maritbet girişmaritbet
Ümraniye, Amerika'yı sollayacak!

Ümraniye, Amerika'yı sollayacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ümraniye'deki şehir parkının ABD'deki Central Park'tan 3 kat büyük olacağını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu basında “Hava tahmininde NASA'dan iyiyiz” gibi biraz sivri çıkışlarıyla tanıyoruz ama siyasete atılma hikâyesini dinlediğimde anladım ki aslında onun Türk siyasi tarihinde ilginç ve kritik bir yeri var. Onu ilginç kılan şey, Recep Tayyip Erdoğan ile tanışma hikâyesi ve sonrasında yaşananlarda gizli... Veysel Eroğlu, 1990'larda İTÜ'de Çevre Mühendisliği Bölümü'nde doçentlik yapmaktadır. Doktora tezini su kirliliği üzerine yapmış, Hollanda Kraliyet Bursu kazanmış; sağcı-solcu tüm öğrencilerin sevdiği bir hocadır. Bir gün Yıldız Teknik Üniversitesi'ne gitmesi gerekir. Park sorunu yaşamamak için yürümeye karar verir. Yoldayken birden yanında bir araç durur. Şoför mahallinde oturan adam, camı indirir ve “Gideceğiniz yere kadar bırakmamı ister misiniz?” diye sorar.

Eroğlu otomobile biner, “Merhaba ben Doç. Dr. Veysel Eroğlu” der ve elini uzatır. Elini sıkan adamın adı Recep Tayyip Erdoğan'dır! Bu kısa yolculukta ikisi de Erbakan Hoca'ya yakın olduklarını keşfederler. Böylece bir dostluk başlar. Erdoğan, o günlerde adı pek bilinmeyen genç bir siyasetçidir. Birkaç yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olacaktır. O günlerde İstanbul'da büyük bir su ve çevre problemleri yaşanmaktadır. Eroğlu, Erdoğan'a “Evvelallah bu sorunları çözeriz, sen aday ol” der. Erdoğan seçimi kazanır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilir. Veysel Eroğlu ve İTÜ Çevre Mühendisliği'nde dünyaca yetkin diğer hocaların hazırladığı projelerle şehrin su, çöp ve hava kirliliği sorunu çözülür. Belediye başkanlığındaki başarısı, Erdoğan'a Türk siyasetinde uzun bir yolun kapısını açacaktır. İşte o kapının açılmasında çalışan gizli kahramanlardan biri de Veysel Eroğlu'dur...

Yanlış anlaşılmasın, Bakan Eroğlu bütün bunları Erdoğan'ın başarısından kendine pay biçmek için anlatmadı. 3. köprü ve 3. havalimanı inşaatları ilerlerken, Kuzey Ormanları'nda kesilen ağaçları ve diğer çevre problemlerini konuşmak üzere çalmıştım kapısını. Sohbetimizin sonunda siyasete nasıl başladığını sorunca 90'ların İstanbul'unu ve yaptıklarını anlattı...

-AK Parti Genel Başkanlığı'na Binali Yıldırım'ın aday gösterilmesini nasıl karşıladınız?

Binali Bey, bugüne kadar gece gündüz demeden çalışarak vizyon projelerimizi hayata geçirdi. Türkiye 2023 hedeflerine ilerlerken, Binali Bey yolları böldü ama gönülleri birleştirdi. Bu kutlu vazifede Allah yâr ve yardımcısı olsun, yolumuz açık olsun.

-Veysel Bey NASA'ya kafa tuttunuz, “Hava tahmininden anlamıyorlar, biz daha iyiyiz” demiştiniz. Onlar da boş durmayıp size cevap verdiler. Şaşırdınız mı koskoca NASA'nın sözlerinize alınmasına?

Amacım NASA'ya kafa tutmak değildi. Yapılan çalışmanın NASA'yla alakası olmadığını söylemek istedim ama vatandaş bunu NASA'ya kafa tutmak olarak algıladı. Oradaki bir eleman çalışma yapmış. Son 9 yüzyılın en büyük kuraklığının yaşanacağını söylemiş ama alınan numune sayısı yanlıştı. Herkes “NASA'ya nasıl böyle söylersin?” diyor. NASA'nın adı varsa bizim de adımız var. Uzay çalışmalarına bir şey deme hakkım yok ama bir eleman NASA'nın ismini kullanarak vatandaşımızı tedirgin ediyorsa buna karşı çıkarım.

