maritbet girişmaritbet
UNESCO, Harem-i İbrahim'i koruma altına aldı

UNESCO, Harem-i İbrahim'i koruma altına aldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim’i koruma altına aldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan Batı Şeria'ya bağlı El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim ve Eski Şehir bölgesinin, kadim mekanları ve eşsiz mimarisiyle bu payeyi çoktan hak ettiği belirtiliyor.

El-Halil Belediyesi Planlama ve Çalışma Dairesi Başkanı Ala Şahin, Harem-i Şerif ve Eski Şehir'in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesini sağlayan özelliklerini AA muhabirine anlattı.

El-Halil'in komitenin kriterlerini fazlasıyla karşıladığını belirten Şahin, "Bir bölgenin Dünya Miras Listesi'ne alınması için UNESCO'nun şart koştuğu altı kriterden birini karşılaması yeterli. El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim ve Eski Şehir bölgesi ise bu kriterlerden üçüne sahip." dedi.

Bunların başında mimari özelliklerin geldiğine işaret eden Şahin, "Bu kriter için Harem-i İbrahim'in 2 bin yılı aşan ömrü ve eşsiz yapısının yanı sıra Eski Şehir'deki ekonomik ve sosyal durumu yansıtan avluların kendine özgü mimari tarzı baz alındı." bilgisini verdi.

Avluların sosyal yapıya etkisi

El-Halil'in, Irak, Hicaz ve Mağrib bölgeleri gibi farklı kültürlere ev sahipliği yaptığına ve bunun kentteki yapıların mimarisine de yansıdığına dikkati çeken Şahin, "Ailede bir çocuğun yeni bir odaya ihtiyacı olduğunda bu, komşu evin çatısının üzerine inşa edilirdi. Bu durum binanın yapısını kompleks bir hale getirirdi. Öyle ki, alt ve üst katta yaşayanlar farklı ailelerden oluşuyor ve aralarında garip bir geçiş sistemi ortaya çıkıyordu." diye konuştu. 

Şahin, bu evleri birbirine bağlayan her avlunun bir aileyi temsil ettiğini, mahallelerin de bu avlulardan oluştuğunu dile getirerek, "Bu mimari yapı, mahalle sakinlerinin ilişkilerine de olumlu yansıyor, kente toplumsal bir kombinasyon ve özellik katıyor." ifadesini kullandı.  

Mahalleler arası koridorlar

Eski Şehir'de tek bir ana cadde bulunduğunu belirten Şahin, sadece burada yaşayanların bildiği koridor vazifesi gören kapılardan mahalleler arası geçişler yapıldığını, bunun da kentin mimarisine eşsiz bir değer kattığını dile getirdi. Şahin, Osmanlı döneminde Memlukluların tarzıyla imar edilen Eski Şehir'deki yapıların 300 ila 400 senelik olduğunu aktardı. 

Filistinli yetkili, kentin taşıdığı ikinci kriterin "Harem-i İbrahim'in dini açıdan önemi, örf, adet ve bölge halkının değerlerine etkisi" olduğunu belirterek, "Harem-i İbrahim'in kente kattığı maneviyatının yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin oluşturduğu ilim halkaları da ayrı bir atmosfer oluşturuyor." dedi.

Üçüncü kriterin ise "bölgede küresel öneme sahip yapıların bulunması" olduğunu vurgulayan Şahin, yaklaşık 2 bin yıllık tarihiyle Harem-i İbrahim'in tek başına bu kriteri haiz olduğuna dikkati çekti. 

UNESCO kararının muhtemel katkıları

El-Halil Belediyesi Planlama ve Çalışma Dairesi Başkanı Ala Şahin, Harem-i İbrahim ve Eski Şehir'in Dünya Miras listesi'ne alınmasını şöyle değerlendirdi:

"UNESCO'nun kararı, Filistin'in kimliğini ispat eden diplomatik bir başarı, El-Halil ve Eski Şehir'deki politik durumun değişmesi için yürütülen diplomatik harekete destek olabilir. Ayrıca bu karar, İsrail'in Eski Şehir'deki ihlallerine ışık tutmak için bir fırsat. Bölgedeki 500 dükkan İsrail'in askeri kararıyla kapatılmış, kontrol noktalarından yapılan geçişlere yüzden fazla engel çıkarılmış durumda. Bu bağlamda İsrail'in agresifliği ve uygulamaları uluslararası düzeyde gündeme getirilebilir." 

Kararın kentin ekonomisine de önemli katkıları olacağını öngören Şahin, "El-Halil dünyanın seyahat listelerinde yer alıyor. Bu, kentin tanıtılması, dünyanın dört bir yanından turist çekmesi ve yatırım için bir fırsat olması açısından önemli." ifadesini kullandı.

ABD ve İsrail'in söz konusu karara muhalif yaklaşımının beklenen bir gelişme olduğunu dile getiren Şahin, her şeye rağmen dünyanın Filistinlilerin yanında yer aldığını vurguladı. 

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin Polonya'nın Krakov şehrinde 7 Temmuz'da toplanan 41. Genel Kurulu'nda, işgal altındaki Batı Şeria'nın El-Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim ve Eski Şehir bölgesinin "Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası" olarak Dünya Miras Listesi'ne eklenmesine karar verilmişti.

İsrail ise kararın ardından UNESCO ile iş birliğini durdurmuş ve teşkilata yapılan mali yardımdan 1 milyon dolar kesintiye gidildiğini duyurmuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!
  • 26.03.2022 17:42

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!

45. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mi ...

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu
  • 16.12.2021 16:46

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu

Vali Fuat Gürel, "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması; bütün dünya ...

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor
  • 16.09.2021 15:59

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan Zeyrek ve Cibali'deki sivil mima ...

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu
  • 06.01.2021 11:52

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu

Karabük'ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapılarıyla ünlü Saf ...

Göbeklitepe’de balon turizmi
  • 25.09.2020 14:14

Göbeklitepe’de balon turizmi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitel ...

Tarihi Küpeli Kapısı, 6 yıllık restorasyon sonrası geçişe açıldı
  • 24.04.2021 12:06

Tarihi Küpeli Kapısı, 6 yıllık restorasyon sonrası geçişe açıldı

Diyarbakır'ın tarihi "Küpeli Kapısı" 6 yıl sonra restorasyonla geçişlere açıldı. ...