maritbet girişmaritbet
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 8. yıl Konferansı Yalova'da yapıldı!

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 8. yıl Konferansı Yalova'da yapıldı!

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 8. Yıl Konferansı, ‘Sağlıklı Kentsel Çevrelerde Yaşam’ temasıyla Yalova’da gerçekleştiriliyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, daha sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin sağlanmasına yönelik radikal kararların ancak yerel yönetimler tarafından alınabileceğini söyledi.

Kentlerin daha sağlıklı ve yaşanılabilir hale getirilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Türkiye'de 46 üye belediye ile çalışmalarını yürüten Sağlıklı Kentler Birliği, 8. yıl konferansını ‘Sağlıklı Kentsel Çevrelerde Yaşam' temasıyla düzenledi. Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansın açılış törenine Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal ile birliğe üye belediyelerin başkan ve yöneticileri katıldı.
 
Çözüm noktası belediye başkanları
 
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konferansın açılış töreninde, her geçen gün artan kent nüfusu ve bu artışa bağlı olarak yaşanan sorunlara dikkat çekti. Cumhuriyet döneminde yüzde 30'larda olan kentsel nüfusun günümüzde yüzde 70'lere çıktığını belirten Başkan Altepe, “Bursa'da kent merkezlerinde yaşayan nüfus yüzde 89'a ulaştı. Bu artış şehirlerde birçok sorunu beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros'un ‘kentin doktorları' olarak tanımladığı belediye başkanlarına sorunların çözümü noktasında önemli görevler düşüyor. Yerel yöneticiler halkın seçtiği kişiler. Attığı her adımın, her yaptığı harcamanın hesabını halka direkt verecek olan ve rahatlıkla sorgulanabilen kişiler. Dönem bittiğinde yine o bölgede yaşayacak ve devamlı toplumla yüzleşecek olan kişiler. Bu nedenle belediye başkanlarının sorunların çözümü konusunda radikal adımlar atmaları ve kentin tarihine geçmeleri gerekiyor. Bu yüzden belediye başkanlarına inisiyatif ne kadar geçerse, çözüm o kadar kolay olur. Büyükşehir Belediye yasalarıyla birlikte güçlü yerel yönetimler oluşmaya başladı. Bu yasa ile altyapı eksiklerinin giderilmesi noktasında reel adımlar atılıyor” diye konuştu.
 
“Yürümeyi tekrar hatırlamalıyız”
Türkiye'de gelişen tüm kentlerin en önemli sorununun kentiçi trafik yoğunluğu olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, bu sorunun çözümü noktasında tüm belediyelerin önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini vurguladı. Bursa'da yayalaştırma, bisiklet yolları ve toplu ulaşımın yaygınlaştırılması noktasında önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Altepe, “Bisiklet yolu master planları üzerinde çalışıyoruz. Kentimizin topoğrafik yapısının çok uygun olmamasına rağmen 2030 yılına kadar 250 kilometrelik bisiklet yolu ağını kademe kademe gerçekleştireceğiz. Toplu ulaşım ve bisiklet yolu ağı ile merkezdeki araç yoğunluğu azaltılacak. Başka türlü kent trafiğinin çözümü imkansız. Bursa'da her yıl 30 bin ilave araç trafiğe çıkıyor. Ne kadar yol yaparsanız yapın, yetersiz kalacak. Eskiden şehrin bir ucundan diğer ucuna yürüyorduk. Ancak şimdi herkes otobüsün bile kendi kapısının önünden geçmesini istiyor. Durağa kadar bile yürümeyi kimse istemiyor. Unuttuğumuz yürüme alışkanlığını yeniden hatırlamalıyız. Sağlıklı bir şehir olmanın en önemli anahtarlarından biri de yürüyüş, bisiklet ve toplu ulaşım araçlarını kullanmaktır” diye konuştu.
 
Bir kentin sağlıklı ve yaşanabilir olmasının en önemli kriterinin kişi başına düşen yeşil alan miktarı olduğunu da vurgulayan Başkan Altepe, dönem sonuna kadar Bursa'da 2 milyon metrekarelik yeşil alanı kente kazandıracaklarını da sözlerine ekledi.
 
