maritbet girişmaritbet
Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı gerçekleşti!

Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı gerçekleşti!

Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı, bugün Congresium Ankara’da gerçekleşti.

Şehircilik konusunda kamu politikalarına katkı sağlayan, akıllı şehirler ile ilgili Türkiye'de pilot yatırım çalışmaları yaparak,  bilgi ve raporlar üreten sivil toplum kuruluşu Kamu Teknoloji Platformu (KTP) tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ‘Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı', 24 Mayıs 2017 tarihinde Congresium Ankara'da düzenlendi. Konferansta Türkiye'de 2023 yılına kadar ‘Akıllı Şehir' haline dönüştürülmesi planlanan şehirler hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu.

AKILLI ŞEHİRLERE 360 DERECE BAKIŞ

Akıllı Şehirler Konseyi Genel Müdürü Philip Bane'in de konuşmacı olarak katıldığı konferansta yerli ve yabancı 60'ı aşkın konuşmacının yer aldı. 25'ten fazla oturumun gerçekleştirildiği, “Şehirler İçin İnovasyon ve Değişim Zamanı” temasının ele alındığı konferansta; akıllı şehirler, şehir planlamadan enerjiye, tarımdan sağlığa, ulaşımdan sosyal inovasyona kadar çok yönlü olarak tartışıldı. 

“YEREL YÖNETİMLERİN DESTEĞİNİ MEVZUATLA GARANTİ ALTINA ALIYORUZ”

Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan akıllı şehirleşmede en önemli bileşenin fiber altyapı ve baz istasyonlarının tamamlanması olduğunu belirtti: “Akıllı şehir hizmetlerinin vatandaşa sunulması kapsamında geniş bant internet alt yapısına ihtiyaç duymakta.  Bu konuda geniş bant internet alt yapısının genişletilmesine yönelik çalışmalar yapmaktayız. Fiber hat uzunluğunu 80 bin km'den son 14 yılda 300 bin km'ye çıkardık. Mobil şebekelerde 2009 tarihinden itibaren 3G, 2016 dan itibaren de 4,5G seviyesinde hizmet vererek erişim kalitesini artırdık. 4,5G hizmetlerinden yararlanan vatandaşların sayısı 1 yılda 52 milyonu geçti. Bunun üçte birinden fazlasının cihazlarının uygun olması durumunda aktif kullanıcı olduklarını biliyoruz.  Keza mobil abone sayısı da nüfusa denkleşti ve 75 milyonun üstüne çıktı. Mobil abone yoğunluğu ise yüzde 94'ü aştı. Türkiye haberleşme ve bilgi teknolojileri konusunda dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri oldu.  Bu nedenle geniş bant erişim imkanı sağlayan fiber ve mobil altyapıları gelecekteki ihtiyaçları da dikkate alarak daha hızlı kurmalıyız. Fiber altyapı baz istasyonu kurulumunda yaşanan sorunları en aza indirmek için gerekli mevzuat düzenlemeleri yaptık. Bazı belediyeler götürdüğümüz bu hizmetlerin gelecekteki katkılarını göz ardı ediyor, işleri kolaylaştırmak yerine tam tersine zorlayıcı bir tavır içerisine giriyorlar. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte mevzuat düzenlemesi yaparak, yeknesaklık oluşturarak bu uygulamalara belediyeleri açıkçası uymak zorunda bırakacağız. Bu uygulamalar insanımıza katkı sağlayacak uygulamalar. Onlar bize yardımcı olmuyorsa biz yasal düzenlemeler marifetiyle buna çözüm getireceğiz…”  

İLK AKILLI ŞEHİR: KARS

Bakan Arslan konuşmasında akıllı şehir uygulamalarının ülke çapında yaygınlaşmasını hükümet olarak desteklediklerini ifade etti: “Akıllı şehirler  konusunda Bakanlık olarak pilot uygulamalar yaptık. 30 Mart 2017 tarihinde Kars'ta akıllı şehir uygulamasını hayata geçirerek ilk adımı atmış olduk. Kars'ta yapmış olduğumuz kablosuz internet hizmetlerinden akıllı aydınlatma hizmetlerine, akıllı kavşaklardan bulut göz akıllı güvenlik sistemlerine kadar bir çok akıllı sistem kurulumunu gerçekleştirdik.  Bunların hızla tüm şehirlerimizde yaygınlaşmasını özellikle gerek Bakanlığımız gerekse Hükümet olarak önemsediğimizi belirtmek isterim...”  

