maritbet girişmaritbet
Türkiye mobilya sektörü, orman yangınlarıyla büyük darbe yedi!

Türkiye mobilya sektörü, orman yangınlarıyla büyük darbe yedi!

Odun ithalatına 'Metil Bromür' şartının getirilmesinden dolayı hammadde bulmada güçlük çeken ağaç mamulleri sektörüne bir darbe de orman yangınlarından geldi

 

Odun ithalatına 'Metil Bromür' şartının getirilmesinden dolayı hammadde bulmada güçlük çeken ağaç mamulleri sektörüne bir darbe de orman yangınlarından geldi.

Yaz aylarında artan yangınlar, iç piyasada odun miktarını yüzde 15 daraltırken, mobilya ihracatını olumsuz etkiledi.

'Metil Bromür' şartının ardından ithalatın durduğundan yakınan Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (AOİB) Başkanı Abdullah Tever, artan orman yangınlarına işaret ederek; "Bu dönemde meydana gelen yangınlar, Türkiye'de ihtiyacımız olan odun miktarının yüzde 15 daralmasına neden oluyor. Doğal olarak giderlerimiz artırıyor. Pahalıya mal edilen hammaddeden ötürü mobilya üretip ihraç ederken güçlük çekiyoruz." dedi.

Sektörde faaliyet yürüten 12 firmanın toplam fabrikası bulunuyor. Bunların bir bölümü çarkları durdururken, bir bölümü de yüzde 50-60 kapasite ile üretim yapıyor. Sektörün senelik odun ihtiyacı ortalama 16 milyon ton. Bu rakamın yarıya yakını iç piyasadan karşılanıyor, kalan bölümü de ithal ediliyor.

Abdullah Tever, artan yangınlardan dolayı ormanlardan odun temininin yüzde 15 oranında gerilediğinden şikâyet etti. Ülke içinden aldıkları 8 milyon ton odunun yüzde 5'ini orman köylülerinin maktadan kalan odunlarından karşıladıklarını aktaran Tever, "Sektörümüz, 5 sene evvel gerek duyduğu odunun yüzde 50'sini Devlet Orman İşletmeleri'nin açtığı ihale dikili veya tahsis olarak karşılarken; orman yangınları nedeni ile bu oran yüzde 45'e kadar geriledi." dedi.

Orman yangınlarının sektörün hammadde elde etmesini geciktirdiğini vurgulayan Tever, "Sektörümüzün oduna ihtiyacı var. 16 milyon tonluk ihtiyacımızın yarısını içeriden, kalan bölümünü dışarıdan elde ediyoruz. İthalatta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilaç ısrarı nedeni ile bir sorun var. İçeride de orman yangınları nedeni ile ana hammaddemiz olan odunda yüzde 15 gerileme var. Pek çok fabrika orman yangınları ve ağır kış şartlarından dolayı odun bulamadığı için üretim sahalarını aktif kılamıyor. Bulanlar ise ırak yerlerden odun temin etikleri için arz ve talep nedeni pahalıya mal üretiyor. Pahalıya mal edilen hammadde ile mobilya üretip, ihraç ederken güçlük çekiyoruz." ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'DA ÇARKLAR DÖNÜYOR"

Sektörde faaliyet yürüten 12 firmanın toplam 38 fabrikası bulunduğuna temas eden AOİB Başkanı, "Bunların bir bölümü gerek orman yangınlarından gerekse de kara kış nedeni ile iç piyasadan odun almada güçlük çektiği için üretimlerini yüzde 15 ila yüzde 25 oranında indirme durumunda." saptamasında bulundu.

Ekonomik bunalımın ardından Avrupa'da kapanan fabrikaların yeniden açılmaya başladığını ifade eden Abdullah Tever, Türkiye'ye hammadde girişleri başladığını duyurdu. Geçen sene Avrupa'dan 250.000 metreküplük sunta ve MDF geldiğini açıklayan Tever, bölgede durgunluğa rağmen üretim sahalarında çarklar döndüğünü dile getirdi.

Sektör olarak 2023'te 16 milyar dolarlık bir ihracat hedefleri olduğunu bildiren Tever, şöyle devam etti:

"Bu hedefi yakalamak için senede ortalama yüzde 12 artış yapmalıyız. Orman ürünlerinde geçen sene ihracat artışımız yüzde 15,8 idi. 2012'nin ilk 8 ayında ise bu rakam yüzde 11,8 oldu. Sektörümüzün ihracat hedefini yakalayabilmesi için gerekli olan hammadde ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilmesi gerekiyor. İlaç sorunu nedeni ile ithalatta ve orman yangınları nedeni ile de iç piyasada yaşanan hammadde sıkıntıları giderilemez ise, bu hedefi tutturmamız kolay görünmüyor."

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Söz dinleyen mobilyalar ünlülerin radarında!
  • 23.01.2019 11:56

Söz dinleyen mobilyalar ünlülerin radarında!

Son yıllarda atağa kalkan, yurtdışında da önemli bir konuma gelen Türkiye mobily ...

Türkiye mobilya sektörü çatı örgütünü kurdu
  • 11.07.2014 13:12

Türkiye mobilya sektörü çatı örgütünü kurdu

Son yıllarda birçok başarılı işe imza atan Türkiye mobilya sektörü, sektöre ivme ...

MOSDER’e göre Türkiye’de mobilya değiştirme süresi ortalama 8 yıl!
  • 20.03.2013 10:32

MOSDER’e göre Türkiye’de mobilya değiştirme süresi ortalama 8 yıl!

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Türkiye’de mobilya tüketicisinin a ...

Türkiye mobilya sektörü, orman yangınlarıyla büyük darbe yedi!
  • 02.09.2012 08:19

Türkiye mobilya sektörü, orman yangınlarıyla büyük darbe yedi!

Odun ithalatına 'Metil Bromür' şartının getirilmesinden dolayı hammadde bulmada ...

Mobilya sektörü müteahhitlik firmalarıyla uçuşa geçti!
  • 15.06.2012 17:02

Mobilya sektörü müteahhitlik firmalarıyla uçuşa geçti!

Türk müteahhitlerin son yıllarda yabancı ülkelerde üstlendiği projeler Türk mobi ...