maritbet girişmaritbet
Yazlık alırken dikkat!

Yazlık alırken dikkat!

Bodrum, Side ve Fethiye'de yazlık ne durumda? Bodrum, Side ve Fethiye... Sahilerin üç ileri üçlüsü

Bodrum, Side ve Fethiye'de ikinci el yazlık, markalı konut piyasası ve yabancı talebiyle ilgili tüm verileri yakın plan inceledik 
 
YAZLIK ALIRKEN DİKKAT

Gayrimenkul uzman Ahmet Tanır'a göre yazlık alırken şu nokta dikkat etmek gerekiyor:
·              Toplu taşımaya yakınlığı
·              Denize ve alışveriş yerlerine yakınlığı
·              Binanın ve sitenin altyapısı
·              İnşaat kalitesi
·              Onaylı proje belediyeden incelenmeli
·              İzolasyonun sıcak hava koşullarına duyarlı olması
·              Evin yada sitenin güvenlik durumu
·              Çevredeki yazlıkların fiyatlarının karsılaştırılması
·              Vergi, elektrik ve su borcu kontrol edilmeli
·              Eğer siteyse, yüzme havuzu, market, fitness gibi sosyal imkânları incelenmeli
·              Konaklama yapılmadığı dönemde (özellikle kış döneminde) sitenin bakımını yapacak yönetimin olması
·              İstenildiğinde kiraya verilebilecek olması
·              Kredi imkânlarının olması
·              Tapu ve ruhsat konusunda durumu
·              Değer kazanma durumu
·              Projeyi yapan inşaat firmasının referansları ve güvenilirliği
 
 
Bodrum'da orta direk durdu lükse talep sürüyor
 
 
Gayrimenul danışmanı Zeliha Gündüz Şefkatlioğlu , Bodrum'da mart ve nisandaki hareketlilik yakalanamasa da temmuzun başından beri kiralıklara yoğun talep olduğunu söylüyor.  Ancak  ağustosta büyük bir durgunluk beklediklerini söylemeyi ihmal etmeyen Şefkatlioğlu, "Bu yaz bölgede yazlık piyasası umulduğundan daha durgun geçiyor. En çok talep gören yerler denize yakın ve manzaralı lokasyonlar. Orta direğin durumu bu yaz çok parlak değil, genellikle lüks daireler tercih ediliyor" diyor. Şefkatlioğlu'ndan dört açıdan Bodrum piyasasının analizi:
 
ALICI PROFİLİ
Piyasa kredilerden oldukça etkilendi. Yatırımcıların yüzde 90'ı gayrimenkul alımlarını krediyle yapıyorlar. Özellikle orta direk olarak tabir ettiğimiz kısım bu yaz yatırımları durdurdu. Talep özellikle eşyalı kiralık dairelere oluyor. Satışlar yaz sezonu itibariyle dursa da temmuz ayında kiralık talebi oldukça arttı. Ancak Ramazan dolayısıyla ağustosta tekrar düşmesi bekleniyor. Satılık veya kiralık isteğinin yanı sıra turistik tesis arayışı da fazla.
 
İKİNCİ EL YAZLIK
Fiyatlarda düşme yok aksine yükseliyor. Bölgesine, büyüklüğüne, konutun kalitesine ve manzarasına paralel orantılı olarak fiyatlar değişiyor. 75 metrekarelik standart daireler içinde fiyatlar genellikle 175 bin ile 200 bin lira arasında değişiyor. Fiyatların en yüksek olduğu 500-600 metrekarelik müstakil villalarda ise fiyatlar 3 milyon euro civarında.
 
MARKALI YAZLIK
Birçok firmanın yaptığı markalı yazlık konutlar mevcut. Aslında bunlar dört mevsim kullanılabiliyor. Çünkü  Bodrum'da yaşam dört mevsim devam ediyor. Yapım aşamasında ve biten projelerde satışlar başladı. Bölgede çok sayıda markalı yazlık projeleri var. Küçük konutlarda uygun fiyatlarla yazlık bulunurken, rezidansların ya da villaların fiyatları  2 milyon liraya çıkabiliyor.
 
YABANCI TALEBİ
Geçtiğimiz yıllarda yabancı kaynaklı yatırım Avrupa ülkelerinden çoktu fakat bu yıl Azeri, Rus, Türkmen ve Kazak turistler bölgeye rağbet gösteriyor.
 