-Size cevap vermelerini bekliyor muydunuz?

NASA ciddi bir kurum. Ülkemizle ilgili böyle bir çalışma yapmadıklarını söylediler. Sonuçta biz haklı çıktık. Bazı kesimlerde aşağılık kompleksi var. Türkiye'yi susuzluktan kurtaran kendi bilim adamlarına inanmıyorlar. Ben yıllarca DSİ Genel Müdürlüğü yapmış, 250'den fazla yayını olan, dünyada su ve çevre konusunda uzman sayılı isimlerden biriyim. Bazı kişiler bana değil de NASA'daki bir çalışanın söylediği şeye inanıyor.

-Bizim teknolojilerimiz NASA'dan daha mı iyi peki?

Hava tahminlerinde dünyada ilk 7'ye girdik. Sadece hava değil, deniz ve karayolları için de ileri sistemler kurduk. Bir ormanımızda yangın çıktığı zaman oradaki bitki örtüsünün durumunu, yangına giden helikopter ya da uçağın hızını kendi odamdan takip edebiliyorum. Sadece Türkiye'deki değil, komşularımızdaki yangınları da söndürüyoruz.

‘BU YAZ 1-2 DERECE FAZLA SICAK OLACAK'

-“Bu yaz fazla sıcak olacak” diyorlar, doğru mu?

Bu yaz genel olarak Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu'nun güneyi ve Doğu Anadolu'nun batısında sıcaklığın mevsim normallerinin 1-2 derece üstünde olmasını bekliyoruz. Biraz fazla sıcak olacak yani...

‘3. KÖPRÜ ÇEVRESİ İMARA AÇILMAYACAK'

-Ne olacak bu Kuzey Ormanları'nın hali?

2009'da kabul edilen Çevre Düzeni Planı'nda İstanbul'un kuzeye doğru büyümemesi kararı alınmıştı ama tersi oldu. 3. köprü ve 3. havalimanı yapılırken çok ağaç kaybettik. 3. havalimanının olduğu yer, aydaki kraterler gibiydi. Güvenli hava trafiği açısından en uygun yerdi. Düzenleyip yeşil bir alan yarattık. Eski halinin 5 katı kadar ağaç dikeceğiz.

-3. köprü çevresi imara açılacak mı?

Hayır. Eskiden ormanların tapusu yoktu. İşgal ediliyordu. Bizim dönemimizde 1 metrekare ormanlık alan işgal edilmedi. 3. köprünün etrafı ormandır ve ormanlar kati suretle başka maksatla kullanılamaz.

-Ama çevresinde villa inşaatları başladığı söyleniyor...

Onlar ormanlık alanda değildir, vatandaşın tapulu arazisidir. Ormanlık alanlar kati suretle imara açılmayacak.

‘7 BÖLGELİ, 7 KAPILI MUHTEŞEM BİR ŞEHİR ORMANI OLACAK'

 -Ya Yassıada'daki durum? Otel ve kongre merkezi inşaatı için ağaçlar kesilmiş, yemyeşil ada betona bürünmüş...

Yassıada, demokrasi adası haline gelecek. Bazıları bu işi abartıyor. Orayı daha güzel hale getireceğiz. Ağaçlar da çoğaltılacak.

-İstanbulluların yıllardır şehir parkı talebi var. Gündelik hayatta rahatça gidebileceğimiz projeler olmayacak mı?

Belgrad Ormanı'nı gözümüz gibi koruyoruz. Ayrıca yakında açılışını yapacağımız Ümraniye'deki Kanuni Sultan Süleyman Ormanı, Amerika'daki Central Park'ın 3 katı olacak. 7 bölgeli, 7 kapılı muhteşem bir şehir ormanı olacak. Şu anda kuruldu. Göletiyle, mesire alanlarıyla muhteşem bir orman oldu.

‘KANAL İSTANBUL'A UYGUN GÜZERGÂH SEÇİLMELİ'

-Kanal İstanbul'un akıbeti ne olacak? Kimi çevre uzmanlarının bu konuda ciddi itirazları var.

