maritbet girişmaritbet
Yandex Navigasyon nasıl çalışıyor biliyor musunuz?

Yandex Navigasyon nasıl çalışıyor biliyor musunuz?

Yandex Navigasyon uygulamasıyla gidilecek noktaya en kısa sürede ulaşmak mümkün. Yandex Türkiye Haritalar Müdürü Onur Karahayıt, ESD'ye konuştu.

İstanbul'un meşhur trafiğini atlatmak için her gün binlerce yol deneniyor. Ara sokaklar, bilinmeyen kaçış noktaları, mahalleler şoförlerin yeni uğrak noktaları oldu. Son dönemde hayatımıza giren Yandex Navigasyon, bu sıkıntıları ortadan kaldırdı. Gidilecek adres yazıldıktan sonra en kısa mesafede, istenilen noktaya ulaşılabiliyor. 

Emlaktasondakika.com olarak Yandex Türkiye Haritalar Müdürü Onur Karahayıt ile görüştük ve Yandex Haritalar'ın ve navigasyonun nasıl çalıştığını sorduk. İşte Karahayıt'ın dikkat çeken açıklamaları...

Yandex, İstanbul'daki trafiği nasıl hesaplıyor?

"Yandex, İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm Türkiye'nin trafiğini kullanıcılarından aldığı bilgiler ile hesaplıyor. Her Navigasyon kullanıcısından gerçek zamanlı olarak lokasyon, hız ve sürüş yönü bilgisibize ulaşıyor. Sonrasında yüzbinlerce kişiden aldığımız bu veriler ile sunucularımızda gerçek zamanlı olarak trafik bilgisini hesaplayıp bu bilgiyi kullanıcılarımızın telefonuna aktarabiliyoruz. Şunu belirtmekte fayda var sadece ve sadece Yandex.Navigasyon uygulaması kullanılmaktayken veri alabiliyoruz kullanıcılarımızdan. Yani uygulamanın kullanıcı sayısı artıkça, kullanıcılarasağlanılan bilgilerin doğruluğu da artmaktadır. Ayrıca siz sormadan da hemen ekleyelim; trafik verilerini kullanıcılarımızdan çekerken hiçbir şekilde kişisel veri talebimiz olmuyor ve bu tür bilgileri de toplamıyoruz"

Yandex.Navigasyon bünyesinde kaç kişi çalışıyor?

"Yandex.Navigasyon'u basit bir mobil uygulama gibi görmemek lazım. Bu ürünün arkasında uygulamayı geliştiren yazılımcılar, harita güncellemelerini gerçekleştiren haritacılar, POI dediğimiz benzin istasyonu, restoran, cafe gibi ilgi çekici noktaları toparlayıp güncelleyen bir ekip var. Tam olarak bir sayı vermek doğru olmasa da bu ürünün piyasaya başarılı bir şekilde sürülmesinin arkasında büyük bir ekip bulunduğunu gönül rahatlığıyla sizinle paylaşabiliriz"

Yandex Navigasyon'daki yorumlar kontrol ediliyor mu? Sizce yorumların doğruluk payı var mı?

"Yandex.Navigasyon içine girilen mesajlar 2 süzgeçten geçiyor. İlki otomatik filtreleme. Bizim sakıncalı olarak işaretlediğimiz kelimeler kullanıcılar tarafından girildiğinde Navigasyon otomatik olarak bunu algılıyor ve o mesajı engelliyor. İkinci süzgeç ise moderasyon ekibimiz. Otomatik süzgeçten başarıyla geçmiş fakat yoruma açık argo, siyasi, ayrımcılık içeren içerikler moderasyon ekibimiz tarafından manuel olarak eleniyor"

Yandex olarak İstanbul trafiğiyle ilgili geliştirmekte olduğunuz yeni bir teknoloji var mı?

"Yandex olarak İstanbul'un yanısıra Ankara, İzmir, Bursa ve Türkiye'nin bir çok şehrinde aktif şekilde kullanılıyoruz. Aynı zamanda Moskova, St. Petersurg, Kiev gibi trafik yoğunluğunun yüksek olduğu diğer şehirlerde de kullanım oranlarımız çok yüksek. Bütün bu şehirlerde başarılı şekilde bir hizmet verebilmemiz için sürekli kendimizi yenilemek ve inovatif teknolojiler geliştirmek zorundayız.  Bu sebeple evet yeni fikirlerimiz var ama bunları şimdiden paylaşıp sürprizi bozmak istemeyiz"

İstanbul'da trafiğin en yoğun olduğu saatler hangileri?

"Bölgeden bölgeye aralıklar değişse de genel olarak sabah saatlerinden en çok 08:00-10:00 arasında akşam saatlerinde ise 17:00-19:00 arasında en çok trafiğin gözlemlendiğini söyleyebiliriz"

Sizce İstanbul trafiğinin bir çözümü var mı?

"Mutlaka çözümü var;halkıntoplu taşımayı daha yaygın kullanmasına teşvik edilmesi gibi. Tabi bunun yanısıra araç trafiğinin doğru şekilde regüle edilmesi de çok önemli. Bu amaçla trafik lambası sinyalizasyon uygulamaları İstanbul trafik yükünün azaltılması için çok büyük önem arz ediyor"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yandex Navigasyon nasıl çalışıyor biliyor musunuz?
  • 09.05.2016 16:02

Yandex Navigasyon nasıl çalışıyor biliyor musunuz?

Yandex Navigasyon uygulamasıyla gidilecek noktaya en kısa sürede ulaşmak mümkün. ...

Yandex'ten 'Eve gidelim' servisi!
  • 07.09.2015 11:39

Yandex'ten 'Eve gidelim' servisi!

Yandex sesli komutu sayesinde ekrana dokunmadan rotayı bulmak mümkün. ...