 
İspanya riveyerasına rakip Side

 
Side'nin önemli gayrimenkul danışmanlarından Ahmet Tanır  bölgeyi değerlendirdi. Tanır'a göre bölgede Manavgat'a bağlı en önemli sahil beldesi olan Side'nin  Çolaklı, Ilıca, Gündoğdu, EvrenSeki ve Kızılot mahallelerinde özellikle 1980'den  sonra yazlık furyası başladı. Başarılı  projelerin yanında, birçok kooperatif kuruldu ve bu kooperatiflerin ve yazlıkların bir kısmı  tamamlanmayarak, hüsranla sonuçlandı. Bölgede kullanılmayan atıl ikincil konutlar üretildi. 90'lı yılların sonlarına doğru yabancıların sahillerden yazlık talepleri oluşmaya başladı.
 
ALICI PROFİLİ
Bölge İspanya, İtalya ve Yunanistan riveyerasına rakip oldu. 3 milyon Alman  turistin  İspanya 'da yazlık satın aldığı göz önüne alınırsa, bölgenin ikincil konutta Avrupalı ve Rus turistler  için büyük potansiyele sahip  olduğu bir gerçek. Üretilen yazlıklar ve siteler kalite olarak İspanya ve İtalya'dakilerle yarışır durumda iken, fiyat  olarak  ise  yüzde 50 daha ekonomik.
 
İKİNCİ EL YAZLIK
Bölgede eski siteler onarılarak ekonomiye kazandırılıyor. Daha  ekonomik olduğu için ikinci el konutlar  da  talep görüyor. 2+1 'ler 80-100 bin, 3+1 'ler 100 bin  ve 120 bin  lira civarında  bulunuyor.
 
MARKALI YAZLIK
Son yıllarda yoğun Avrupalı talepler nedeniyle Avrupai, yüksek kalitede, tüketicinin bir çok  ihtiyacına cevap veren, içersinde  de fitness salonu, yüzme havuzu, hamam, sauna, otopark, çocuk  oyun alanı olan, 24 saat güvenlik ve housekeeping hizmetinin verildiği yaşam alanı niteliğinde  siteler yapılıyor. 2+1 daireler, 100 - 150 bin  lira, 3+1 daireler 140 - 250 bin lira arasında  değişiyor. Villa projelerinde ise fiyatlar 500 bin lirayı buluyor.
 
YABANCI TALEBİ
Yabancı yatırımcılar özellikle  Türk ortaklarla beraber bölgede proje üretiyor. Yada yeni yapılan projelerden daire veya villa yatırımı yapıyor. Aldıkları portföyleri kârlı olarak  satıyorlar ya da yıl boyunca haftalık olarak turistlere kiraya vererek düzenli gelir elde  ediyorlar. Avrupa'nın bir çok şehrinden Antalya'ya hergün uçuş düzenlenirken, birkaç saatlik uçuşun  ardından turistler kendi yazlıklarında konaklamanın keyfini yaşıyor. Birkaç yıl içinde yatırım kendini amorti ediyor. Bölge 300 gün güneşin kendini gösterdiği  sıcak ve ılıman iklime sahip. Bu da talebi yıl  boyunca canlı tutuyor.
 
 
Fethiye'de markaya talep arttı

Fethiye'de faaliyet gösteren gayrimenkul uzmanı Umay İlkay Sertel 'e göre bölgede yerli ve yabancı talebi sürekli yükseliyor. Bulunduğumuz dönemde yazlık ve sürekli kalınabilecek konutlara talep oldukça yüksek oranda.  Fethiye'de 85 bin liradan başlayan fiyatlarla yazlık sahibi olabilmek mümkün. Markalı konutlardaki satışlar ise oldukça yüksek oranda.  Sertel'in açıklamasına göre, neden ise yapım ve seçim aşamasında  projelere müdahale edilebilmesi ve uygun ödeme koşulları. Projeden satış bedelleri gayrimenkulün konumuna ve niteliğine göre değişkenlik  gösterirken 100 ile  500 bin lira arasında değişiyor. Piyasa faiz oranlarının artmasından dolayı az da  olsa olumsuz yönde etkilense de bölgede turizm ve arazi yatırımları hızla devam ediyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yazlık alırken tuzağa düşmeyin!
  • 06.05.2012 10:23

Yazlık alırken tuzağa düşmeyin!

Emlak uzmanları yazlık ev alırken elden çıkarma şansına ve hızına dikkat etmek g ...

Yazlık alırken dikkat!
  • 22.07.2011 10:29

Yazlık alırken dikkat!

Bodrum, Side ve Fethiye'de yazlık ne durumda? Bodrum, Side ve Fethiye... Sahiler ...