maritbet girişmaritbet
Türkiye, Hatay'daki Suriye sınırına 2.5 kilometrelik duvar yapılacak!

Türkiye, Hatay'daki Suriye sınırına 2.5 kilometrelik duvar yapılacak!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye Sınırına yapılacak yeni duvar projesini anlattı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye'ye yönelik insani yardımların gönderilmesi ve Suriye halkının insani ihtiyaçlarının giderilebilmesi amacıyla Cilvegözü Kapısı'ndan 2 bin 400 metre ileride sınır hattının sıfır noktasında oluşturulan aktarma bölgesinin tadilatı için 1 milyon TL ödeneğin Hatay Valiliği'ne aktarıldığını belirterek, tadilata ilişkin ihalenin tamamlandığını bildirdi. Yazıcı, aktarma alanına ilişkin tadilatın sahanın etrafının tel çitle çevrilmesi, sahanın aydınlatılması, güvenlik kameralarının yerleştirilmesi bagaj ve şahıs x-ray'lerinin yerleştirilmesi, giriş-çıkış kontrol ve araç altı tarama sisteminin yerleştirilmesi gibi çeşitli çalışmalarını kapsadığını ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "sınıra güvenlik duvarı" haberleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Suriye'de yaşanan olumsuzlukların ardından güvenlik problemlerinin ön plana çıkması ve Cilvegözü Kapısı'nın karşısındaki Suriye'nin Bab-el Hevva Sınır Kapısının muhaliflerin eline geçmesinden sonra Türk plakalı araçların Suriye'ye giriş-çıkışının 24 Temmuz 2012 tarihinde yasaklandığını belirten Yazıcı, ancak Suriye'ye yönelik insani yardımların gönderilmesi ve Suriye halkının insani ihtiyaçlarının giderilebilmesi amacıyla Cilvegözü Kapısı'ndan 2 bin 400 metre ileride sınır hattının sıfır noktasında bir aktarma bölgesi oluşturularak Türk tırları ile getirilen yardım malzemesi ve diğer eşyaların burada Suriye plakalı araçlara aktarılmasının sağlandığını vurguladı. Geçici olarak oluşturulan bu aktarma alanın tadilatı için Bakanlık tarafından 1 milyon TL'lik ödeneğin Hatay Valiliğine aktarıldığını belirten Bakan Yazcı, tadilata ilişkin ihalenin tamamlandığını, inşaat çalışmalarına yönelik hazırlığın devam ettiğini bildirdi.

"PROJE REVİZE EDİLDİ"

Yazıcı, aktarma alanına ilişkin tadilatın sahanın etrafının tel çitle çevrilmesi, sahanın aydınlatılması, güvenlik kameralarının yerleştirilmesi bagaj ve şahıs x-ray'lerinin yerleştirilmesi, giriş-çıkış kontrol ve araç altı tarama sisteminin yerleştirilmesi, güvenlik görevlileri için uygun nöbet kulübelerinin yapılması, şoförler ve çalışanlar için tuvalet ve lavaboların yapılması çalışmalarını kapsadığını ifade etti.

Diğer taraftan Hatay Valiliği'nce düzenlenen aktarma alanına giriş-çıkış yapılabilecek şekilde projenin revize edildiğini vurgulayan Yazıcı şunları kaydetti:

"Bakanlığımızca onaylanarak işletici kuruluşa gönderilmiştir. Halihazırda Bakanlığımız bütçesinden bu çalışmalar yürümektedir. Diğer taraftan Gümrük Sahası ile bu aktarma bölgesi arasında sınırın sıfır noktasına kadar olan yol ile ilgili bir çalışma da yürütülmektedir. Cilvegözü Gümrük Kapısı tesisleri ile Suriye sınırı arasında 2 bin 900 metrekare bağlantı yolu mevcuttur. Bu yolun 2 bin 400 metresi Türkiye toprağı, 500 metresi ise Suriye toprağıdır. Devletimize ait 2400 metrelik bağlantı yolunun güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak Kurumumuz ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı arasında Protokol imzalanmıştır. Bu yolun her iki tarafına; coğrafi konuma ve güvenlik gereksinim boyutuna göre dikenli tel ve duvar örülecektir. Proje de engel sistemi, telefon ve kamera sistemi, bariyer ve aydınlatma sistemleri de yer almaktadır."

Haberler.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bölgeye huzur, barış, istikrar getireceğiz"
  • 12.10.2019 17:45

"Bölgeye huzur, barış, istikrar getireceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elazığ'da Barış Pınarı Harekatı ve Elazığ ...

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı
  • 08.06.2021 17:21

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele çalış ...

"Galata Kulesi için titiz ve kapsamlı projeler oluşturuldu"
  • 16.08.2020 10:00

"Galata Kulesi için titiz ve kapsamlı projeler oluşturuldu"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy Galata Kulesi'ndek ...

İHH'dan İdlib'de dul ve yetim ailelerine konut yardımı
  • 14.11.2018 17:01

İHH'dan İdlib'de dul ve yetim ailelerine konut yardımı

İHH ve Hubaib Vakfı, İdlib'te 6 ay önce başlattıkları konut projesinde yapımı ta ...

Suriye sınırındaki duvar bitiyor!
  • 23.09.2017 10:30

Suriye sınırındaki duvar bitiyor!

Yurda yasa dışı geçişleri önlemek, teröristlerin ülkeye sızmasının önüne geçmek ...

Türkiye'de çimento ihracatında ilk sırayı Suriye aldı
  • 29.01.2017 11:37

Türkiye'de çimento ihracatında ilk sırayı Suriye aldı

Türkiye'deki çimento üreticileri geçen yıl yaklaşık 80 ülkeye ihracat gerçekleşt ...