maritbet girişmaritbet
Yalıtım sektörü teşvik bekliyor

Yalıtım sektörü teşvik bekliyor

Yalıtımın duayeni Canpa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, yalıtıma KDV muafiyeti başta olmak üzere teşvikler verilmesi gerektiğini belirtti.

Hükümetin açıkladığı 2016 Yılı Eylem Planı'nda yer alan enerji verimliliğine yönelik düzenlemelerin büyük memnuniyet ve heyecan oluşturduğu yalıtım sektörü, bu önlemlerin hızla somutlaştırılmasını ve sektöre KDV muafiyeti başta olmak üzere teşviklerin verilmesini istiyor. 

Sektörde duayen kabul edilen Canpa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, 64. Hükümet'in açıkladığı 2016 yılı Eylem Planı'nı değerlendirirken, Plan'da yer alan önlemlerin hükümetin enerji verimliliğine verdiği büyük önemin göstergesi olduğunu belirtti. Ancak Özcan, “İçerik olarak çok güzel, fakat bunun uygulamaya geçmesi gerekiyor. Önemli olan alt yapının oluşturulması, yönetmelikler ve yasalarla altının doldurulması. Uyum yasalarını yapıp uygular hale getirmemiz biziönümüzü açacaktır” diye konuştu. 

“Yalıtım malzemelerine teşvik verilmeli”

Son 30 yılı Canpa'da olmak üzere sektördeki tecrübesi yarım asra yaklaşan Mehmet Özcan, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:
“Yalıtım malzemelerine KDV muafiyeti başta olmak üzere teşviklerin verilmesi lazım... Avrupa'da bunların hepsi var. Ayrıca halka bir şeyleri anlatıp onları tasarrufa yönlendirmemiz lazım. Bunları yapabildiğimiz zaman ilerleyebiliriz. Binalarda ısı yalıtımı ile minimum yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanır. Su yalıtımı olmadan da yakıttan tasarruf sağlayamazsınız. Suyla muhatap olan beton zamanla çürümeye yüz tutuyor. Su yalıtımı binanın ömrünü uzatıyor. Deprem kuşağındayız, deprem anında içerisindeki demirler korozyonla muhatap olmuşsa tuzla buz oluyor. 1999'da Marmara depreminde yaşananlar da buydu. İstanbul Büyükşehir'in saptadığı sonuçlarda binaların yüzde 67'si tamamen korozyon nedeniyle yıkılmış. Yalıtıma verilecek teşvik ve destekler sektörü büyütecek, ülkemizde enerji verimliliğini de deprem güvenliğini de artıracaktır.” 

“Yalıtımda son 30 yılda dev adımlar atıldı”

30 yıl önce, firma olarak yalıtım sektöründe çalışmaya başladıklarında ülkede çok fazla yalıtım bilinci bulunmadığını belirten Özcan, genelde teraslı yapılarda suya karşı önlem için iptidai ürünler kullanıldığını, ısı yalıtımının ise pek de bilinen bir konu olmadığını hatırlattı. Özcan, 1980'li yıllardan itibaren dünyaya açılma, araştırma, geliştirme, fuarlar, programlara kalıtımlar sayesinde bu alanda öngörünün arttığını, petrol fiyatlarındaki ani yükselişin de etkisiyle enerji tasarruf konusunun gündeme gelmeye başladığını, sektörün asıl olarak 1990'lı yıllarda hamle yaptığını anlattı. 

1993 yılında kurdukları İZODER sayesinde ısı yalıtımında büyük adımlar atıldığını anlatan Özcan, 1998 yılında bu işin bir standarda kavuştuğunu, 2000 yılında da ülke genelinde zorunlu hale geldiğini belirtti. Özcan, “Su yalıtımı yönetmeliğinin de çıkıp zorunlu hale gelmesi için son noktalara gelindi, orada da büyük bir ivme kazanıldı. 1970'li yıllarla bugünü mukayese ettiğimde arada uçurum var diyebilirim. Yalıtım sektörü, ülkemiz için enerji tasarrufu adına, deprem yönetmeliği adına, sağlam binalar inşa etme adına çok büyük bir gelişim gösterdi” dedi. İnşaat ve yalıtım sektörünün birbirinden ayrılmaz birer parça olduğunu belirten Özcan, “Şu anda yalıtım sektöründe dünyadaki son teknoloji olan tüm sistemler Türkiye'de mevcut.  Her şey üretiliyor, mamul olarak ithal etmek zorunda olduğumuz çok fazla ürün yok” diye konuştu.

Eleman açığı çok fazla…

Yalıtım konusunda kullanıcı bilincinin 30 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak ölçüde yüksek, ancak sektörde eleman açığının da bir hayli fazla olduğunu anlatan Özcan, bu alanda eğitimin önemine işaret etti. Özcan, “Ara eleman açığı yalıtım ve inşaat sektöründe her sektörden fazla. Maalesef yeterli ara elemanı yetişmiyor. Meslek yüksekokulları var, lise muadili ya da iki yıllık olanlar var ama yeterli değil. Meslek liseleri uygulama ağırlıklı olmalı, çocuklar son iki yıl uygulama dersleri de almalı. Bunlar yapılamıyor” dedi. Canpa'nın yalıtım alanında 30 yıldır bir okul fonksiyonu gördüğünü, yılda kişi başı 100 saate varan eğitimler verdiklerini anlatan Özcan, “Bunun yanı sıra şantiyelerde çalışan uygulayıcı ekiplerimiz için de ayrıca eğitimler veriyoruz. Sektörde de ısı yalıtımı, su yalıtımı, ses yalıtımı, yangın yalıtımı ile ilgili sertifika programları var ve ‘sertifikasız olan çalışamayacak' gibi zorunluluklar getiriliyor” diye konuştu.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”
  • 02.07.2022 13:49

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, "Konutlarda enerji verimliliğini önceleyen bu ka ...

Devletten evini yalıtım yaptırmak isteyenlere 50 bin liralık kredi!
  • 07.06.2022 09:30

Devletten evini yalıtım yaptırmak isteyenlere 50 bin liralık kredi!

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen ...

Türkiye, enerjiyi verimli kullanarak 9 milyar dolar tasarruf sağlayabilir
  • 30.10.2021 15:13

Türkiye, enerjiyi verimli kullanarak 9 milyar dolar tasarruf sağlayabilir

Türkiye’nin lider yalıtım markası Dalmaçyalı, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’nde bi ...

"Yangınlarda can ve mal kaybını azaltmanın yolu doğru yalıtım"
  • 21.09.2021 17:34

"Yangınlarda can ve mal kaybını azaltmanın yolu doğru yalıtım"

Türkiye’de yalıtım sektörünün lideri İzocam, 25 Eylül Yangından Korunma Haftası ...

"Türkiye’de evler ısınmıyor, odalar rutubetli"
  • 07.06.2021 11:10

"Türkiye’de evler ısınmıyor, odalar rutubetli"

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in açıkladığı veriler evlerde farklı sağlık sorun ...