14

Taksim AKM'nin yüzde 70'i tamamlandı!

Açılış tarihinin Aralık 2020 olması beklenen Taksim AKM'nin son hali ortaya çıkt ...

Kuzeybatı Gayrimenkul, Koyun Adası'nı satışa çıkardı!
  • 05.08.2020 10:00

Kuzeybatı Gayrimenkul, Koyun Adası'nı satışa çıkardı!

Marmara Denizi'nin ortasında yer alan Koyun Adası'nın 890 bin metrekarelik kısmı ...

Murat Tabanlıoğlu, yeni AKM projesini anlattı!
  • 11.11.2017 09:30

Murat Tabanlıoğlu, yeni AKM projesini anlattı!

Mimar Murat Tabanlıoğlu, yıkılıp yeniden inşa edilecek olan Atatürk Kültür Merke ...