maritbet girişmaritbet
Vatandaşlar uzayı izleyebilecek!

Vatandaşlar uzayı izleyebilecek!

ADYÜ bünyesinde kurulan gözlemevi sayesinde Güneydoğulu vatandaşlar uzayı izleyebilecek.

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) bünyesinde yaklaşık 3 ay önce kurulan Araştırma Merkezi Gözlemevi, Güneydoğulu vatandaşlara da uzayı izleme imkanı sunacak.

Altınşehir Yerleşkesi'nde kurulan gözlemevinde, hava şartlarının düzelmesiyle gözlem ve incelemeler yapılmaya başlandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olan gözlemevi sayesinde bir yandan uzayda bilimsel çalışmalar yapılırken, diğer yandan da vatandaşlar ilk kez uzayı izleme ve görme fırsatı bulacak.

ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözlemevinde gezegenlerin, yıldızların ve yıldız kümelerinin görüntülerini incelemeye başladıklarını söyledi.

Gözlemevini kurarken iyi bir teleskop seçimi yaptıklarını belirten Gönüllü, "Dünyanın en iyi teleskop sistemlerinden birini üniversitemizde kurduk" dedi.

Gözlemevinin bölgedeki ilk olduğunu vurgulayan Gönüllü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden uzayı incelemenin gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Vatandaşlar da uzayı izleyebilecek

İlerleyen süreçte yapacakları çalışmalarla gözlemevini halka açacaklarını belirten Gönüllü, vatandaşların da gözlemevi sayesinde uzayı görme fırsatı bulacağını ifade etti.

Özellikle öğrencilere yönelik çalışmalar yapacaklarına işaret eden Gönüllü, "İlk, orta ve lise öğrencilerinin bilime olan sevgilerini artırmak için gökyüzünde ve uzayda gözlemler yapmalarını sağlamayı düşünüyoruz. Belirli bir plan dahiline halkımız da gelip uzayı görme fırsatı bulacak" diye konuştu.

Halka açık gözlem şenlikleri düzenlenecek

ADYÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Eda Sonbaş da gözlemevinin halka açılmasıyla vatandaşların açık uzay gözlemi yapacaklarını söyledi.

Bu kapsamda halka gözlem şenlikleri düzenleyeceklerini dile getiren Sonbaş, Adıyaman'ın yanı sıra çevre illerden vatandaşların da gözlem yapmak için üniversiteye geleceklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımıza bir gözlemevinin, bir teleskobun nasıl çalıştığını, nasıl gözlemler yapıldığını ve nelerin gözlenebileceğini anlatmak istiyoruz. En önemlisi de çıplak gözle teleskobun merceğinden bakarak gökyüzündeki bir objenin nasıl görüneceğini hem öğrencilere hem de halka göstermeyi hedefliyoruz."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vatandaşlar uzayı izleyebilecek!
  • 08.03.2015 12:41

Vatandaşlar uzayı izleyebilecek!

ADYÜ bünyesinde kurulan gözlemevi sayesinde Güneydoğulu vatandaşlar uzayı izleye ...