maritbet girişmaritbet
Türkiye ile Bulgaristan karşılıklı kültür merkezleri açacak!

Türkiye ile Bulgaristan karşılıklı kültür merkezleri açacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye-ye iki güzel haberle döneceğim. Sofya ve İstanbul'da karşılıklı kültür merkezleri açılıyor

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye-ye iki güzel haberle döneceğim. Sofya ve İstanbul'da karşılıklı kültür merkezleri açılıyor. Nihayet, kaçakçılık yoluyla çıkartıldığı belirlenmiş taşınabilir kültür varlıkları Türkiye'ye iade edilecek'' dedi.

Kültür Bakanı Vejdi Raşidov'un davetlisi olarak Bulgaristan'a gelen Bakan Günay, Filibe ve başkent Sofya'yı ziyaret etti.

Bulgaristan'daki temaslarına ilk olarak Filibe'den başlayan Günay, Kültür Bakanı Vejdi Raşidov ve Filibe Fuarı Genel Müdürü Geogi Gergov tarafından onuruna düzenlenen resepsiyona katıldı.

Fuarın çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Bakan Günay, ''Umarım, gelecekte bu tür mekanlarda daha fazla sergiler, etkinlikler ve ortak ekonomik girişimler yapabileceğiz'' diye konuştu.

Filibe Fuarı'ndaki karşılama töreninin ardından şehir merkezinin simge yerlerinden Muradiye Camisi'ni ziyaret eden Bakan Günay, cami önünde toplanan Türk ve Müslümanları selamladı, bir süre sohbet etti. Filibe Bölge Müftüsü Hilmi Osman, Bakan Günay'a iç mekanı bin metrekare olan tarihi caminin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yardımıyla restore edildiğini anlattı.

Bakan Günay, daha sonra Bakan Raşidov'dan Avrupa'nın en eski şehri olan Filibe'nin geçmişi konusunda bilgi aldı.

Sofya temasları

Filibe'deki temas ve incelemelerini tamamlayan Bakan Günay, akşam saatlerinde beraberindeki heyetle başkent Sofya'ya geçerek, Ulusal Tarih Müzesi'ni (NİM) ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müzede düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ''Türkiye'ye iki güzel haberle döneceğim. Sofya ve İstanbul'da karşılıklı kültür merkezleri açılıyor. Nihayet, kaçakçılık yoluyla çıkartıldığı belirlenmiş taşınabilir kültür varlıkları Türkiye'ye iade edilecek'' dedi.

Bakan Raşidov ile son iki yılda çok önemli ve başarılı çalışmalar yaptıklarının altını çizen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sinema alanında yaptığımız çalışmalar çok değerli. Kültür ilişkilerimizin geliştirilmesi ve bu çerçevede karşılıklı merkezler açılmasıyla ilgili niyetimiz çok önemli. Ayrıca, yasa dışı yollarla devletimizden çıkarılmış olan tarihi eserlerin tekrar geri kazanılması konusundaki yaptığımız anlaşma uluslararası alanında da çok önemli.''

Bulgaristan ve Türkiye'nin Avrupa'da birbirine çok yakın iki komşu ve aynı zamanda çok benzerlikleri olan iki ülke olduklarının altını çizen Günay, ''Siyasette ve ekonomide yaptığımız işbirliğinin yanında kültür ve turizm alanında yapacağımız işbirliğinin her iki ülkeye de büyük kazanımlar getireceğine inanıyorum'' ifadesini kullandı.

Son yıllarda Türkiye'de bulunan önemli tarihi eserlerin restorasyonu konusunda görüş birliğine varıldığını belirten Günay, ''Biz Türkiye'de herhangi bir ayrım yapmaksızın, bütün kültür eserlerine sahip çıkmaya ve onları restore etmeye çalışıyoruz'' dedi.

Türkiye'nin turizm sektöründeki başarılarını da dile getiren Günay, ''Geçen yıl ülkemizde biz 30 milyondan fazla misafir ağırladık'' dedi.

