maritbet girişmaritbet
Türkiye'nin mega projeleri dünyayı kıskandıracak

Türkiye'nin mega projeleri dünyayı kıskandıracak

Türkiye’nin ulaşım konusunda artan yeni yatırımları ülke ekonomisine büyük katkı sağlarken yeni projeler dünya ülkeleri ile yarışır hale geldi.

Kanal İstanbul, Marmaray, İstanbul'a 3. havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi ile Türkiye'nin çehresi değişiyor.   

Türkiye son yıllarda ulaşım, altyapı, enerji ve savunma alanlarında mega projelere hız verdi. Dünyanın gıptayla baktığı mega projeler hayata geçirilmeye başlandı. Ülkemize büyük bir ivme kazandıran ve istihdam açısından da son derece önemli olan bu projeler turizm, ticaret, ulaşım, gayrimenkul gibi sektörleri harekete geçirdi. Ulaşımın kolaylaşması, yabancıları da ülkemize çekmeye başladı ve Türkiye yabancıların gözünde yatırım yapılabilecek yerler arasına girdi. 

İşte Türkiye'nin, dünya ülkelerini geride bırakan mega projeleri: 

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ/3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ 

Üçüncü Boğaz Köprüsü olarak akıllarda kalan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında yapılıyor. Avrupa Yakasında Sarıyer'in Garipçe köyü ile Anadolu Yakası'nda Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer alan dev projede çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 

Tamamlandığında toplam 59 tabliyeden oluşacak köprüde şuana kadar 38 tabliyenin montaj bölümü tamamlandı. 

İstanbul'a yapılacak olan 3. Boğaz Köprüsü

Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metreyi bulacak. 3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en büyüğü olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yapımı süren 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.

Özellikleri nedeniyle dünyada bir ilk olacak olan 3. Köprü'nün Cumhuriyet'in ilanının 92. yıl dönümü olan 29 Ekim 2015 tarihinde hizmete açılması planlanmaktaydı. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin geçtiğimiz günlerde 3. Köprü'nün açılış tarihini Mayıs 2016 olarak belirtti. 

3. HAVALİMANI

İstanbul'un 3. Havalimanı, Avrupa Yakası'nda Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki alana yapılıyor. 2017'de hizmete girecek üçüncü havalimanının yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olması bekleniyor. Bağımsız 6 pistli olacak şekilde yapılan havalimanı 22 milyar 152 milyon Avro'luk teklifle  3 Mayıs 2013'te yapılan ihaleyi kazanan Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG (Ortak Girişim Grubu) tarafından hayata geçiriliyor.

Avrupa Yakası'nda inşa edilen 3. Havalimanı

İlk etabının 29 Ekim 2017 tarihinde hizmete girmesi öngörülen 3. Havalimanı projesinin tamamının 2018 yılında bitmesi planlanıyor. Havalimanı tamamlandığında yıllık 94 milyon yolcuya hizmet veren Atlanta Uluslararası Havalimanı'nı geçerek dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olması bekleniyor. 

Henüz resmi olarak havalimanının ismi belli olmayan Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından olacak projenin, 120 bin kişiye de iş kapısı olması bekleniyor.

İSTANBUL BOĞAZI KARAYOLU TÜNELİ (AVRASYA TÜNELİ)

Asya ile Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle bağlayacak İstanbul Boğazı Karayolu Tüneli (Avrasya Tüneli) iki katlı olarak inşa ediliyor.

Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor. 2 karayolu ve 1 metro yolunun boğazın altından geçeceği projenin uzunluğu 6,5 kilometre olacak.

Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilecek olan iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilecek olan bağlantı tünellerinden oluşurken Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilecek. Araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edilecek.

Karayolu Tüneli Avrasya Tüneli'nin proje fotoğrafı

Tünel geçişi ve yol iyileştirme-genişletme çalışmaları, bütüncül bir yapıda araç trafiğini rahatlatacak. İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. Çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak.

KANAL İSTANBUL

Kanal İstanbul, İstanbul'da yapılması düşünülen bir suyolu projesidir. İstanbul'un büyük bir kısmını adaya dönüştürecek olan projenin yıl sonuna kadar inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘çılgın proje'si olarak basına yansıyan Kanal İstanbul projesi, Avrupa Yakası'nda hayata geçirilecek. Proje ile Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak.

Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak. Kanalın uzunluğu 40-45 km; genişliği yüzeyde 145-150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacak. 

İstanbul'da yapılan Kanal İstanbul projesi

İstanbul Boğazı'na alternatif su yolu projesinin tarihi Roma İmparatorluğuna kadar gider. Bitinya valisi Plinius imparator Trajan arasındaki yazışmalarda Sakarya Nehir Taşımacılığı Projesinden ilk defa bahsedilmiştir. Karadeniz ve Marmara'nın yapay bir boğazla birbirine bağlama fikri 16. yüzyıldan bu yana 6 kez gündeme gelmiştir. 

44 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğindeki kanalın kesin güzergahı Yeniköy - Sazlıdere Barajı - Arnavutköy -Başakşehir - Küçükçekmece Gölü olacak.

BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ / 3 KATLI TÜNEL

İstanbul Boğazı'nın 110 metre altından geçerek İstanbul'un Asya ve Avrupa yakaları arasında kara ve demir yolu ulaşımı sağlayacak olan Büyük İstanbul Tüneli, 3 katlı olacak.  

Büyük İstanbul Tüneli

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, hem metro hattı hem de çift yönlü karayolunu içeren, dünyanın ilk üç katlı tüneli olacak. Proje ile İncirli'den Söğütlüçeşme'ye hızlı metroyla 40 dakikada ulaşılacak; Hasdal Kavşağı'ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı'na araçla 14 dakikada geçilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından tanıtımı yapılan "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" projesiyle İstanbul, metro hatları ve karayolu akslarını birleştiren, dünyanın ilk üç katlı tüneline sahip olacak.

KUZEY MARMARA OTOYOLU 

IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yer alan İstanbul Boğazı üzerinde yapılacak 3. köprünün inşaatı, taşımacılığın ve ticaretin geleceği olarak görülüyor.

3. Boğaz Köprüsü'nün Odayeri – Paşaköy kesiminde; 19 adet kavşak ve bağlantı yollarına sahip yaklaşık 115 km'lik Kuzey Marmara Otoyolu bulunuyor.
 
Bu otoyol projesi; Odayeri - Paşaköy hattının, halen kullanılmakta olan 1. Boğaz Köprüsü ile 2. Boğaz Köprüsü'nün trafik yükünü rahatlatmak ve İstanbul'un ulaşım sorununu giderebilmek için Yap, İşlet, Devret modeli ile 20 Nisan 2012 günü ihale edilen ve içerisinde 2015 yılında bitmesi planlanan 3. Boğaz Köprüsü'nü de kapsayan bir otoyol projesidir.

Kuzey Marmara Otoyolu

3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'yi bu hedefine daha da yaklaştıracak. 

3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. 

İZMİT KÖRFEZ GEÇİŞ KÖPRÜSÜ/ İZMİT ASMA KÖPRÜSÜ

İstanbul-İzmir arası 3,5 saatte inmesini sağlayacak olan İzmit Körfez Köprüsü olarak bilinen proje tamamlandığında dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsü olacak. Gebze-İzmir Otoyolu Projesi dahilinde Marmara Denizi'nin doğusunda İzmit Körfezi'nin Dilovası Dil Burnu ile Altınova'nın Hersek Burnu arasında yapılması planlanan asma köprünün orta açıklığı 1.550 metre ve toplam uzunluğu ise 2682 metredir. 

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü

Projenin başlangıç noktası Gebze olup, yapılacak otoyol Dilovası ile Hersek Burnu arasında yer alan İzmit Körfezi'ni geçerek Orhangazi ve Gemlik yakınlarından devam edip Ovaakça kavşağı ile Bursa Çevre yoluna bağlanmaktadır. Yeni yapılacak otoyol, mevcut Bursa çevre yolundan sonra (Bursa – Karacabey) ayrımı kavşağından yeniden başlayarak Susurluk'un kuzeyinden geçerek Balıkesir'e ulaşmaktadır. Devamında Balıkesir'in batısından güneye yönelen otoyol Savaştepe, Soma, Kırkağaç ilçelerinin yakınlarından geçerek Turgutlu yakınlarında batıya yönelmekte, İzmir – Uşak devlet yoluna paralel olarak ilerlemekte ve nihayetinde İzmir Çevreyolu üzerindeki Anadolu Lisesi kavşağına bağlanmaktadır.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü

