maritbet girişmaritbet
Türkiye'de 1.7 milyon kişinin yaşadığı alan riskli!

Türkiye'de 1.7 milyon kişinin yaşadığı alan riskli!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 11 bin 971 hektarlık bölümü, riskli alan ilan edildi.

Hükümetin 2017 Programı'nda yeni kentsel dönüşüm önlemlerine yer verildi. Programda verilen bilgilere göre, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında 2016 Ekim ayı itibarıyla 187 yerde, 1 milyon 718 bin 415 kişinin yaşadığı 11 bin 971 hektar alan, "riskli alan" olarak açıklandı. 54 üniversite, 10 kamu ortaklı şirket, 4 kamu kurumu, 2 sivil toplum kuruluşu, 452 tüzel kişi, 235 yapı denetim kuruluşu ve 48 yapı laboratuvarı olmak üzere toplam 805 kurum ile kuruluş riskli yapıları tespit etmek için lisanslandırıldı. Bu kurum ve kuruluşlarca 350 bin 120 konut ve 52 bin 210 iş yeri dahil 123 bin 106 bina, "riskli yapı" olarak tespit edildi.

Ayrıca 22 ilde 34 bin 485 hektarlık 62 rezerv yapı alanı da belirlendi.

Programda, sağlıksız yapılaşma, eskiyen yapı stoku, afet riskleri, hızlı nüfus artışı, değişen yaşam tarzı ve mekan tercihleriyle işlev ile değer kaybeden alanların oluşması, üretim ve hizmet alanlarının sıkışması gibi faktörler kentlerdeki yapıların ve alanların dönüşüm ihtiyacını artırdığı vurgulandı.

"Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi Hazırlama Rehberi" oluşturulacak

Kentlerdeki afet riski taşıyan, eski değerini ve işlevini kaybeden, mekan kalitesi düşük yaşam alanlarının sosyal, ekonomik, çevresel ve estetik boyutlar dikkate alınarak yenilenmesi, daha dirençli hale getirilmesi, kentsel refahın yapı ve yaşam kalitesiyle birlikte yükseltilmesinin amaçlandığına yer verilen program kapsamında, kentsel dönüşüm uygulamalarına yönelik stratejik önceliklendirme çalışmalarına da devam edilecek.

Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğunda, İçişleri ve Kalkınma bakanlıkları, TOKİ, Kalkınma Ajansları, Mahalli İdareler iş birliği ile pilot bir ilde Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlama çalışmaları tamamlanacak. Böylece "Ulusal Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi" nihai hale getirilecek. Yerel düzeyde yapılacak kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin önceliklendirme kriterleri de geliştirilerek, yerel uygulamalara yönelik "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi Hazırlama Rehberi" oluşturulacak.

Terör mağduru illere dönüşüm stratejisi

Yaşanan terör saldırıları nedeniyle zarar görmüş illere ilişkin önlemlere de yer verilen programda, terör dolayısıyla kamu düzeni ve güvenliğinin, hayatın olağan akışını aksatacak veya durduracak seviyeye geldiği yerlerde, hasarlı ile yıkılmış yaşam alanlarının sosyal, ekonomik ve fiziki altyapısının yenilenmesine dönük ihtiyacın ortaya çıktığı belirtildi.

Bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Kalkınma ve Maliye bakanlıklarının iş birliğiyle bu yerlerde, hasarlı ve yıkılmış yapılar ile zarar gören sosyal, ekonomik, fiziki alt yapıları yenilenecek.

Söz konusu illerde belirlenen pilot bölgelerde kentsel dönüşüm kapsamında öncelik sırası belirlenerek, uygulamaya ilişkin etaplar oluşturulacak. Böylece ivedi dönüşüm uygulamaları ile terör nedeniyle ortaya çıkmış acil barınma ihtiyacı da karşılanacak.

Ayrıca, hak sahipliği tespiti ile gayrimenkul değerlemesi yapılarak, buna uygun "Dönüşüm Stratejisi" hazırlanacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Riskli yapılardan tahliye edilenlere kira yardımı ve kredi faiz desteği!
  • 03.06.2022 13:38

Riskli yapılardan tahliye edilenlere kira yardımı ve kredi faiz desteği!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, gerekli durumlarda, afet ri ...

"22 milyon vatandaşımız riskli yapılarda yaşıyor"
  • 05.12.2020 07:30

"22 milyon vatandaşımız riskli yapılarda yaşıyor"

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının 39’unc ...

Kış öncesi panel radyatörlerin bakımını es geçmeyin!
  • 11.11.2020 12:08

Kış öncesi panel radyatörlerin bakımını es geçmeyin!

E.C.A.’nın alanında uzman yetkili servisleri yaşam alanlarınızda bulunan kombile ...

Kombinizi bakımını yaparak yüzde 30 tasarruf sağlayın
  • 29.09.2020 10:44

Kombinizi bakımını yaparak yüzde 30 tasarruf sağlayın

Kış mevsimine girmeden önce kombilerin temizlik ve periyodik bakımının yaptırara ...

Türkiye'nin en büyük Onkoloji Hastanesi 3 yılda tamamlandı
  • 08.08.2020 17:09

Türkiye'nin en büyük Onkoloji Hastanesi 3 yılda tamamlandı

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde faaliyetlerine baş ...

Uşak Valisi Funda Kocabıyık YHT şantiyesini ziyaret etti
  • 19.06.2020 14:42

Uşak Valisi Funda Kocabıyık YHT şantiyesini ziyaret etti

Uşak Valisi Funda Kocabıyık 96 kilometrelik bölümünün Uşak'tan geçtiği Ankara-İz ...