maritbet girişmaritbet
Türkiye-İran Van Forumu’nda inşaat sektörü de ele alındı

Türkiye-İran Van Forumu’nda inşaat sektörü de ele alındı

Türkiye-İran Van Forumu’nda birçok sektörde değerlendirmeler yapıldı

İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, "Türkiye-İran Van Forumu" toplantılarında kendilerine bazı taleplerin iletildiğini belirterek, "Hudut bölgelerindeki ilişkilerin geliştirilmesi, Hoy yolunun yapılması, gümrük kapılarının modernize edilmesi konusundaki talepleri değerlendireceğiz" dedi.

Van'da iki gün süren forumun kapanış töreninde konuşan Bikdeli, organizasyona katılan ve destek veren herkese teşekkür etti.

Kenti gezme imkanı bulduğunu ve çok güzel fotoğraflar çektiğini, buradan iyi anılarla ayrılacağını bildiren Bikdeli, şöyle konuştu:
"Burada önemli mesajlar aldık. Toplantılar sırasında bize bazı talepler de iletildi. Hudut bölgelerindeki ilişkilerin geliştirilmesi, Hoy yolunun yapılması, gümrük kapılarının modernize edilmesi konusundaki talepleri değerlendireceğiz. İsteğimiz özellikle hazırlanan rapor doğrultusunda belli yol haritasının belirlenmesidir. Biz de buna göre görevlerimizi bilelim ve devlet olarak yapılacakları değerlendirelim. Belirlenen konular, saatlerce süren görüşmeler sonucunda oluştu. Bir sonraki toplantıda kadın katılımcıların rolünün daha fazla olmasını bekliyoruz."

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise çok verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini ve Türkiye-İran ilişkilerini derinlemesine değerlendirildiğini vurguladı.

İran'dan Van'ın beklentileri olduğunu ve bunların oturumlarda bilim insanları, akademisyen ve vatandaşlar tarafından dile getirildiğini aktaran Doğan, şunları kaydetti:
"Bundan sonraki toplantının İran'da yapılacak olması, alınan kararların doğruluğunu ortaya koydu. Hazırlanan projeler üzerinde beraber çalışılması gerekiyor. Bu anlamda çalışılacak çok fazla konunun olduğunu ortaya koymamız gerekiyor. Bunu kendi ilimiz ve İran illeri için düşündüğümüzde bu daha çok kendini hissettiriyor. Bölgede bizimle hareket edecek üniversitelerimiz var. Onların da bu ilişki içinde bizimle hareket etme isteğinde olduğunu biliyoruz. Sorunların olduğunu bilmek, samimi tutum takınmak bile sorunların çözümünde iyi bir başlangıçtır. İlişkilerde bizi birbirimize yakınlaştıran değerler var. Sorunları ön plana çıkararak istediğimiz ortama ulaşmamız çok zor. İki ülke ekonomisinde birbirini tamamlayacak çok önemli fırsatlar var. Van'dan Hoy kentini, Hoy kentinden de Van'ı etkileyecek ekonomik değerler var. 2011 yılından bu yana ekonomik alanda yeterli bir gidiş geliş olmadı. Bunun geliştirilmesi gerekiyor. Bundan sonra ilişkiler geliştirilerek sürdürülecek."

Sonuç bildirgesi

Kapanış töreninde açıklanan forumun sonuç bildirgesinde, oturumlarda kamu diplomasisi, kültür ve turizm, eğitim ve dil, sağlık ve sağlık turizmi, enerji ve petrol kimya sanayi, Türkiye-İran medeniyet diyaloğu, lojistik, ulaştırma ve haberleşme, bankacılık ve finans, ekonomi ve finans, medya ve iletişim, bilim ve teknoloji,inşaat, müteahhitlik, altyapı konularının ele alındığı bildirildi.

Ülkelerin, komşularının kimler olacağını belirleme imkanına sahip olmadığı ancak dostluk, rekabet ya da husumet temelinde komşuluk ilişkilerinin ilerlemesinin belirlenebildiği vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi:
"İlişkilerde güven duygusunun ve ortamının korunmasına dikkat edilmelidir. İran ve Türkiye arasındaki anlaşmazlıklar sadece bölge dışı unsurların çıkarlarına hizmet etmektedir. İran ve Türkiye, üçüncü ülkeler ya da taraflarla ilişkilerin seyrinde bağımsız olarak ikili ilişkilerin gelişmesi üzerine odaklanmalıdır. İran ve Türkiye'nin oluşturacağı ağırlık merkezi, bölgeyi, İslam dünyasını ve küresel dengeleri etkileyecektir. 2015 yılında 30 milyar dolara erişmesi hedeflenen İran-Türkiye ticaret hacmi, 150 milyar dolarlık potansiyele sahiptir. Siyasi ilişkilerin geleceği bakımından hayati öneme haiz olan ticari ve ekonomik ilişkilerin sağlıklı bir zeminde ilerlemesinin temel şartı, sağlıklı ortak bankacılık sisteminin oluşturulmasıdır. Van ve Hoy sınır şehirlerin Türkiye-İran arasında ekonomik ilişkilerle alamamaktadır. Bunun için ulaşım ve iletişimin yanı sıra, finansal, bürokratik ve diplomatik hizmetler gibi alanlarda eksikliklerin süratle giderilmesi gerekmektedir."

Bildirgede, iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarı ve sürekliliği için kadınlar arası iş birliği ortamının da oluşturulması gerektiği, İran ve Türkiye kadınları arasında sanatsal ve kültürel ortak faaliyetler düzenlemesinin önemli olduğuna da yer verildi.

AA

Yorum Yaz