maritbet girişmaritbet
Türkiye’nin en iyi 10 kalesi!

Türkiye’nin en iyi 10 kalesi!

Bulundukları kentin simgesi olarak ve mimarileriyle göz dolduran Türkiye'nin en iyi 10 kalesi...

Anadolu'da yaşayan medeniyetler kendilerini korumak için onlarca kale inşa etmiş. Artık bu amaçla kullanılmasalar da mimarileriyle bugün bulundukları kentin simgesi olarak anılıyor. İşte o binlerce yıldır ayakta kalan kaleler...

1. KENTİN SİMGESİ - ALANYA KALESİ / ANTALYA - 1221

alanya kalesi

Alanya Yarımadası üzerinde kurulu olan kale, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmış. Denizden 250 metre yüksekteki tepede ve 6.5 metre yükseklikteki surlarıyla Akdeniz'e karşı tüm ihtişamıyla duruyor. Buraya gelmişken çay bahçesinden bir çay alıp manzaranın tadını çıkarmadan dönmek olmaz. 

2. ÖVGÜ ALMIŞ - BODRUM KALESİ / MUĞLA - 1522 

bodrum kalesi

St. Jean Şövalyeleri'nin inşa ettikleri kale, kuleleri ve kare yapısıyla öne çıkıyor. Osmanlı'nın hapishane olarak kullandığı dönemde içine bir hamam yapılmış. Bugün turistlerin uğrak noktası olan yapı ‘Bodrum Sualtı Arkeoloji  Müzesi' olarak hizmet veriyor. Müze, 1995 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi Yarışması'nda ‘Özel Övgü' ödülünü almış.

3. FETHİN HAZIRLIĞI - RUMELİ HİSARI / İSTANBUL - 1452

rumeli hisarı

İstanbul'un fethinden önce Fatih Sultan Mehmet, Boğaz'ın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için burayı yaptırdı. Anadolu Hisarı'nın tam karşısına yapılan hisarın en önemli özelliği Boğaz'ın en dar noktasına, sadece üç ayda yapılması. Baharla açan erguvanlarla beraber şu an gitmek için en doğru zaman.  

4. YEŞİLLİKLER İÇİNDE - ZİLKALE / RİZE - 13. yy.

zilkale

Rize'ye gelip yemyeşil Fırtına Vadisi'ne hâkim konumda bulunan kaleyi görmeden dönmek olmaz. Trabzon İmparatorluğu döneminde yapılan kaleye çıkarken yorulacaksınız. Ama sizi yukarıda yorgunluğunuzu unutturacak bir manzara var. 

5. 2841 YILDIR AYAKTA - VAN KALESİ / VAN - MÖ 825 

van kalesi

Urartu Krallığı'nın başşehri Tuşpa'da yaptığı kale, tam 2841 yıldır zamana meydan okuyor. Van Gölü kenarında bulunmasıyla eşsiz bir manzarası var. 1800 m uzunluğa, 120 m genişliğe ve 80 m yüksekliğe sahip. Rus arkeologların 1915-1916 yıllarında yaptıkları kazılarda Urartu Kralı Sarduri'ye ait yazıtlara ulaşıldı..

6. BABANIN ÇABASI - KIZ KALESİ / MERSİN - MÖ 4

kız kalesi

Efsaneye göre, bölgenin beyi kızını kâhine götürür. Kâhin kızın 19 yaşında yılan tarafından öldürüleceğini söyler. Bey yılanların suyu geçemeyeceğini düşünüp denizin ortasındaki adaya bu kaleyi yaptırıp kızını oraya koyar. Ancak 19. yaş gününde yapılan kutlamada bir köylünün getirdiği üzüm sepetinde saklanan yılan, kızı öldürür. Ayrıca günbatımında kalenin manzarası harikadır. 

7. İYİ KORUNMUŞ - BOZCAADA KALESİ / ÇANAKKALE - 1455

bozcaada kalesi

Feribotla Bozcaada'ya yaklaştığınızda dikkatinizi tüm ihtişamıyla kale çekecektir. İlk olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Ancak Fatih Sultan Mehmet kalıntılar üzerine kaleyi yeniden inşa ettirmiş. Yapı oldukça iyi korunmuş. İç kale bölümünde amforalar ve eski mezar taşları sergileniyor.

8. İNCİLERDEN İLKİ - ANADOLU HİSARI / İSTANBUL - 1395

anadolu hisarı

Zamanında Bizans prenseslerinin mesire alanı olan Göksu Deresi'nin Boğaz'a döküldüğü yerde inşa edilmiş. Cenevizler ve Bizanslıların gemi geçişlerini kontrol etmek amacıyla Yıldırım Beyazıt, hisarı yaptırtıyor. Zamanla önemini yitirse de karşılıklı Rumeli Hisarı'yla beraber Boğaz'ın iki incisi olarak duruyorlar.

9. ‘KARTAL YUVASI' - MARDİN KALESİ / MARDİN - 330

mardin kalesi


Eski Mardin'in tepesinde yer alan kale Sümer, Babil, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı medeniyetlerinin bir parçası olmuş. Buranın diğer bir adı ise ‘Kartal yuvası'dır. Bahar Akıncı, “Taş sokaklardan geçilerek çıkılan kale ve etrafı tam bir film platosu gibi” diyor. 

10. UNESCO LİSTESİNDE - DİYARBAKIR KALESİ / DİYARBAKIR (Yaklaşık 9 bin yıl)

diyarbakır kalesi

Hevsel Bahçeleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Yaklaşık 9 bin yıllık olan surlar Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun ve geniş savunma duvarı olarak dikkat çeker. Kalede Roma, Bizans, Arap, Selçuklu ve Osmanlı'dan burçlar, kabartmalar ve figürler yer alıyor.

Yorum Yaz