maritbet girişmaritbet
Ünal Pala: Konut kredi faizlerindeki indirim ekonomiyi rahatlatır

Ünal Pala: Konut kredi faizlerindeki indirim ekonomiyi rahatlatır

Ünal Pala, konut kredi faizlerinde indirime gidildiği takdirde ekonominin de rahatlayacağını söyledi

Yerel seçimler sonrası ekonomideki hareketliliğin inşaat sektörüne de yansımasına karşın, bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmemesi sektörde motivasyon kaybına yol açıyor.

Geçtiğimiz yılın sonlarında yaşanan gelişmeler ekonomik anlamda olumsuzluklar oluştururken, bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri de ekonominin lokomotifi inşaat sektörü oldu. Sektör temsilcileri, genel seçim havasında geçen yerel seçimlerin sonuçlanmasının ardından döviz ve borsada görülen istikrardan memnun olurken, inşaat sektörünün canlandığı bahar aylarına da umutlu girdi.

Sektör temsilcileri, bahar hareketliliğinin devam etmesi için bankaların da bu sürece dahil olmasını ve konut kredisi faizlerini düşürmesi gerektiğini kaydediyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarında değişikliğe gitmeme kararının da bankaların yüksek konut kredisi faizine devam edeceğinin göstergesi olduğunu ifade eden Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, bankaların inşaat sektöründeki hareketliliğe destek olması gerektiğini bildirdi.

Konutta faiz oranı mevduat faizlerinin çok üzerinde

Yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe moral ve motivasyonun arttığına işaret eden Pala, “Türk ekonomisinin önde güçlerinden inşaat sektörü bahar aylarına hızlı bir giriş yaptı. Sektör yerel seçimlerin sonuçlanmasıyla rahat bir nefes aldı. Geleceğe dair de sektörün büyük umutları var. Bu olumlu sürecin devam etmesi bankaların konut kredisi faizlerini düşürmesine de bağlı. Bankalar konut kredi faiz oranlarını ne yazık ki mevduat faizlerinin çok üzerinde konumlandırıyor. Nedense yüksek karlar elde eden bankalar konut kredi faizlerini düşürmemekte ısrarcı davranıyor. Şu anda faizlerin düşmesi inşaata değer katacaktır. Bu da ekonomiye tam anlamıyla rahat bir nefes aldırır” dedi.
Bahar aylarının inşaat sektörü için en önemli aylar olduğunu hatırlatan Pala, bu sürenin sonunda alım hareketliliğinin de azalacağını ifade etti. Pala, “Şu anda ev almak için konut kredisi faizlerinin düşmesini bekleyenler de var. Bankaların bir an önce harekete geçmesi gerekli. Çünkü bahar dönemi sonrası verilecek faiz indirimi kararı geç olabilir” ifadelerini kullandı. 

İnşaatta motivasyon bankalara bağlı

Pala, konut almak isteyenlerin de, bankaların faizleri düşürmesini iple çektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Uzaltaş AŞ olarak son olarak Ankara'nın ilk çevreci konut kulesi Paladyum Beytepe'yi hayata geçirdik. Projeyi, Ekim 2014'te sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz. Yani bitmeye yakın bir projemiz var. Satışlarımızı da tamamladık sayılır, elimizde sınırlı sayıda daire kaldı. Ancak çok sayıda yeni proje inşa ediliyor. Bu projeleri de harekete geçirmek lazım. Yeni başlayan projeler için konut kredisi faizlerinin bir an önce düşmesi oldukça önemli. Faizlerde indirime gidilmesi ekonomiyi de şahlandırır. Bu süreçte bankaların da elini taşın altına koyup sektörün canlanmasına katkıda bulunması şart. Gelecekle ilgili bir ekonomik sorun öngörülmüyor. Tedirginlik varsa yine de ellerini taşın altına koyup faiz oranlarını düşürmeleri, hızla büyüyen inşaat sektörünün motivasyonunu arttıracak."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!
  • 19.08.2022 09:34

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 53 milyar 374 milyon lira artarak ...