Kanal İstanbul şarttır ama en uygun yerden geçmesi gerekir. İstanbul'u karış karış bilirim. Bilmediğim, hizmet götürmediğim sokak yoktur. Bunu yapanların en uygun güzergâhı seçmesi gerekiyor.

-Taksim Meydanı'na beton döküldü. Ağaç dikmek varken saksıyla ağaçlandırmaya çalışıyorlar. Bir çevre mühendisi olarak içinize siniyor mu?

Meydan zaten öyleydi. Gezi Parkı'na beton dökülmedi. Taşkışla'da okumuş, çalışmış biriyim. Gezi Parkı, kullanılmayan bir mekândı. Berduş takımı kalırdı. Şimdi düzenlendi, park ortaya çıktı. Meydandaki çalışmalar devam ediyor, sonuç güzel olacaktır.

'TEK ISTIRABIM GEÇ KALMIŞ OLMAMIZ'

“‘18 MİLYON FİDAN DİKTİK'”

“Şu ana kadar İstanbul'a 18 milyon fidan diktik. Havzalarda ağaçlandırma çalışmasını ilk ben yaptım. 2013 yılında 100 bin ıhlamur, 150 bin fıstık çamı, 100 bin erguvan fidanı diktik. Bu seneyi çınar yılı ilan ettik. Afyonkarahisar, Bilecik, Bursa ve Sakarya'ya 100 bin çınar fidanı dikeceğiz.”

-AK Parti olarak hep milli iradenin sesi olduğunuzu söylüyorsunuz ama özellikle HES projelerine karşı bölge halkının protestolarına duyarsız kaldığınız düşünülüyor.

Bu santrallar bütün dünyada yenilenebilir enerji kaynağı olarak bilinir. Amerika, Japonya bundan 30 yıl önce hidroelektrik potansiyelin yüzde 85'ini kullanmış. Biz HES'lerde çok geç kaldık. Eksiğimiz, vatandaşa bunun önemini anlatamamamız oldu. HES'ler yapıldıktan sonra elektrikten gelir elde edenlerin pastadan aldığı pay azalmaya başladı. Bundan rahatsız olanlar, bazı sivil toplum kuruluşlarını çevrecilik adına harekete geçirdi. HES'lerin çevreyi bozduğu söyleniyor ama koca havzada iğne başı kadar yer kaplıyor. En çok HES, Trabzon'un Solaklı Vadisi'nde yapılıyor. Eski ve yeni haline bakın. Orası muhteşem bir hale geldi. Vadileri tahrip etmiyoruz. Dereleri yok etmiyoruz. Sadece suyun gücünden istifade ediyoruz.

-Öğrencileriniz, eskiden çok idealist bir hoca olduğunuzu söylüyor. Siyasete girdikten sonra büyük inşaat projeleri yapılsın diye ideallerinizden vazgeçmek zorunda kaldınız mı?

Doğru, aşırı solcu öğrenciler bile beni çok severdi! (Gülüyor...) Siyasete atılınca ideallerimden vazgeçmedim, öğrettiklerimi uygulama fırsatı buldum. İstanbul'da çöp dağları vardı. Bir çöp faciası yaşanmış, 37 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Susuzluktan hastalıklar çıkmıştı. Hava kirliliğinden korunmak için gaz maskesi dağıtılıyordu. 1994 yılında görevi teslim aldığımızda su meselesini çözdük. Haliç Köprüsü'ne 3 kilometre kala burnumuzu tıkardık. Şimdi orada balıklar yaşıyor. Etrafı cennet oldu. Sütlüce Mezbahası'nın bütün atıkları Haliç'e dökülüyordu. Şimdi muhteşem bir kongre merkezi oldu. İstanbul'u dünyanın cenneti yaptık.

-Ama özellikle son dönemde AK Parti'ye çevre alanında eleştiriler geliyor. Hiç vicdan azabı çektiğiniz bir konu var mı?

Tek ıstırabım geç kalmış olmamız! Bazı tesislerin 30 yıl öncesi yapılması gerekiyormuş. Gittiğimiz yerlerde eski hükümetler adına özür diliyorum!

TAYYİP ERDOĞAN İLE TANIŞMA HİKÂYESİ

Akademiden siyasete nasıl geçmiştiniz?

