maritbet girişmaritbet
Uşak’ın saray halıları artık evlere girecek!

Uşak’ın saray halıları artık evlere girecek!

15. ve 16. yüzyılda sarayları süsleyen ünlü Türk halılarının benzerleri, Uşak Belediyesinin açtığı kursta dokunarak satışa sunuluyor.

Uşak Belediyesi Dokur Evi Sorumlusu Ayşe Ceren Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önde gelen müzelerde sergilenen tarihi Uşak halılarının yaşatılması için belediye tarafından kurs açıldığını söyledi. Uçar, şu değerlendirmede bulundu:

"Uşak halıları en parlak dönemini 15. ve 16. yüzyıllarda yaşadı. O dönemlerde Avrupa'nın gözde sarayları, Uşak halılarının da aralarında bulunduğu, Anadolu'da dokunan 'Türk halıları' ile süslenirdi. Uşak'ta o dönemde dokunan halıların bir bölümü bugün Paris Louvre, Floransa Bardini, New York Metropolitan Sanat, Philedelphia, Londra Victoria ve Albert, National Gallery of Art, Budapeşte Milli Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri, Berlin İslam Sanatları, Metropolitan Ulusal Kuveyt Müzesi, İstanbul Vakıflar Müzesi, Konya Mevlana Müzesi gibi dünyaca ünlü müzelerde sergileniyor. Biz de bu müzelerde sergilenen Uşak halılarını gidip yerinde görerek inceledik ve aslına uygun olarak benzerlerini dokumaya başladık."

Uçar, "madalyon", "yıldızlı", "çintemani", "kuşlu" gibi 25 farklı motifli tarihi Uşak halılarının desen, ilmek sayısı, askı ve çözgü özellikleriyle diğer halılardan ayrıldığını, çift, kravat gibi özel düğüm yöntemleriyle dokunduğunu anlattı. 

Kursiyerlerin müzelerdeki orijinallerine uygun şekilde değişik boyutlarda 300 halı dokuduğunu ve halıların büyük bölümünün yurt dışına satıldığını dile getiren Uçar, "Tarihi Uşak halısının benzerini artık evinizde, iş yerinizde serebilirsiniz. Bu halıları, dönemin şartlarına ve malzemelerine uygun olarak dokuyoruz. İstenilen ebatta halı üretebiliyoruz" diye konuştu.

Kentin tanıtımına katkı sağlayacak

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan da Uşak halılarının eski gösterişli günlerine dönmesini istediklerini bu amaçla da çalışmalara hız verdiklerini söyledi. Halılara ilginin her geçen gün arttığını belirten Cahan, "Bir müzeye gittiğinizde bir tarihi eseri gördüğünüzde heyecanlanıyorsunuz. Biz de buradan yola çıkarak müzelerde sergilenen halıları aslına uygun dokumaya başladık. Bunun kentimizin tanıtımına da önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da en yüksek kirayı Giresunlular ödüyor
  • 23.06.2021 09:15

İstanbul'da en yüksek kirayı Giresunlular ödüyor

İstanbul'da yapılan bir araştırmayan göre kiralık dairede yaşayan Giresunlular e ...

Uşak’ın saray halıları artık evlere girecek!
  • 24.04.2015 15:37

Uşak’ın saray halıları artık evlere girecek!

15. ve 16. yüzyılda sarayları süsleyen ünlü Türk halılarının benzerleri, Uşak ...