maritbet girişmaritbet
“Türkiye’de 7 milyon çatı güvenli değil”

“Türkiye’de 7 milyon çatı güvenli değil”

Kılıçoğlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir, çatı güvenliği ile ilgili vatandaşı uyarıyor.

Depreme karşı sağlam binanın olmazsa olmazının sağlam çatı olduğunu belirten Kılıçoğlu Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir, özellikle son yıllarda çatı uygulamalarında yaygınlık kazanan yanıcı hafif malzeme kullanımının yangına davetiye çıkardığını, binalarda birçok yangının bu nedenle çıktığı konusunda uyarıda bulunuyor. Hafif malzemelerin büyük bölümünün kolay yanıcı özellikte olduğunu belirten Özaydemir, kamu güvenliği açısından belediyelerin yangın yönetmeliğinin gereğini ödünsüz yapmaları gerektiğini söylüyor. 

Kiremit ve çatı teknolojilerinde Türkiye'nin referans markası Kılıçoğlu, hayata geçirdiği Çatı Ustası Kulübü'nde çatı ustalarıyla el ele vererek Türkiye'deki 7 milyon sorunlu çatının mükemmelleştirilmesini amaçlıyor. Bu doğrultuda çatı ustalarına doğru malzeme ve doğru uygulamaları tanıtmak amacıyla eğitim ve seminerler düzenleyen Kılıçoğlu, çağdaş çatı uygulamalarını yaygınlaştırma ve kamuoyunu bilgilendirme yönünde yoğun çalışmalar yürütüyor.

Sağlam bina için sağlam çatı

17 Ağustos 1999 depreminin ardından depreme dayanıklı bina konusunda yaygın bir kamuoyu bilincinin oluştuğunu ifade eden Kılıçoğlu Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir, yenilenen deprem yönetmeliği doğrultusunda yapıların denetim firmaları tarafından sıkı bir şekilde denetlendiğini belirtiyor. Ancak diğer taraftan çatıların binaya uyguladığı ağırlıkla ilgili negatif bir algı oluşturulduğunu dile getiren Özaydemir, bunun ardından çatılarda hafif çatı malzemesi kullanımının yaygınlaştığını, bu malzemelerin ise çoğunlukla sağlıksız ve yangın riskine karşı son derece sakıncalı olduğunu vurguluyor.

Binanın toplam ağırlığı ile karşılaştırıldığında kiremit çatı ağırlığının statik olarak tolere edilir bir ağırlık olduğunu ifade eden Özaydemir, depreme dayanıklılık için kritik faktörün doğru hesaplanmış bina statiği olduğunu kaydediyor. Çatı ağırlığı yüzünden depremde bina yıkılması ya da çökmesi gibi bir durumun asla söz konusu olmadığını belirten Özaydemir, önemli olan temel unsurun taşıyıcı kolon ve kirişlerin sağlamlığı olduğunu söylüyor   

Hafif çatı malzemesi yangın sebebi

Hafif çatı malzemelerinin yanıcı özellikte olduğunu ve bu tarz malzeme kullanımının yaygınlık kazanmasına paralel olarak çatı yaygınlarında ciddi bir artış görüldüğünü kaydeden Özaydemir, yangın yönetmeliği ile çatılarda kullanımı yasaklanan bu malzemelerin yetersiz denetim nedeniyle önüne geçilemediğini belirtiyor. 

Çatıda doğru malzeme kullanımı kadar doğru uygulamanın yapılmasının da son derece önemli olduğunu ifade eden Özaydemir, çatı uygulamasının uzmanlık gerektiren bir meslek olduğunu, bununla beraber çatının taşıyıcı karkasının uygun şekilde ve uygun malzemelerle yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Çatı yanması, çatı uçması gibi olaylarla karşılaşmamak için çatılarda mutlaka doğru ürünlerin kullanılması yönünde kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğine değinen Özaydemir, bu doğrultuda Kılıçoğlu'nun öncülüğünde hayata geçirilen Çatı Ustası Kulübü'ne kayıtlı çatı ustalarına çağdaş çatı uygulamaları ve malzemeleriyle ilgili gerekli eğitimleri verdiklerini belirtiyor. En büyük görevin belediyelere düştüğünü kaydeden Özaydemir, çatılarda yangın yönetmeliğine aykırı malzemelerin kullanılmaması için belediyelerin yönetmeliğe uygun denetimleri ödünsüz yapmaları gerektiğini de sözlerine ekliyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çatı lideri Kılıçoğlu, kuruluşunun 90. yılını kutladı!
  • 16.05.2017 09:33

Çatı lideri Kılıçoğlu, kuruluşunun 90. yılını kutladı!

1927 yılında Eskişehir’de Sabri Kılıçoğlu tarafından kurulan Kılıçoğlu fabrikası ...

“Türkiye’de 7 milyon çatı güvenli değil”
  • 11.08.2015 10:45

“Türkiye’de 7 milyon çatı güvenli değil”

Kılıçoğlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir, çatı güvenliği ile ilgili ...

Yeni nesil çatı teknolojileri, evinize şıklık katacak!
  • 03.01.2015 13:21

Yeni nesil çatı teknolojileri, evinize şıklık katacak!

Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojileri, göz alıcı alternatifleriyle farklılaşmanı ...

Kılıçoğlu Kiremit, çatı için yetkili servis kuruyor
  • 02.04.2014 09:10

Kılıçoğlu Kiremit, çatı için yetkili servis kuruyor

Kılıçoğlu Kiremit, çatı uygulamasında yetkili servis sistemine geçiyor. Hedef; k ...

Kılıçoğlu Kiremit'ten su geçirmez ve yanmaz çatı kaplaması!
  • 09.03.2013 13:26

Kılıçoğlu Kiremit'ten su geçirmez ve yanmaz çatı kaplaması!

Özaydemir, yeni ürünlerinin, farklı eğimlere elverişli, su geçirmezlik özelliğin ...