1980'li yıllarda bir gün ders vermek için Yıldız Teknik Üniversitesi'ne gitmiştim. Orada park problemi var diye yürüyeyim dedim. Yanımda bir araba durdu. “Karşıya geçecekseniz bırakayım” dedi. Bindim. “Ben Recep Tayyip Erdoğan” dedi. Tayyip Bey o zamanlar bir şirketin muhasebe müdürüydü. Aynı zamanda Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanı'ydı. Benim de Erbakan Hoca'yı sevdiğimi öğrenince “Hocam birlikte çalışalım” dedi. 1994 seçimlerinden önce partilileri eğitmek istediler. Mahalli İdareler Derneği'ni kurduk ve 2 bin 500 kişiye belediyeleri ilgilendiren çalışma alanlarında dersler verdik. Bugün pek çok milletvekili ve belediye başkanı benim o günlerden talebem. İstanbul'un su meselesi nasıl çözülür, Haliç'teki kirlilik nasıl giderilir, altyapı ve kanalizasyon nasıl yenilenmeli; hepsini anlattık. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan o zaman belediye başkan adayı olduğunda aynı ekiple çalışmalar yaptık. “Hiç endişe etmeyin, su meselesini bir çırpıda çözeriz” dedik. Çöplerin geri dönüşümü konusunda Almanya'dan doktorası olan Prof. Adem Baştürk uzmandı. Prof. Hasan Sarıkaya da vardı. Hava kirliliği konusunda rahmetli Prof. Ferruh Ertürk ile çalışıyorduk. Dünyanın tanıdığı oldukça yetkin bir ekip kurmuştuk. Kısa zamanda İstanbul'un sorunlarını çözdük.

BİLMEYENLER İÇİN VEYSEL EROĞLU

Afyonkarahisarlı. İTÜ'de inşaat mühendisliği okumuş, çevre mühendisliği üzerine yüksek lisans ve doktora yapmış. Doktora yaparken bir yandan da İstanbul Üniversitesi'nde tarih okumuş. Hollanda Kraliyet Bursu kazanmış. Yıllarca hocalık yapmış. Dakikliğiyle meşhurmuş, derslere 1 dakika bile geç başlamazmış.

3 kızı, 1 oğlu var. Büyük kızı, Harvard Üniversitesi'nde Hint ve Türk tarihi üzerine doktora yapmış. Mezuniyet töreni bu haftaymış ama Veysel Bey katılamayacakmış. “Harvard'da burslu okudu, ben DSİ Genel Müdürü'yken benden çok kazanıyordu!” diye espri yapıyor.

Diğer kızı Merve, ebru sanatçısı. Oğlu Mehmet, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği okumuş. Diploma törenine gidince, arkadaşları “Babanın bakan olduğunu neden söylemedin?” diye sormuşlar. Şimdi yazarkasalar üzerine çalışıyor. Verifone ortaklık teklif etmiş. “İşyeri nerede, onu bile bilmiyorum” diyor.
-En küçük kızı Ayşenur, diyetisyenlik yapıyor. 4 Mehmet Şimşek ile tenis oynuyorlarmış. “Maçları daha çok kim kazanıyor?” diye sordum, “Mehmet Şimşek müthiş bir tenis oyuncusu, onu yenmem mümkün değil!” dedi.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Bakan Kurum: "Ümraniye'de etaplar halinde iki bin konutluk kentsel dönüşüm  yapılacak"
  • 04.07.2022 13:18

Bakan Kurum: "Ümraniye'de etaplar halinde iki bin konutluk kentsel dönüşüm yapılacak"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Ümraniye Zemin Altı ...

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!
  • 06.12.2021 10:44

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!

Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, yapı polisinin kurulmasından ...

Hüseyin Dinçel, Limonlu Bahçe Konakları'nı anlatıyor!
  • 03.12.2021 16:10

Hüseyin Dinçel, Limonlu Bahçe Konakları'nı anlatıyor!

Akyapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel, Ümraniye'de hayata geçir ...

Ümraniye’de Limonlu Bahçe Konakları’nın satışları ön talep avantajlarıyla başlıyor!
  • 03.12.2021 15:35

Ümraniye’de Limonlu Bahçe Konakları’nın satışları ön talep avantajlarıyla başlıyor!

Limonlu Bahçe Konakları’nın tanıtım toplantısı Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Mah ...

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!
  • 06.11.2021 10:18

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES" Mardin ve Şırnak sınırları içerisin ...