maritbet girişmaritbet
Türkiye'ye yabancı yatırımcıyı çekecek karar!

Türkiye'ye yabancı yatırımcıyı çekecek karar!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yurtdışındaki yatırımcıların yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraç etmelerinin önünü açacaklarını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Merkezi (İFM) programı kapsamında yurtdışındaki yatırımcıların Türkiye'de sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraç etmelerinin önünü açacaklarını bildirdi.

Şimşek, "Hazine Müsteşarlığının söz konusu düzenlemesi ile Türkiye'deki finansal derinliğin artırılmasına ve İFM projesinin hedeflerine ulaşmasına yönelik önemli bir adım atılmış olacak. Yabancı finans aktörlerinin ülkemize gelmesi teşvik edilecek." dedi.

AA muhabirine İstanbul'un Finans Merkezi olması hedefi çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Şimşek, bu kapsamda çalışmaların hız kazandığını, başta vergi, bankacılık, sermaye piyasası ve diğer ilgili alanlarda bir çok düzenleme yapıldığını söyledi.

İstanbul'un finans merkezi olabilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında yurt dışında yerleşik yatırımcıların yurt içinde yabancı para cinsinden sermaye piyasası aracı ihraç edebilmesine izin verilmesinin öncelikli önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, Hazine Müsteşarlığının da bu çerçevede önemli bir adım attığını kaydetti.

Geçmişten bugüne yabancı yatırımcıların Türkiye'de yabancı para cinsinden borçlanma ihracı gerçekleştiremediğini bunun da uygulamada bulunan "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar" hükümlerinin söz konusu işlemlere izin vermemesinden kaynaklandığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Yabancı yatırımcı ve ihraççıların ülkemizde yalnızca Türk lirası üzerinden işlem yapabilmeleri, İstanbul Finans Merkezi projesinin gerçekleştirilmesine olumsuz etkide bulunmaktadır. Bu sebeple, Hazine Müsteşarlığı tarafından söz konusu kararda yapılması planlanan değişiklikle İFM Programı kapsamında, dışarıda yerleşik kişilerin, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraç etmelerinin önü açılacaktır. Bu sayede, İFM projesinin hedeflerine ulaşmasına ve ülkemizdeki finansal derinliğin artırılmasına yönelik önemli bir adım atılmış olacaktır. Yabancı finans aktörlerinin ülkemize gelmesi teşvik edilecektir."

"Balkan ülkelerinden talep geldi"

Söz konusu kararın İstanbul'un finans merkezi olma hedefine yardımcı olmasının yanı sıra gelen talepler üzerine alındığını belirten Şimşek, "Örneğin bazı Balkan ülkelerinden bu konuda talep geliyor. Kararla Balkanlardaki finansman sıkıntısı çeken ve büyük piyasalara ulaşma imkanı olmayan yatırımcıların Türkiye'de tahvil ihraç etmesinin önü açılacak." dedi.

Şimşek, bunun Türkiye'nin finans merkezi olarak tanınmasında da önemli bir rol oynayacağına dikkati çekerek, "Amacımız bütün bu çalışmalarla öncelikle bölgesel daha sonra da küresel ölçekte etkili bir finans merkezi oluşturmak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’deki yabancı yatırımının %17,7’si vatandaşlık hakkı için!
  • 23.05.2022 16:26

Türkiye’deki yabancı yatırımının %17,7’si vatandaşlık hakkı için!

EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, 2022 ilk üç aylık dönem itibariyle yabancılar ...

Yabancı yatırımcı artık evi dövizle alacak!
  • 07.01.2022 17:11

Yabancı yatırımcı artık evi dövizle alacak!

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; yabancı uyruklu kişilerin bazı şartları ...

"Dövizdeki köpüğün adresi lüks konut olacak"
  • 27.11.2021 14:08

"Dövizdeki köpüğün adresi lüks konut olacak"

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, “Dövizdeki manipülatif hareket sebebi ...

Yabancı yatırımcının gözdesi İstanbul, Antalya ve Ankara!
  • 22.11.2021 16:20

Yabancı yatırımcının gözdesi İstanbul, Antalya ve Ankara!

2021 yılı ilk dokuz aylık dönemde Türkiye’deki yabancı yatırımının yüzde 23,6’sı ...

Yabancıların gayrimenkul edinimleri 2021 yılında yüzde 37 arttı
  • 16.11.2021 17:13

Yabancıların gayrimenkul edinimleri 2021 yılında yüzde 37 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...