maritbet girişmaritbet
Ümraniye Müftülüğü'nün yeni hizmet binası açıldı

Ümraniye Müftülüğü'nün yeni hizmet binası açıldı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ümraniye Müftülüğü'nün yeni hizmet binası ve Kuran Kursu'nun açılışını yaptı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ayetlerde "birlik beraberliğin olmadığı, ayrılık, gayrılığın hakim olduğu, yürekler arasında nefretin yerleştiği, fitnenin dolaştığı toplumların ateş dolu çukurların kenarında yaşamaya benzetildiğini" belirterek, "Onun için ısrarla hepinize altını çizerek ifade etmek istediğim husus şudur; inadına birlik diyeceksiniz, inadına beraberlik, inadına kardeşlik, inadına kardeşlik hukuku, inadına kardeşlik ahlakı" dedi. Görmez, Ümraniye Müftülüğü hizmet binası ve Kuran kursu açılış töreninde yaptığı konuşmada, aslında bir kamu kurumu olduğu halde müftülük binaları için yardım toplamaktan şahsen utandıklarını, zaman zaman imtina ettiklerini belirterek, ama buna rağmen milletin hiçbir zaman itiraz etmediğini, kuruluşundan bugüne kadar camileri, Kuran kurslarını yaptığı gibi bu binaları da yaptığını söyledi. Şehirleri şehir yapanın beton binalar olmadığını ifade eden Görmez, "Şehirleri şehir yapan göklere uzattığımız apartmanlar, gökdelenler hiç değildir. Şehirleri şehir yapan orada yaşayan insanların manevi hayatıdır. Şehirleri şehir yapan asıl unsur şehirlerde yaşayan insanların yürekleri arasındaki merhamet şebekeleridir. Necip Fazılımızın ifadesiyle... Şehirlerdeki birlik, komşuluk ruhudur, şehirlerde birbirine katışan dualar, niyazlar ibadetlerdir" diye konuştu.

Müftülük binalarının hiçbir zaman sıradan kamu kurumu olmadıklarını dile getiren Görmez, "Bu binaları, müftülük binalarımızı istiyoruz ki, şehirlerimizin dini hayatını, manevi hayatını, birlik, beraberlik ruhunu, kalpler arasındaki o merhameti, sevgiyi, saygıyı kuran merkezler olsun. Sadece imamların ve müezzinlerin din görevlilerinin uğrayıp işlerini gördükleri mekanlar olmasın" ifadelerini kullandı.

"İnadına beraberlik, inadına kardeşlik"
Görmez, açılışta çok güzel şekilde Kur'an-ı Kerim okunduğunu ve herkesin gönlünü fethettiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kur'an-ı Kerim öyle bir kitaptır ki, ne zaman dinleseniz bugün nazil olmuş hissedersiniz, böyle bir kitaptır. Muhammed İkbal de 'Kuran'ı okurken ve dinlerken bugün Cebrail'in sizin kalbinize getirdiğini hissederek okuyun, dinleyin' diyor. Kur'an böyle bir kitaptır. Okunan ayetlerde yüce rabbimiz birlik beraberliğin olmadığı, ayrılık, gayrılığın hakim olduğu, yürekler arasında nefretin yerleştiği, fitnenin dolaştığı toplumları ateş dolu çukurların kenarında yaşamaya benzetir. Eğer birlik ve beraberlik olmazsa, kardeşlik ruhu bozulursa o toplumlar, o şehirler ateş dolu çukurların kenarında yaşayan insanlara benzetilir. Onun için ısrarla hepinize altını çizerek ifade etmek istediğim husus şudur; inadına birlik diyeceksiniz, inadına beraberlik, inadına kardeşlik, inadına kardeşlik hukuku, inadına kardeşlik ahlakı."

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, sözlerini Kur'an'dan bir ayet ve Hz. Muhammed'den bir hadisle bitirmek istediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kur'an'ın bize öğrettiği dualar vardır. O dualardan bir tanesini hiç dilinizden eksik etmeyin. Diyor ki yüce Rabbimiz bize öğrettiği duada, 'Rabbim, benim kalbime hiçbir mümin kardeşime karşı kin, öfke ve nefret koyma Allahım.' İlhamını bu ayetten alan Allah Resulu, Hazreti Enes'e şöyle diyecektir. Enes'e tavsiyeleri peygamberimizin kıyamet sabahına kadar her anne, babanın çocuklarına tavsiye edeceği çok büyük tavsiyelerdir. Bir tavsiyesi şöyle olmuştur; 'Yavrucuğum mümkün olduğu kadar, gücün yettiği kadar hiçbir zaman, hiçbir sabah, hiçbir akşam, hiçbir mümine karşı kalbinde kin, öfke ve nefret olmasın. Yavrucuğum bu benim sünnetimdir, kim benim bu sünnetimi ihya ederse cennete benimle birlikte girecektir."

Ümraniye Kaymakanı Mustafa Çek de konuşmasında, 4 yıllık çalışmanın sonucunun alındığı bir günü yaşadıklarını ifade ederek, diğer resmi binalara örnek teşkil edecek nitelikte bir eserin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, eserin birçok faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını belirterek, "Sanıyorum ki gerçekten birçok emsalinden daha hoş, güzel ve hizmete olabildiğince yakışan bir eser ortaya çıktı" dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran dua etti. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'le diğer yetkililer açılış kurdelesını kesti.

Temeli 2010 yılında atılan Ümraniye Müftülüğü ve Kuran Kursu Hizmet Binası, 6 milyon liraya maloldu. 3 milyon lirasını Ümraniye Belediyesinin karşıladığı binada, hizmet bürolarının yanı sıra 200 kişilik konferans salonu, kütüphane ve yayınevi bulunuyor.

Muharrem Aksakallı, Sibel Kurtoğlu/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

85 bin camide şehitler için sela verilecek!
  • 17.07.2016 09:06

85 bin camide şehitler için sela verilecek!

Diyanet açıkladı, Paralel Yapı'nın darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şe ...

Her üniversiteye cami geliyor
  • 21.11.2014 14:41

Her üniversiteye cami geliyor

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye'de 80'i aşkın üniversitede yapılan ...

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cami açılışında
  • 04.01.2014 09:14

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cami açılışında

Görmez, bir dizi programlara katılmak için geldiği Afyonkarahisar'da, Afyon Koca ...

Ümraniye Müftülüğü'nün yeni hizmet binası açıldı
  • 29.12.2013 08:59

Ümraniye Müftülüğü'nün yeni hizmet binası açıldı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ümraniye Müftülüğü'nün yeni hizmet binası ...

Ümraniye Müftülüğü yeni hizmet binası ve Kuran Kursu açılışı
  • 28.12.2013 16:57

Ümraniye Müftülüğü yeni hizmet binası ve Kuran Kursu açılışı

Ümraniye Müftülüğü yeni hizmet binası ve Kuran Kursu dua'lar ile açıldı ...

Ümraniye’de 'Çöp Taksi' uygulaması başladı
  • 12.11.2013 09:41

Ümraniye’de 'Çöp Taksi' uygulaması başladı

Ümraniye Belediyesi, zamansız çıkarılan ve dar sokaklardaki çöplere çözüm üretme ...