maritbet girişmaritbet
Türkiye, Crystal Lagoons'la yeni denizlere kavuşacak!

Türkiye, Crystal Lagoons'la yeni denizlere kavuşacak!

Türkiye'nin parlak geleceğine gören Crystal Lagoons, deniz olmayan şehirlerde yapay deniz üretmeyi hedefliyor.

Bugün 15 ülkede faaliyet göstereren Crystal Lagoons, Türkiye'de büyük hedeflerle yoluna devam ediyor. Düşük maliyetle yapay denizler inşa eden firma, bu anlamda Guinness Rekorları Kitabı'na da adını yazdırdı.

Türkiye'de başta Ankara olmak üzere denizi olmayan şehirleri denize kavuşturmayı hedefleyen Crsytal Lagoons, konut projeleriyle de yakından ilgileniyor. Özellikle genç nüfus ve yeni konut ihtiyacı, firmanın Türkiye'ye adım atmasındaki en büyük etken olarak göze çarpıyor.

Emlaktasondakika.com olarak Crystal Lagoons için Türkiye, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Asya Bölge Direktörleri Jesus Perez ve Gülşan Atalay'la görüştük.

Crystal Lagoons'u tanıyabilir miyiz? 

"Crystal Lagoons, beş kıtada, 15 ülkedeki bölge müdürlükleri ile faaliyet gösteren çok uluslu bir teknoloji firmasıdır. İcat edip geliştirdiği, 160 ülkede patentli teknolojisi sayesinde sınırsız büyüklükte yapay denizlerin çok düşük maliyetler ile inşa edilip işletilebilmesini sağlayan ve bu alanda rakibi olmayan dünyadaki tek firmadır"

"Dünyada 60'tan fazla ülkede 400'ün üzerinde projesi bulunan Crystal Lagoons, ağırlıklı olarak konut ve resort geliştiren gayrimenkul firmaları ile çalışmaktadır. Deniz olmayan alanlara Maldivler'in beyaz kumsalları ile çevrili turkuaz ve berrak deniz ortamını taşıyarak projenin rakiplerinden ayrışmasını, çok daha yüksek satış fiyatları ve satış hızı yakalamasını sağlayan Crystal Lagoons, bu sayede projelerin karlılığını gözle görülür şekilde artırıyor"

"Diğer taraftan Crystal Lagoons'ün sunduğu farklı konsept ile lokasyonu çok iyi olmayan arsalara da çekim gücü sağlanıyor. Konutların satış hızları da Crystal Lagoons teknolojisi sayesinde yüzde 70'e varan oranlarda artıyor"

"Crystal Lagoons lagünlerinde hem yüzülebiliyor hem de kano, yelken, su kayağı, wind-surf, motorlu tekne, jet-ski gibi her türlü su sporu yapılabiliyor. Crystal Lagoons'ün bir teknoloji firması olması sebebi ile Ar-Ge başta olmak üzere mühendislik ve mimari en öncelikli departmanları olarak göze çarpıyor"

Türkiye pazarına girmeye nasıl karar verdiniz?

"Bir yandan Türkiye pazarının dinamik yapısı, genç nüfusu, kıtalararası lokasyonu, turizm potansiyeli, kültürel özellikleri, yeni konut ihtiyacı istatistikleri, kentsel dönüşüm programları gibi çok çeşitli faktörler, diğer yandan da uluslararası fuarlarda tanıştığımız Türk firmalardan gelen taleplerin artması bizim için Türkiye'nin ne kadar doğru bir pazar olduğunu gösterdi"

"İstanbul ofisimizden Türkiye pazarına yönelik faaliyetlerimizin yanı sıra, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Asya pazarlarında toplam 24 ülkeye yönelik faaliyet gösteriyoruz. Yaptığımız pazar araştırmaları neticesinde saydığımız bölgelere yönelik faaliyetlerin merkezi olarak hem ulaşım kolaylığı, kültürel yakınlık hem de olumlu ülke imajı gibi çeşitli sebepler ile en doğru adresin İstanbul olduğuna karar verdik. Ayrıca bugün İstanbul'dan direkt uçuşlar ile saydığımız bölgelerdeki 24 ülkeye de kolaylıkla ulaşabilmekteyiz"

crystal-lagoons-seaCrystal Lagoons imzalı bir proje...

Türkiye'de ve dünyada planladığınız yatırımlarla ilgili bilgi alabilir miyiz? 

