maritbet girişmaritbet
Üçüncü köprü lojistik sektörünü rahatlatacak

Üçüncü köprü lojistik sektörünü rahatlatacak

AA, tamamlandığında şehir trafiğini tır ve kamyon yoğunluğundan kurtarması beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki çalışmaları havadan görüntüledi

Günde ortalama bin 500 aracın trafiğe katıldığı İstanbul'da, 3. Boğaz Köprüsü Projesi'nin de içinde bulunduğu Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile Odayeri-Paşaköy Kesimi Projesi'nin yapımı devam ediyor.

AA, tamamlandığında şehir trafiğini tır ve kamyon yoğunluğundan kurtarması beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki çalışmaları havadan görüntüledi.

Yaklaşık 4 bin 627 kişinin çalıştığı projede, 737 makine ve 51 çeşitli ekipmanın kullanılıyor ve hava şartları uygun olduğu zamanlarda 24 saatlik vardiyaya geçiliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlü pazarlıkla yüklenici firmadan 29 Mayıs 2015'te bitirilmesi sözünü aldığı projede 8 şeritli karayolu ve 2 hat tren yolu yer alacak. Yeni köprünün maliyeti 4,5 milyar lirayı bulacak.

Proje, İstanbullular'a, kamu kesimine ve özel sektöre birçok açıdan katma değer sağlayacak. Köprünün tamamlanmasını sabırsızlıkla bekleyen sektörlerden birisi de lojistik… Tır ve kamyonların Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne yönlendirilmesiyle, hem şehir trafiği rahatlayacak hem de sektörde planlama imkanı artacak, dur-kalk kaynaklı yakıt maliyetleri azalacak. 

Yılda 3 milyar dolar...

Helikopterde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, İstanbul'daki dev yatırımların taşımacılık sektörüne doğrudan ve dolaylı pek çok katkısının olacağını belirterek, tır ve kamyonların şehir trafiğini rahatsız etmeden direkt geçişlerinin mümkün olacağını, bunun tüm paydaşlar için kazançlı bir durumu beraberinde getireceğini kaydetti.

Taner Ankara, 3. Köprü, Kuzey Anadolu Otoyolu, İzmit Otobanı, 3. Havalimanı gibi projelerin sonlanmasıyla birlikte lojistik alanında dünyanın en önemli hatlarının oluşabileceğini ve ticaretin yüzde 20 oranında artabileceğini söyledi. Türkiye'deki ticaretin büyük çoğunluğunun Çorlu-İstanbul-Kocaeli hattından geçtiğini belirten Ankara, İstanbul'da gerçek anlamda bir transit geçişin olmamasının ticareti yavaşlattığı görüşünde...

Sektörün hali hazırda dur-kalk masraflarının yılda 3 milyar dolara ulaştığını belirten Ankara, şöyle dedi:

"Şu anda fazladan bir 3 milyar dolarlık mazot tüketimi var. Planlama noktasında da işlerin tam anlamıyla yürümesinde sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin bir arabamızı yola çıkardığımızda bir yerden bir yere gideceğinde planlama yapamıyoruz. Planlama yapamadığımız zaman müşterinin deposuna veya fabrikasına mal ulaşamıyor. Ulaşamadığı zaman onlar da aynı şekilde planlamalarını düzgün yapamadığı için aksaklıklar oluyor. Gün içerisinde bu karmaşık sorunlarla devamlı olarak baş etmek zorunda kalıyoruz." 

Köprünün devreye alınmasıyla lojistik sektörünün "bir tık ileriye" gideceğini dile getiren Ankara, "3. Köprünün transit olarak kullanılacağını düşünüyoruz. Yürüme yasaklarının değişeceğini umuyoruz. Bununla beraber dur-kalk olsun, planlamalar olsun bizim adımıza işlerimizi doğru yapmamız anlamında bizi çok ileriye götüreceğini düşünüyorum" dedi.

"3. Köprü, artan ticaret hacmi göz önünde bulundurularak yapılıyor"

"Hali hazırda kullanımda olan 2 köprü de şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla yapılmıştı. 3. Köprü ise ticari amaçlarla yapılan bir yatırım. 3. Köprü ile birlikte daha sonra hizmete girecek olan 3. havalimanı, gümrük noktalarının güzergah üzerine taşınması, şehir içine hiç giriş yapmadan sağlanacak geçişle gerçek transit geçiş özelliği taşıması gibi özellikleriyle dış ticaret için yapılan önemli bir yatırım" diyen Ankara, gerçek anlamda bir transit geçişin sağlanmasıyla birlikte ticaretin de hız kazanacağını vurguladı.

Şu anda ticari çalışmaları önemli derecede etkileyen gündüz yürüme yasaklarının 3. köprü sayesinde kalkabileceğini, 24 saat ticaret imkanı sunulacağını, planlama, tedarik ve aktarım sıkıntılarının ortadan kalkacağını ifade eden Taner Ankara, projeyle eş zamanlı yürütülmeye başlanan İzmit Otobanı, 3. Havalimanı, Muratlı Tren Hattı, Halkalı Gümrüğü'nün Çatalca'ya taşınması gibi projelerin sonlanmasıyla birlikte lojistik alanında dünyanın en önemli hatlarının oluşabileceğini ve ticaretin yüzde 20 oranında artabileceğini dile getirdi.

"Halkalı Gümrüğü Çatalca'ya taşınıyor

Türkiye'nin en çok işlem yapılan gümrüğü olan Halkalı Gümrüğü'nün önümüzdeki aylarda Çatalca'ya taşınacağını da hatırlatan Ankara, gümrüğün köprü projesine entegre edileceğini söyledi. 3. Havalimanı, 3. köprü ve gümrüğün, düzenli bir şehir planlaması ve sistemli çalışmalarla Türkiye ekonomisine ivme kazandıracağını aktaran Ankara, dev yatırımların Türkiye'yi ileriye taşıyacağını yineledi.

Yol güzergahında, bölgede kesilen ağaçlara da değinen Taner Ankara, bu durumu yatırımın zorunluluğu olarak nitelendirdi. Şirket olarak her yıl 1.000-3.000 arasında fidan dikimi yaptıklarını belirten Ankara, sektör olarak bu yoldan en fazla yararlanan kesim olacaklarını, bu yüzden de bu yıl dikecekleri fidan sayısında artış yapacaklarını belirtti. Ankara, sektörün bu konuda hassas davranması ve ağaçlandırma çalışmaları yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Silivri'de 8.5 milyon liraya icradan satılık depo!
  • 12.04.2015 11:05

Silivri'de 8.5 milyon liraya icradan satılık depo!

Silivri İcra Dairesi, Alipaşa Mahallesi'nde yer alan depo binasını satışa sundu. ...

Üçüncü köprü lojistik sektörünü rahatlatacak
  • 17.07.2014 12:18

Üçüncü köprü lojistik sektörünü rahatlatacak

AA, tamamlandığında şehir trafiğini tır ve kamyon yoğunluğundan kurtarması bekl ...

Silivri’de 1 milyon 80 liraya icradan satılık gayrimenkuller
  • 23.01.2014 09:30

Silivri’de 1 milyon 80 liraya icradan satılık gayrimenkuller

Silivri 1. İcra Dairesi, Çanta-Fatih Mahallesi’nde 14 gayrimenkulü satışa çıkarı ...