“Hepimiz yaşam kalitesinin yükselmesini istiyoruz”
Yalova Valisi Esengül Civelek de Dünya Sağlık Örgütü'nün ‘Herkes için sağlık' sloganıyla başlattığı ‘Sağlıklı Kentler' projesinin Türkiye'de benimsenmesi, geliştirilmesi amacıyla kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyelerini Yalova'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Vali Civelek, “Hepimiz beklentilerimize karşılık bulduğumuz, çevre ile barışık, sağlıklı, yaşanabilir, huzur, güven, mutluluk dolu, yaşam kalitesi yüksek kentlerde yaşayalım isteriz. Sağlıklı kentleri oluşturmak, yaygınlaşmasını sağlamak, sürdürülebilir kalkınmaya yerel düzeyde katkı sağlamak yerel yöneticilerin sorumluluğunda. Bu aynı zamanda kentler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını da beraberinde getiriyor. Ben bu konferansın kentlerin daha sağlıklı hale gelmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
 
Yalova organik ulaşıma geçti
Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgi Koçak ise Yalova'da kent merkezinde yaşanan trafik sorununa ‘organik ulaşım' projesiyle köklü çözüm üretmeyi amaçladıklarını kaydetti. Araçlara değil, insanların ulaşımına çözüm bulmayı öncelikli karar olarak belirlediklerini dile getiren Koçal, “Proje kapsamında 23 kilometrelik kesintisiz, güvenli bisiklet yolunu hizmete açıyoruz. Bunu en kısa zamanda 44 kilometreye çıkaracağız. Merkeze otoparklar yapmanın daha fazla aracın kente girmesini teşvik edeceği için bunu ihtiyaçlarla sınırlı tuttuk ve şehrin dışına büyük otoparklar yaptık. Bu otoparklardan merkeze ulaşımı bisiklet, yaya olarak veya toplu ulaşımla sağlıyoruz. Bunun yanında bin lise öğrencisine bisiklet hediye edeceğiz. Kentin belirli noktalarına 110 akıllı bisiklet koyacağız ve 44 noktada bisiklet parkları yapacağız. Böylelikle binlerce bisikleti bedavaya halkın kullanımına açacağız” dedi.
 
Başarılı belediyeler ödüllendirildi
Açılış konuşmalarının ardından Sağlıklı Kentler Birliği meclis toplantısı da yapıldı. Toplantıda Antakya Belediyesi'nin birliğe üyeliği kabul edilirken, bir sonraki buluşmanın Muğla'da yapılması kararlaştırıldı. Toplantının son bölümünde de ‘Sağlıklı Şehirlerde En İyi Uygulamalar' konulu proje yarışmasının ödülleri dağıtıldı. ‘Sosyal Sorumluluk' kategorisinde birinci olan Çankaya Belediyesi, ‘Sağlıklı Şehir Planlaması' kategorisinde birinci olan Derince Belediyesi, ‘Sağlıklı Yaşam' kategorisinde birinci olan Gölcük Belediyesi, ‘Sağlıklı Çevre' kategorisinde birinci olan Kocaali Büyükşehir Belediyesi ve jüri özel ödülüne layık görülen Karşıyaka Belediyesi ödüllerini Birlik Başkanı Recep Altepe'nin elinden aldı.
 
Başkanların bisiklet turu
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile protokol üyeleri daha sonra Yalova Belediyesi'nin ‘organik ulaşım' projesinin açılış törenine katıldı. Törende 1000 öğrenciye bisiklet dağıtılırken, yeni alınan otobüsler de hizmete açıldı. Törenin ardından Başkan Altepe ve protokol üyeleri, bisikletlere binerek kent merkezine kadar pedal çevirdi. 
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Yalova’da konut fiyatları 2 kat arttı, arsa ve arazi fiyatları ise düştü
  • 27.07.2022 09:32

Yalova’da konut fiyatları 2 kat arttı, arsa ve arazi fiyatları ise düştü

Pandemiyle birlikte müstakil ev satışlarında ve değerlerinde hissedilir derece a ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...