maritbet girişmaritbet
TZOB’un talebi üzerine toprak analizi süresi uzatıldı

TZOB’un talebi üzerine toprak analizi süresi uzatıldı

“Toprak analizi süresinin bitiş tarihinin, 1 Eylül’den 30 Ekim’e 2014 uzatılmasına ilişkin Tarım Bakanlığı tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Toprak analizi süresinin bitiş tarihinin, 1 Eylül'den 30 Ekim'e 2014 uzatılmasına ilişkin Tarım Bakanlığı tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı” 

“Sorunu hem şifahen hem de yazılı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza iletmiş, çiftçimizin sıkıntıya 
girmemesi için toprak analizine ek süre verilmesini istemiştik”

“Bu karar çiftçimizi rahatlattı”“Çiftçilerimiz, olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları 
için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, girişimleri üzerine toprak analizi süresinin bitiş tarihinin, 1 Eylül 2014'den 30 Ekim 2014'e uzatılmasına ilişkin Tarım Bakanlığı tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bayraktar, “Sorunu hem şifahen hem de yazılı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza iletmiş, çiftçimizin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmesini istemiştik. Bu karar çiftçimizi rahatlattı” dedi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, mazot ve gübre desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tebliğinin, 1 Ocak 2014'den geçerli olmak üzere 3 Haziran 2014'de yayımlandığını anımsattı.
Desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan üreticilerin yararlanabileceğine dikkati çeken Bayraktar, çiftçilere yıl içinde işledikleri, ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını belirtti.

Tebliğe göre, arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağını hatırlatan Bayraktar, toprak analizi desteğinin de dekar başına 2,5 lira olarak belirlendiğini kaydetti.

“Çiftçilerimiz toprak analizleri zamanında yaptırmazlarsa desteklerden yararlanamazlar”

Bayraktar, şu bilgileri verdi: "ÇKS'ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak 2014 ile 30 Ekim 2014 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu. Bu tarih uzatılmadan önce 1 Eylül 2014 Pazartesi günü sona eriyordu. 

50 dekarın altındaki tarım arazisi için toprak analizi şartı aranmıyor. ÇKS'ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan üreticilerimiz, artık 1 Eylül 2014 Pazartesi günü değil, 30 Ekim 2014 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar toprak analizlerini yaptırmaları gerekiyor. Çiftçilerimizin, olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar faydalarına olur. Çünkü,  toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçilerimiz, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecekler. Toprak analizlerini yaptıramayan üreticilerimiz, toprak analiz desteğinden de faydalanamayacaklar..”

Bayraktar, toprak analizlerini yaptıran çiftçilerin, gübre ve toprak analizi desteğini almaları için 31 Aralık 2014 tarihine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru süreleri bulunduğunu, aynı sürenin mazot desteği için de geçerli olduğunu belirtti.

Destek miktarları

Şemsi Bayraktar, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 3,1 lira, gübre destekleme tutarının 4,3 lira, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 4,6 lira, gübre destekleme tutarının 6 lira, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkiler alanlarında mazot destekleme tutarının 7,5 lira, gübre destekleme tutarının 7,5 lira olacağını hatırlattı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı
  • 01.06.2021 10:11

Kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs yağışları yetersiz olunca kuraklıktan ...

"81 ilin risk afet planı yıl sonuna kadar tamamlanacak"
  • 25.03.2021 16:48

"81 ilin risk afet planı yıl sonuna kadar tamamlanacak"

İçişleri Bakanlığı ile TOBB, TZOB ve TİSK arasında "Afet Eğitim İş birliği Proto ...

TZOB'dan çiftçiye "ecrimisil" uyarısı!
  • 13.11.2018 14:14

TZOB'dan çiftçiye "ecrimisil" uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere ...

TZOB’un talebi üzerine toprak analizi süresi uzatıldı
  • 30.08.2014 12:14

TZOB’un talebi üzerine toprak analizi süresi uzatıldı

“Toprak analizi süresinin bitiş tarihinin, 1 Eylül’den 30 Ekim’e 2014 uzatılması ...

TZOB ‘Bir damla suyu bile boşa harcamamalıyız’
  • 20.07.2014 12:34

TZOB ‘Bir damla suyu bile boşa harcamamalıyız’

İstanbul’a su sağlayan barajlarda su seviyesi son 9-10 yılın en düşük seviyesine ...