maritbet girişmaritbet
Ürgüp Kayakapı turistlere Ortaçağ’ı yaşatacak

Ürgüp Kayakapı turistlere Ortaçağ’ı yaşatacak

UNESCO destekli kültür turizmi projesi Kayakapı’da 5 farklı uygarlığa ait binalardan 40’ının restorasyonu bitirildi

UNESCO destekli kültür turizmi projesi Kayakapı'da 5 farklı uygarlığa ait binalardan 40'ının restorasyonu bitirildi. Proje ile turistlere Ortaçağ ortamında yemek, sanat, çanak-çömlek ve şarap yapımı gibi imkanlar sunulacak. Kapadokya'nın kendine özgü tarihi dokuları arasında yer alan Ürgüp'ün Kayakapı Mahallesi, uygulanması devam eden UNESCO destekli bir proje ile kültür turizminde görücüye çıkmaya hazırlanıyor. 

UNESCO'nun ‘Dünya Mirası Listesi'nde yer alan mahallede, 40'a yakın tarihi yapının restoresi bitti. Etap etap yürütülen restorasyon çalışmaları 6 yılda tamamlanacak ve Kayakapı, özgün mimari dokusu korunmuş olarak turizme kazandırılmış olacak.

Roma'dan günümüze, 5 farklı uygarlığa ait birçok tarihi değeri bir arada barındıran mahallede, “Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi” adı altında 2011 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, Dinler Turizm'in bünyesinde oluşturulan Kayakapı Turizm Yatırım AŞ tarafından yürütülüyor. 

Proje için 30 milyon dolarlık harcama yapılacak. Ürgüp Belediyesi'nce desteklenen projeye, UNESCO 55 bin dolarlık sembolik katkıda bulundu. İlk etapta 6 milyon dolar harcanarak 3'te 1'lik bölümü tamamlanan proje 2020'de bitecek. 

Mahalledeki turistik mekanları, restorasyon sonrası Kayakapı Turizm Yatırım AŞ işletecek. Şirket 49 yıl boyunca bu mekanlarda sanatsal içerikli etkinlikler düzenleyerek, turistlere ortaçağ ortamında yemek yedirmeyi, çanak-çömlek, seramik ve şarap üretimi yaptırmayı hedefliyor. 

Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Kayakapı projesinin devreye girmesiyle bölge turizminin daha da güçleneceğini belirterek,”- Mahalle yıllar önce afet bölgesi ilan edilerek boşaltıldı. 

Biz 2000 yılında mahallenin korunarak turizme kazandırılması için harekete geçtik. Afet bölgesi kapsamından çıkarılması sonrasında ise restore edilmesi için ihaleye çıkıldı” dedi.

Proje, 500 kişiye istihdam sağlayacak

Kayakapı Turizm Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinler : Kayakapı UNESCO'nun dünya kültür mirası listesindeki Göreme Milli Parkı sınırları içinde. Mahallenin Ürgüp Belediyesi tarafından 2002 yılında gündeme getirilen koruma amaçlı projesi Kapadokya için 100 yılın projesi. 

30 bin metrekare alandaki 212 tarihi yapıyı kapsıyor. Burada Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun tescil ettiği aralarında kayadan oyma cami, kilise ve çeşmelerle, tarihi Roma hamamlarının da yer aldığı, karakteristik özelliklere sahip 20 dolayında yapı var. 

Başta Aziz Yuhannes'in evi olmak üzere, bir bölümü müzeye dönüştürülecek. Proje bölgeye gelen turist sayısında önemli artış sağlayarak Ürgüp ve Kapadokya'nın ekonomik, sosyal ve kültürel yaşantısına hareketlilik kazandıracak. Türkiye'nin kültür mirasına yönelik en büyük yatırım. 

Mahalleyi yeniden yapılandırarak önemli bir turizm merkezi haline getiriyoruz. Amacımız turiste Ortaçağ ortamında farklı mekanlarda yemek, sanat, çanak-çömlek yapımı, şarap yapımı- tadımı gibi imkanları sunmak. 

Restoresi biten bölümde otantik eşyalarla dayanıp döşenen bir butik otel oluşturuldu. Bölgeye özgü zengin el sanatları örneklerinin sergileneceği müzenin de açılış hazırlıkları yapılıyor. Etap etap ele alınan proje tamamlandığında, yaklaşık 500 kişiye istihdam oluşturacak.
Mahmut Sabah/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!
  • 26.03.2022 17:42

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!

45. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mi ...

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu
  • 16.12.2021 16:46

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu

Vali Fuat Gürel, "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması; bütün dünya ...

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor
  • 16.09.2021 15:59

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan Zeyrek ve Cibali'deki sivil mima ...

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu
  • 06.01.2021 11:52

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu

Karabük'ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapılarıyla ünlü Saf ...

Göbeklitepe’de balon turizmi
  • 25.09.2020 14:14

Göbeklitepe’de balon turizmi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitel ...

Tarihi Küpeli Kapısı, 6 yıllık restorasyon sonrası geçişe açıldı
  • 24.04.2021 12:06

Tarihi Küpeli Kapısı, 6 yıllık restorasyon sonrası geçişe açıldı

Diyarbakır'ın tarihi "Küpeli Kapısı" 6 yıl sonra restorasyonla geçişlere açıldı. ...