maritbet girişmaritbet
Üniversiteliler biyogaz üretti!

Üniversiteliler biyogaz üretti!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencileri, biyogaz üretti. Hedef, sistemi büyük tesislere taşımak.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) eğitim gören öğrenciler, mutfak tüpü masrafına son vermek amacıyla biyogaz üreten projeyi hayata geçirdi.

KSÜ Andırın Meslek Yüksekokulu (MYO) İnşaat Bölümü Yalıtım Teknolojisi Programı öğrencileri, hocalarının da desteğiyle 3 aylık çalışma sonucunda evlerde rahatça kullanılabileceğini belirttikleri biyogaz üreten sistem geliştirdi. İki tonluk hayvansal atık tankı kullanarak projelerini hayata geçiren öğrenciler, sistemi büyük tesislere uygulamayı hedefliyor.

Andırın MYO Öğretim Görevlisi Erdem Alıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdukları sistem sayesinde hayvansal atıklardan yaklaşık 21 gün sonra gaz almaya başladıklarını söyledi.

Gazın miktarını ölçebilen tesisatla kontrollü gaz üretimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Alıç, şöyle devam etti:

"Sistemi çalıştırabilmek için önce hayvansal atık tankımızı dolduruyoruz. Hayvansal atığın içerisindeki bakterilerin mevcut sayısını çoğaltması için en az 21 gün gerekiyor. Ortam sıcaklığı 12 dereceyi geçtikten sonra bakteriler gaz üretmeye başlıyor. 12 ila 20 derece arasında normal, 20 ila 40 derece arasında çok, 40 ila 60 derece arasında en yüksek gaz üretimi gerçekleşiyor. Oluşan gazı tesisat yardımıyla depolama tankına aktardıktan sonra kullanmaya başlıyoruz."

Sistemin mutfaklarda kolaylıkla uygulanabileceğine işaret eden Alıç, "İki tonluk tankla bir evin ihtiyacı karşılanabilir. Bu sayede mutfak tüpü masrafı da sıfıra indirebilir" diye konuştu.

"Projeyi büyük tesislere uygulamayı düşünüyoruz"

Öğretim Görevlisi Muzaffer Tatlı da biyogaz üretimi yapıldıktan sonra kalan hayvansal dışkının gübre özelliğini kaybetmediğini, aksine birinci sınıf gübre haline geldiğini vurguladı.

Yalıtım Teknolojisi Programı 1. sınıf öğrencisi Adnan Sarıbıyık ise kaldıkları evde yüksek gelen tüp faturasından yola çıkarak böyle bir proje geliştirdiklerini ifade etti.

Çıkan sonucun kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Sarıbıyık, "Hem mutfak tüpü masrafına son verecek hem de kendimize iş imkanı oluşturacak projeyi büyük tesislere uygulamayı düşünüyoruz. Bu konuda bize destek veren hocalarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Üniversiteliler biyogaz üretti!
  • 23.06.2015 12:33

Üniversiteliler biyogaz üretti!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencileri, biyogaz üretti. Hedef, sistem ...