Proje, yapım ve finansman programı doğrultusunda iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. Yapım işleri sorumlulukları bakımından Gebze – Orhangazi, Orhangazi – Bursa, Bursa – Susurluk, Susurluk – Balıkesir, Balıkesir – Kırkağaç, Kırkağaç – Manisa ve Manisa – İzmir olmak üzere toplamda 7 ayrı kesime bölünmüştür. 

ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ 

Çanakkale Boğaz Köprüsü, Çanakkale'de inşa edilecek olan, Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin 4. Köprüsü olarak dikkat çekiyor.  

Köprü tamamlandığında şu an Japonya'da bulunan Akashio Köprüsü'nün en uzun asma köprü rekorunu elinden alarak dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. İstanbul'un üzerindeki baskının hafifletilmek, Anadolu'nun Avrupa ile bağlantısını İstanbul olmadan gerçekleştirmek için çok önemli bir proje niteliğinde olan Çanakkale Boğaz Köprüsü, başlangıçta sadece lastik tekerlekli araçların geçebileceği bir köprü şeklinde tasarlandı. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın talimatıyla, proje lastik tekerlekli araç ve demir yolunun üzerinden geçeceği köprü olarak değiştirildi.

Çanakkale Boğaz KÖprüsü

Projede ayrıca Ege Bölgesi'ni doğrudan Kapıkule sınır kapısına bağlayacak olan otoban planı da yer aldı. Böylece Ege Bölgesi'nden Avrupa'ya taşımacılık yapan araçların İstanbul Boğazı ve İstanbul trafiğine yapmış olduğu yük de hafifletilmiş olacak.

YÜKSEK HIZLI TREN (YHT) 

Yüksek Hızlı Tren (YHT), Türkiye'nin ilk hızlı treni. YHT'nin seferlerine başlaması ile birlikte Türkiye bu teknolojiyi kullanan ülkeler arasında Avrupa'da 6., dünyada 8. ülke olmuştur. YHT, tamamı elektrikli, sinyalli ve çift hatlı hızlı demiryolu üzerinde yol alacak. Ankara-Eskişehir güzergâhında hizmet veren Yüksek Hızlı Trenin maksimum hızı saatte 250 km.

Ankara ile İstanbul arasında yapılması devam eden ve Ankara-Pendik etabının tamamlandığı hızlı tren hattıdır. 533 Km. uzunluğundaki hatta yolculuğun 3.5 saat sürmesi beklenmektedir. Hatta çalışacak yüksek hızlı tren 250 Km/sa hızla hareket edecektir.

Yüksek Hızlı Tren hattı

TCDD bu treninin adını belirlemek bir için anket yapmış ankette yüksek oy alan "Türk Yıldızı", "Turkuaz", "Kardelen", "Yüksek Hızlı Tren", "Çelik Kanat", "Yıldırım" gibi isimler arasından Yüksek Hızlı Tren adında karar kılındığı açıklamıştı.  

MARMARAY 

İstanbul'un Avrupa ve Asya yakalarındaki demiryolu hatlarını İstanbul Boğazı altından geçen bir tüp tünelle birleştiren 76 km'lik bir demiryolu iyileştirme ve geliştirme projesidir. Proje ilk olarak II. Abdülhamid döneminde tasarlanmıştır. Halkalı ile Gebze arasında çalışması planlanan hattın boğaz geçişini de içine alan, Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki 14 km'lik bölümü 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açıldı.

Marmaray

Proje, batırma tüp tünel (1.4 km), delme tüneller (toplam 9.4 km), aç-kapa tüneller (toplam 2.4 km), üç yeni yeraltı istasyonu, 37 yerüstü istasyonu (yenileme ve iyileştirme), yeni işletim kontrol merkezi, sahalar, atölyeler, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat ve temin edilecek olan 440 adet modern demiryolu araçlarını kapsıyor. 

Emine Pile/Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz