maritbet girişmaritbet
Türkiye'deki güneş enerjisi pazarı hareketleniyor!

Türkiye'deki güneş enerjisi pazarı hareketleniyor!

Şebeke ölçekli project alışmaları, hızla büyüyen ticari marketler ve ülkeye akın eden büyük yatırımlar, Türkiye’dekigüneş enerjisi pazarının hız kesmeden büyümesini sağlıyor

 

Türkiye'nin sahip olduğu büyük güneş enerjisi potansiyeli uzun süredir biliniyor olsa da, ülkedeki düşük tarife garantisi, uzun süren lisans edinme prosedürleri ve hükümetin güneş enerjisinde uyguladığı  600MW'lik sınırlama, marketin büyümesinin önündeki en büyük engelleri oluşturuyordu.
 
Ancak nihayet Türkiye, Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip ülke olarak ışıldamaya başlıyor.
 
Gelişmenin önünü tıkayan engeller hala var olsa dahi, hükümetin 2015 yılında yeni güneş enerji lisanslarını açıklaması bekleniyor. Ires Enerji kurucu ortaklarından Ateş Uğurel, bu açıklamalar sonrasında enerji sınırının 2.5GW'ye çekilip 2016 yılı itibariyle Türkiye'nin güneş enerji potansiyelinin
3.1GW'ye çıkarılabileceğini belirtiyor.
 
Bu büyük potansiyeli gören Canadian Solar ve IBC Solar gibi dev uluslararası firmalar ile birlikte yerel ortaklıklara imza atan Gerlicher Merk Solar gibi firmalarda Türkiye'nin ilk büyük ölçekli PV projelerine imza atanlar arasında.
 
Uluslararası yatırım bankaları da bu yatırımları destekler şekilde Türkiye yenilenebilir enerji sektörüne katkıda bulunuyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın açıkladığı 50milyon Euro'luk mali destek ile birlikte hükümetin güneş enerjisi üretimini desteklemek amaçlı 10.4 milyon Euro'luk yatırım yapacağı konuşulmaya başlandı. 
 
Büyük ölçekli projeleri destekleyecek bu gelişmelerin yanı sıra, Türkiye'de başka bir market daha beliriyor. Elektrik ücretlerinin varolan tarife garantilerinden halihazırda daha yüksek olmasından dolayı, kişilerin kendi elektriğini üretmelerini sağlayacak olan lisanssız elektrik üretimi fırsatı büyük ilgi topluyor.  500KW'nin altındaki kurulumlar için hükümet iznine gerek duyulmayan bu düzenleme ile, oteller, alışveriş merkezleri,  sosyal tesisler ve benzeri ticari binalarda uygulanabilecek küçük ve orta ölçekli proje çalışmalarının büyük oranda artması sağlanacak.
 
Solar Turkey konferansının konuşmacı profil ve içeriğide Türkiye'nin potansiyeli ve marketin hızla büyümesini sağlayacak olan son gelişmeler ışığında hazırlandı. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi BaşkanıSayınSüreyya Yücel Özden'in açılış konuşması ile başlayacak olan Solar Turkey konferansı, Türk ve uluslararası bir çok yüksek düzey konuşmacının yer alacağı oturumlar ile devam edecek. Lisanssız Elektrik Üretimi ile ilgili özel bir workshop'ın da düzenleneceği ve bundan önceki yıllardan daha fazla sponsor firmanın yer alacağı Solar Turkey  2012 Avrupa'nın keşfedilmeyi bekleyen en büyük güneş enerji marketinde yer almak isteyen herkes için kaçırılmaması gereken bir etkinlik. 
 

Yorum Yaz