maritbet girişmaritbet
Türkiye’de ilk çip fabrikasının temeli atıldı!

Türkiye’de ilk çip fabrikasının temeli atıldı!

Kilogram fiyatı 10 milyon dolar olan çip üretimi için ilk adım atıldı ve çip üretimi yapacak fabrikanın temel atma töreni yapıldı.

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan şirket, Türkiye'de ilk kez ticari çip üretimi yapacak fabrikasının temelini attı. “AB-MikroNano” adı verilen ortak şirket, Bilkent bünyesindeki Cyberpark tekno parkta inşa edilecek fabrikada, savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri başta olmak üzere her türlü programlanabilir elektronik sistemleri kullanan ürünlerde kullanılabilecek, stratejik öneme haiz GaN (Galyumnitrit) temelli çipler üretecek. AB-Mikro- Nano çip fabrikası temel atma törenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, SSM Musteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat ve çok sayıda yetkili katıldı. Çip fabrikasının üretime başlamasıyla, Türkiye'nin, hava savunma radarı, elektrikli araba, yüksek hızlı tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri gibi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın dört ülkesinden biri olacak. Üretilecek çipler Türkiye'nin bu alandaki teknik bağımlılığına son verecek. 

“Kg fiyatı 10 milyon dolar” 

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Türkiye'nin elini kolunu bağlayan iplerden birini daha kestiklerini belirterek, ürün bağımsızlığını sağlamaya yönelik önemli adımlardan birisinin atıldığını vurguladı. Aynı zamanda Türkiye'nin özgüvenini kazandığını belirten Yılmaz, “Bu teknolojiye dayalı ürünler parasını verip alamayacağınız nitelikte. Güvenliğin, özgürlüğün bedeli olmaz ama bedeli ödeyerek de alamayacağınız ürünler var. Neden savunmada kullanılır diye kimse satmıyor. Şimdi biz bunu üreteceğiz” dedi. 

Bakan Yılmaz, 500 milyar dolar ihracat hedefinin ileri teknoloji ürünleriyle sağlanabileceğini hatırlatarak, “Türkiye'nin ortalama ihracat birim fiyatı 1.5 dolar, bir Göktürk uydusunun ortalama birim fiyatı 200 bin dolar diyorduk. Şimdi görüyoruz ki bu çipin kg birim fiyatı 10 milyon dolar. Farkı görüyorsunuz” diye konuştu. 

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ise SSM olarak şirketlerin derinleşmesi için mali kaynak vermeye hazır olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu en hevesli imzaladığım proje. Çünkü laboratuvardan başlayıp ticari ürüne dönüşen bir model ortaya konuldu. Şirketler bir model arıyorsa, model işte bu. Şirketlerimiz yapay büyüme yerine, ileriye doğru atılıp derinleşmeyi gündeme almalı” dedi. 

ASELSAN yüksek teknolojili ürünlerde yerini alacak 

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat da son 10 yılda rekabet yoluyla gelişmelerini sürdürdüklerini vurgulayarak, yeni gelişen galyumnitrat malzeme alanındaki teknolojiyi yakaladıklarını, ancak ASELSAN olarak kaçırılmış gibi görünen silikon malzemelere dayalı çip teknolojisini de hayata geçireceklerini kaydetti. Canpolat, şirketin elektronik teknolojideki ürün bağımsızlığını sağlamayı hedef olarak belirlediğini anlattı. Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Ekmel Özbay da Galyumnitrat teknolojisine dayalı çip pazarının gelecek dönemde 100 kata kadar büyümesinin öngörüldüğünü, silikon trenini kaçıran Türkiye'nin galyumnitrat trenine ön vagondan bindiğini söyledi.

AB-MikroNano 30 milyon dolar sermayeyle kuruldu

Türkiye'nin ilk ticari çipini üretecek AB-MikroNano 30 milyon dolar sermayeyle kuruldu. Şirket ismini Aselsan ve Bilkent'in baş harfl eri ile oluşturuldu. Fabrika, radar gibi çok yüksek hızlarda işlem gücü gerektiren çipleri üretmeye imkan sağlayacak nanotransistörleri üretme yeteneğine sahip olacak. Yarı iletken galyumnitrat temelli çip, ASELSAN ve Bilkent tarafından yürütülen Ar-Ge projesiyle geliştirildi ve ticari üretim için Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (NANOTAM) çipler üretildi. Bu ürünlerin yüksek hızlarda ve yüksek güçlerde çalışabildikleri görüldü. ASELSAN çiplerin cihazlarda saha testlerini gerçekleştirdi ve ortak üretim kararı alındı. Üretilecek çipler, ASELSAN'ın iki yıl içinde üretmeyi planladığı, çok amaçlı faz dizili radar, atış kontrol radarı, elektronik harp cihazlarında da yerini alacak.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Karaismailoğlu, Bursa'da metro hattı temel atma töreninde konuştu
  • 02.04.2021 14:23

Bakan Karaismailoğlu, Bursa'da metro hattı temel atma töreninde konuştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastan ...

Bakan Kurum: ''Bugün, yeni bir şehircilik ve ihya hikayesinin miladı olacaktır"
  • 23.02.2021 15:14

Bakan Kurum: ''Bugün, yeni bir şehircilik ve ihya hikayesinin miladı olacaktır"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bayraklı'da Deprem Konutları Temel Atma ...

Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi'nde temel atıldı
  • 01.12.2018 10:02

Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi'nde temel atıldı

İBB'nin KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirdiği Süleymaniye Ye ...

Bakan Özhaseki Bağcılar’da 1903 dairenin temelini attı
  • 25.10.2017 16:16

Bakan Özhaseki Bağcılar’da 1903 dairenin temelini attı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla Şehr-i Bağcılar ve TH ...

Gebze'de çip fabrikası kurulacak
  • 21.04.2015 15:36

Gebze'de çip fabrikası kurulacak

Bakan Işık, çip fabrikasının TÜBİTAK öncülüğünde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve ...

Türkiye’de ilk çip fabrikasının temeli atıldı!
  • 24.12.2014 09:27

Türkiye’de ilk çip fabrikasının temeli atıldı!

Kilogram fiyatı 10 milyon dolar olan çip üretimi için ilk adım atıldı ve çip üre ...