Günay, bu gelişmelerde Türkiye'nin iklimi, deniz kıyılarının özelliği kadar kültürünün de etken olduğunu ifade ederek, Türkiye'ye gelen turistlerin Bulgaristan'ı da ziyaret etme olanaklarını düşünebileceklerini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bulgar mevkidaşı Raşidov'a, aslı Kore'de sergilenmekte olan ilk barış anlaşmasının bir kopyasını hediye etti.

Bakan Raşidov

Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov da mevkidaşı Günay ile son 2 yılda kültür alanında birçok anlaşmaya imza attıklarını vurguladı. Raşidov, ''Türkiye'nin turizm alanında dünyada 6, Avrupa'da ise 4. en büyük ülke olduğunu önemle bildirmek isterim'' diye konuştu.

Raşidov, iki ülke arasında en büyük sorunlardan biri olan Türkiye vatandaşlarına vize uygulaması konusunun da Bulgaristan'ın Schengen alanına katılmasıyla çözüme kavuşacağını bildirdi.

Türkiye'nin iyi niyet gösterip Bulgar Ortodoks Kilisesi Encümeni'ne İstanbul'da 60 bin metrekare alanlı çeşitli taşınmaz malların iadesini yaptığını vurgulayan Raşidov, ''Türk devletinin İstanbul'daki Bulgar kilisesinin restorasyonu için verdiği destek için minnettarız'' dedi.

Karşılıklı kültür merkezlerin açılması

NİM'de yapılan heyetler arası görüşmelerin ardından iki bakan Sofya ve İstanbul'da karşılıklı kültür merkezlerinin açılmasını öngören anlaşmayı imzaladı.

İmza töreninden sonra Türkiye'den kaçakçılık yoluyla çıkartıldığı belirlenmiş taşınabilir kültür varlıklarının Türk tarafına iade edileceği bildirildi.

Bakan Vejdi Raşidov, söz konusu kültür varlıklarını ve ilgili resmi dokümanları Ertuğrul Günay'a sunarken, ''Ne varsa, hepsini geri vereceğiz'' dedi.

Bulgaristan Tarih Müzesi Genel Müdürü Bojidar Dimitrov da bugüne dek Bulgaristan'ın Burgaz ve Hasköy müzelerinde sergilenmiş bulunan kaçak yoluyla Bulgaristan'a getirilen bazı tarihi eserleri mutlulukla Türkiye'ye iade ettiğini söyledi.

İade edilen ilk eserler arasında Roma dönemine ait bir heykel, mumluklar ve madeni paralar yer alıyor.

Muhteşem yüzyıl meselesi

NİM Genel Müdürü Dimitrov, bugünün kendisi için özel ve çok mutlu bir gün olduğunu belirterek, ''Gecenin bu saatlerinde eşim Muhteşem Yüzyıl dizisini keyifle izliyor. Evde olsaydım, ben televizyon karşısında oturur, o da dizisini mutfaktaki televizyonda izlerdi'' diye espri yaptı.

Türkiye'ye iade edilecek eserlerin önünde Bulgar mevkidaşı ve heyet üyeleriyle ortak fotoğraf çektiren Bakan Güney ise ziyaretini izleyen Bulgar gazetecilere jest yaptı ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Bulgarca'ya çevirilen çeşitli Türk yazarların kaleme aldığı kitapları dağıttı.

Bulgaristan'daki resmi temas ve incelemelerini tamlayan Günay, Kültür Bakanı Vejdi Raşidov tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Bakan Günay'ın heyetinde, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Dairesi Başkanı Onur Gözet, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Süha Bacanakgil, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uygulamalar Dairesi Başkanı Yakup Harmanda, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Vekili Özgür Mehmet İrkın ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nden arkeolog Sedat Öztopbaş yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın, beraberindeki heyetle sabah saatlerinde karayoluyla Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

İvo Radoykov/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye ile Bulgaristan karşılıklı kültür merkezleri açacak!
  • 07.11.2012 08:31

Türkiye ile Bulgaristan karşılıklı kültür merkezleri açacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye-ye iki güzel haberle döneceğim ...