TÜBİTAK BAŞKANI ARİF ERGİN: ‘450 MİLYON AVRO TAAHHÜT ETTİK'

Törende söz alan TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Horizon 2020 programı kapsamında Akıllı Şehirleşme konusundaki bilgi teknolojileri çalışmaları için 450 milyon Avro taahhütte bulunduklarını belirtti: ‘Akıllı Şehirleşme konusunda tüm sektörlerin birlikte çalışması gerekiyor. Bu noktada Sanayi 4.0 hamlesini dikkate almak ve stratejilerimizi buna göre belirlemeliyiz.  TÜBİTAK olarak Avrupa Birliği'nin en büyük fonu olan Horizon 2020 kapsamında 450 milyon avro taahhütümüz var. Bu noktada AB'nin akıllı şehircilik konusundaki çağrısına kulak vermeli ve her şeyden önce kendi teknolojik çözümlerimizi geliştirerek dünyaya örnek olmalıyız…

AKILLI ŞEHİRLERE ÖNCELİKLE 20 KONU BAŞLIĞI

Başta Sakarya Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan olmak üzere, pek çok yerel yöneticinin katıldığı Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı'nda ele alınan  konulardan bazıları şu şekilde. Şehirlerin Geleceği, Akıllı Şehirlere Adaptasyon:360, Şehirler İçin Sosyal İnovasyon,Akıllı Şehirlerde Yenilenebilir Enerji, Enerji Yönetimi ve Enerji İzleme, Akıllı Şehirler İçin Akıllı Data, İklim Değişikliği ve Yeşil Şehirler, Trafik Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar, Nesnelerin İnterneti Şehirlerin Hizmetinde, Akıllı Şehirlerde Sağlık Çözümleri, Akıllı Tarımda Nesnelerin İnterneti, Akıllı Binalara Dönüşüm, Akıllı Yaşam Teknolojileri Bankacılık, Perakende ve Akıllı Yaşam Teknolojileri.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Her şehrin kendine özgü bir Akıllı Şehir stratejisi olacak"
  • 24.10.2020 09:26

"Her şehrin kendine özgü bir Akıllı Şehir stratejisi olacak"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Milli Akıllı Şehirler Eylem Planının, Tü ...

Türkiye'nin desteğiyle KKTC'de 500 yataklı hastane yapılacak!
  • 16.06.2021 13:59

Türkiye'nin desteğiyle KKTC'de 500 yataklı hastane yapılacak!

Türkiye'nin desteğiyle KKTC'de hayata geçirilecek 500 yataklı hastanenin etüt ça ...

"Kentsel dönüşüm ‘Akıllı Şehirler’e evrildi"
  • 31.12.2020 09:04

"Kentsel dönüşüm ‘Akıllı Şehirler’e evrildi"

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 40’ıncısını düzen ...

Wilo, akıllı şehirler için akıllı çözümler üretiyor
  • 06.11.2020 11:00

Wilo, akıllı şehirler için akıllı çözümler üretiyor

Dünya kaynaklarını koruyan yeni nesil ürün, hizmet ve çözümler geliştiren Wilo, ...

Şehirlerin sorunlarına "akıllı" çözüm!
  • 08.11.2018 15:37

Şehirlerin sorunlarına "akıllı" çözüm!

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı Baş Mühendisi Mesut Avcı, akıll ...

İstanbul trafiğini daha da rahatlatacak sistem geliyor!
  • 27.09.2018 14:25

İstanbul trafiğini daha da rahatlatacak sistem geliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, İstanbul Yönetim Merkezi'nde yapılan ...