maritbet girişmaritbet
Türkiye'de binaların yüzde 85'i enerji verimliliğine uygun değil

Türkiye'de binaların yüzde 85'i enerji verimliliğine uygun değil

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda açıklamalarda bulundu.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, "Hem hükümetin hem de finans sektörünün destekleyici uygulamalarıyla ısı yalıtımı artık birçok binada kullanılıyor ancak hala Türkiye'de binaların yüzde 85'i enerji verimliliğine uygun değil." dedi.

Alkin, bir otelde düzenlenen "VERİMDER Anadolu Buluşmaları" toplantısında yaptığı konuşmada, dernek olarak enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla çalıştıklarını söyledi.

Enerji ihtiyacının dünya nüfusundaki artış ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak her geçen gün arttığına dikkati çeken Alkin, gelecek kuşakların daha yeşil bir dünyada yaşamaları ve küresel ısınmanın önüne geçebilmek için enerji verimliliğinin önemini Türkiye'nin her noktasına anlatacaklarını ifade etti.

Enerji kaynaklarının bilinçsiz tüketim nedeniyle hızla azaldığına işaret eden Alkin, ayrıca sera gazları, özellikle  karbondioksit gazı emisyonunun neden olduğu iklim değişiklikleri ve küresel ısınma nedeniyle dünyanın ciddi çevre felaketleriyle karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi.

Yapılarda ısı yalıtımı, enerji verimliliği ve tasarrufu sorumluluğu konularında kamuoyunda farkındalık oluşturmak istediklerini vurgulayan Alkin, "Türkiye'de enerjinin yüzde 37'si konut ve sitelerde tüketiliyor. Bunun da yüzde 80'i binaların ısıtılması ve soğutulmasında kullanılarak her yıl fazladan harcama yapılıyor." diye konuştu.

Emre Alkin, enerjinin temiz elde edilmesi kadar verimliliğinin de önem taşıdığına işaret ederek, "Enerji verimliliği denilince akla ilk gelen teknoloji ısı yalıtımıdır. Hem hükümetin hem de finans sektörünün destekleyici uygulamalarıyla ısı yalıtımı artık birçok binada kullanılıyor ancak hala Türkiye'de binaların yüzde 85'i enerji verimliliğine uygun değil." dedi.

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, ekonominin canlanması ve istihdamın artmasının enerji verimliliğiyle elde edilebileceğini belirten Alkin, şunları kaydetti:

"Uluslararası Enerji Ajansının yaptığı araştırmaya göre, gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacak enerji talebi sebebiyle 2030 yılında ciddi problemle karşı karşıya kalınması ihtimali var. Hem ülkemizde hem de dünyamızda sanayileşme ve şehirleşme yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu duruma bağlı olarak enerji ihtiyacımız her geçen gün daha da artıyor ancak gelecek nesillerin de yeryüzünde az olan doğal kaynaklarımızı kullanabilmeleri için çevreyi korumak ve yenilenebilir enerji tasarrufu konularına dikkat etmemiz gerekiyor."

"VERİMDER Anadolu Buluşmaları" toplantılarına, Antalya, Erzurum, Ankara ve Konya ile devam edilmesi planlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

Tesisat yalıtımı ile enerjiden yüzde 50 tasarruf mümkün!
  • 04.12.2021 16:37

Tesisat yalıtımı ile enerjiden yüzde 50 tasarruf mümkün!

Hava sıcaklıklarının eksilere düştüğü kış aylarında gerekli önlemler alınmazsa s ...

Enerjiden tasarruf etmek için yapılması gerekenler neler?
  • 26.08.2021 11:27

Enerjiden tasarruf etmek için yapılması gerekenler neler?

Küresel iklim krizi enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği ve emisyonların azal ...

"Enerji verimliliği üzerine bilgilendirme yapıyoruz"
  • 19.12.2018 17:42

"Enerji verimliliği üzerine bilgilendirme yapıyoruz"

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin "Enerjiyle ilgili hem ısıtma h ...

ISI YALITIMI
  • 07.12.2011 13:54

ISI YALITIMI

XPS Isı Yalıtım Sanayiciler Derneği Yön. Kur. Bşk. Yrd. Emrullah Eruslu ısı yalı ...