maritbet girişmaritbet
Türkiye'den Dubai ve Tahran'a iki ticaret merkezi!

Türkiye'den Dubai ve Tahran'a iki ticaret merkezi!

Türkiye Ticaret Merkezleri, Dubai ve Tahran'da ticaret merkezi açmak için altyapıların olgunlaştığını söyledi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye Ticaret Merkezleri destek altyapısının olgunlaştığını belirterek, ilk etapta Dubai ve Tahran'da iki ticaret merkezi açılacağını söyledi.

Türkiye ekonomisindeki büyüme göz kamaştırırken müteahhitlik sektörü de bir rekora imza attı. Geçen yılın sonu itibarıyla yurtdışında 107 ülkede 322.6 milyar dolar değerinde yaklaşık 9 bin proje üstlenildi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, son 12 yılda üstlenilen proje bedelinin 276 milyar dolar olduğunu belirtti. Elitaş, pazarlama, dağıtım, lojistik üssü vazifesi görecek Türkiye Ticaret Merkezleri destek altyapısının olgunlaştığını belirterek, ilk etapta Dubai ve Tahran'da iki merkez açılacağını söyledi. Elitaş, şu mesajları verdi: 

RUSYA AÇIĞI TELAFİ EDİLDİ

Yaş meyve-sebze ihracatının Rusya kaynaklı ihracat eksilişini, başka ülkelere yapılan ihracatla telafi ettik. Rusya'ya ticaretimiz uçak krizinin olduğu 15 günlük dönemde yüzde 80 azaldı. 15 Aralık'tan itibaren ihracat normal seyre geldi. 24 Kasım-31 Aralık arası ihracatta yüzde 54.6 azalma oldu. 

TEKSTİLİN FATURASI ÇIKARILIYOR

Bu ülkeye ihracat yapan firmaların zararlarıyla ilgili telafi edici çalışmalarımız var. 

BAVUL TİCARETİ VE TURİZM

Bavul ticaretinin 2014'te 3.5, geçen yıl 2.5 milyar dolar olurken bu yıl ise yüzde 30 kayıpla 1.7 milyar dolara inmesi tahmin ediliyor. 2014'te 4.5 milyon turist gelmiş, geçen yıl 3.6 milyon turist gelmiş. Turizm gelirimizin 1.8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl ise 1 milyar dolarlık azalış bekleniyor. 

ET KONUSUNDA ÖNLEM

AB ve Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde 19 bin ton etin ithal edilmesi zorunlu. Toplamda 25 bin tonluk et ithalatı mecburiyeti bulunuyor. 

CARİ AÇIK MORAL VERDİ

Cari işlemler açığı bir önceki yıla göre yüzde 26.1 gerileyerek 32.2 milyar dolara düştü. Bu değer, son 6 yıldaki en düşük rakam. 

ÖZEL FİNANSMAN PAKETLERİ

İş yaptığımız birçok ülkede petrol gelirleri düştü. Bu nedenle bazı sektörler açısından zor geçebilir. Firmalarımızın en fazla zorluk yaşadığı alanların başında gelen teminat, proje finansmanı alanında özel finansman paketleri oluşturulması önceliğimiz. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firması arasında 42 Türk firması yer alıyor.

TURQUALITY'YE 369 MİLYONLUK DESTEK

Markalaşma çalışmalarına bu yıl özel bir önem vereceğiz. Türkiye markasının tanınması için bu yıl önemli çalışmalar yapılacak. Bu heyecanı taşıyan markalar belirlenerek gereken destek sağlanacak. Bir marka destek programı olan TURQUALITY Programı kapsamında 175 firmanın 187 markasına 369 milyon lira destek sağlandı.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'den Dubai ve Tahran'a iki ticaret merkezi!
  • 15.02.2016 10:26

Türkiye'den Dubai ve Tahran'a iki ticaret merkezi!

Türkiye Ticaret Merkezleri, Dubai ve Tahran'da ticaret merkezi açmak için altyap ...