"Crystal Lagoons, ABD, Güney Amerika, Orta Doğu, Asya, Avrupa, Afrika ve Avustralya pazarlarında faaliyetlerine devam etmektedir. Bugün beş kıtada aktif hizmet veriyoruz. Şu an en fazla projemiz 15 adet ile Kolombiya'da bulunuyor"

"Orta Doğu'da da aynı şekilde öne çıkan birçok projemiz var. Örneğin Mısır'da Şarm el-Şeyh'te çöl ortasında bulunan 120.000 metrekarelik dev lagünümüz adeta çöl ortasında bir vaha gibi görenleri büyülüyor. Orta Doğu'daki projelerimizin toplam gayrimenkul yatırım değeri bugün 20 milyar doların üzerindedir. Türkiye'de ise ilk projemizin lansmanını önümüzdeki aylarda yapmayı planlıyoruz"

Türkiye'de yoğunlukla ilgilendiğiniz bölgeler nerelerdir?

"Bugüne kadar 60 ülkede 400'den fazla projemizde gördük ki Crystal Lagoons konsepti denize sıfır arsalarda da, çöl ortasında da, şehir merkezine yakın veya uzak arsalarda da rakiplerinden ayrışarak daha yüksek ve hızlı satış grafikleri sergilemesini sağladı. Bu sebeple Türkiye'nin her bölgesi bizim için önemli"

"Ankara, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Denizli gibi deniz olmayan şehirlerimiz elbette çok büyük potansiyel taşıyor. Crystal Lagoons teknolojisi sayesinde Ankara'ya deniz götürme fikri bizi oldukça heyecanlandırıyor"

"Diğer taraftan İstanbul, İzmir gibi deniz kenarındaki şehirlerimizin de birçoğunda maalesef denize girilebilir plajlar artık kalmadı. Çoğumuzun denizine bayıldığımız Bodrum'un 190 kilometrelik sahil şeridinde sadece 15 kilometrelik kısmında yapılaşma olmadığı söyleniyor. Geriye kalan çok sınırlı sayıdaki denize sıfır arsanın da fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünürsek, her kesimden insanın denize sıfır konsepti ile yaşama imkânı bugün ancak Crystal Lagoons ile mümkün hale geliyor"

2007 Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na giriş hikâyenizden bahseder misiniz?

"Crystal Lagoons'ün ilk projesi olan Şili'de Pasifik Okyanusu kıyısındaki San Alfonso del Mar projesinde geliştirdiği 80.000 metrekarelik lagün, 2007 yılında dünyanın en büyük yüzülebilir yapay lagünü sıfatı ile Guinness Rekorlar kitabına girmiştir. Söz konusu projede lagünün uzunluğu bir kilometreden biraz fazla ve içinde yüzmenin yanı sıra jet-ski, yelken, kano, seyir tekneleri kullanımı gibi birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor"

crystal-lagoons-turkeyCrystal Lagoons lagünlerinde maksimum olanaklar bir arada sunuluyor...

"Toplam 1400 konutluk bir resort projesi olan San Alfonso del Mar, lagün sayesinde Güney Amerika'nın en başarılı gayrimenkul projesi olarak birçok ödül almıştır. Hatta geçtiğimiz aylarda lagünde Hollywood yapımı bir filmin çekimleri gerçekleştirilmiştir. Crystal Lagoons, San Alfonso del Mar'dan sonra daha büyük projelere imza atarak 2015 yılında Mısır Şarm el-Şeyh'te çöl ortasında 120.000 metrekarelik lagünü ile ikinci kez Guinness Rekorlar kitabına girmiştir"

Yüzülebilir yapay denizler fikri nasıl doğdu? 

"Crystal Lagoons'ün hikayesi, kurucusu olan bilim adamı Fernando Fischmann'ın 90'lı yıllarda Şili'de Pasifik Okyanusu kıyısındaki bir gayrimenkul projesine turkuaz berrak suları ve beyaz kumsalları ile Karayipler'in ortamını getirmek istemesiyle başlıyor. 4500 kilometre Pasifik Okyanusu'na kıyısı olmasına rağmen soğuk su akıntıları ve dev dalgalar sebebi ile Şili'de yüzmek için güvenli bir sahil bulmak pek mümkün değil. O yıllarda dev su kütlelerini arıtmaya yönelik bir teknoloji olmadığını gören Fischmann, kurduğu laboratuvarda gerçekleştirdiği yıllar süren çalışmanın ardından Crystal Lagoons teknolojisini icat edip, şirketin ilk tohumları atıyor"

Crystal Lagoons teknolojisi hakkında bilgi verebilir misiniz? 

"Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada verimlilik, düşük su ve kimyasal tüketimi, düşük enerji sarfiyatı gibi sürdürülebilirliğe yönelik unsurlar Crystal Lagoons teknolojisinin temelini oluşturuyor. Sistemimiz deniz suyu, yeraltı kaynakları suyu, nehir suyu gibi her türlü su kaynağı ile çalışabiliyor. Lagünlerin işletilmesinde harcanan su miktarı aynı büyüklükteki yeşil alan sulamasında harcanacak olan miktarın sadece yarısı, golf sahalarında kullanılan su miktarının ise 30 katı daha az"

"Konvansiyonel yüzme havuzları, suda hijyeni sağlamak ve dış etkenlerin getirdiği kirliliği arıtmak için su içerisinde yüksek ve sabit seviyede klor ve benzeri dezenfektanlar bulundurulması prensibi ile çalışır. Crystal Lagoons teknolojisinde ise çok spesifik olarak tasarlanmış bir sistem içindeki spesifik algoritmalara göre oksidanlar ve mikro-biyosidler kontrollü şekilde sadece çok küçük miktarlarda enjeksiyon yöntemi ile lagüne uygulanmakta, bu sayede de su içinde dezenfektanların yüksek ve sabit seviyede tutulması sağlanmaktadır"

"Sonuç olarak bu enjeksiyon bazlı verimli dezenfeksiyon sistemi sayesinde Crystal Lagoons lagünlerinde konvansiyonel yüzme havuzlarında kullanılan katkı maddesi miktarının sadece %1'i oranında katkı maddesi yeterli olmaktadır. Ortalama bir lagün içerisinde bu amaçla kullanılan 400 adet sensör ve enjektör bulunmaktadır"

"Diğer taraftan, konvansiyonel yüzme havuzu arıtma sistemlerinde havuz içindeki tüm su kütlesi, her ülkede regülasyona göre değişmekle birlikte, genellikle günde 4-6 defa devir daim etmeye yönelik bir filtreleme sistemi ile çalışmaktadır. Crystal Lagoons teknolojisinde ise farklı ultrasonik dalgalar kullanılarak su içindeki partiküller birbirleri ile birleştirilerek, bu partiküllerin kolayca sistem dışına çıkarılması sağlanır. Bu sayede merkezi bir filtreleme sistemi ile çalışan konvansiyonel havuz sistemlerinde sarf edilen enerji miktarının sadece %2'si Crystal Lagoons filtreleme sistemi için yeterlidir"

2016 yılı firmanız ve sektör açısından nasıl geçiyor. Bu yıla ilişkin değerlendirmeleriniz nelerdir? 

"Türkiye pazarına 2015 yılı son çeyreğinde giren Crystal Lagoons, bir seneden kısa bir sürede 40'a yakın projeye teklif vererek pazara çok hızlı bir giriş yaptı. Gayrimenkul sektöründeki projelerin lansman öncesinde uzun planlama ve konsept geliştirme aşamaları olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda lagün konsepti ile geliştirilecek arsaların bulunması, ona uygun konsept geliştirilmesi gibi süreçlerin ardından oldukça olgunlaşmış olan dört farklı projemizin kısa süre içerisinde lansmanı yapılacak"

"Sektör açısından baktığımızda ise ülke genelinde yaşanan bazı olumsuzluklara rağmen, sektörün kendini çok iyi şekilde duruma adapte ettiğini görüyoruz. Sektörde müşteri ihtiyaçlarının daha fazla ön plana çıktığını görüyoruz. Müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik özenle kurgulanan projeler ve pazarlama bütçelerindeki artışlar ile sektör dinamizmini koruyor. Temmuz ayında yaşanan darbe girişimi ve ekonomideki dalgalanmalara rağmen gayrimenkul sektörünün yıl sonu hedeflerini tutturacağını öngörüyoruz. Bunda Ağustos ayında başlatılan konut kampanyalarının ve konut kredisi faizlerinin düşürülmesi de oldukça etkili oldu"

Son olarak kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

"Türkiye özelinde kısa vadede hedefimiz konut, resort ve park olmak üzere üç ana segmentte de ilk lagünlerimizin faaliyete girmesi. Orta vadede ise hedefimiz faaliyet gösterdiğimiz bölge içinde 30 lagüne ulaşmak. Konut ve resort projeleri bizim için çok önemli olmakla birlikte, belediyeler ile yapacağımız iş birliklerine de oldukça önem veriyoruz. Parklarda yapılacak yapay denizli halk plajları sayesinde Anadolu'da yüzme bilmeyen çocuk kalmaması gibi bir hayalimiz de var"

"Bunların yanı sıra Crystal Lagoons'ün birçok endüstriyel kullanım alanı bulunmaktadır. Örneğin lagünlerin sürdürülebilir kapalı devre soğutma sistemi olarak kullanılması, gayrimenkul ve endüstriyel tesislerde HVAC sistemlerindeki maliyetlerin lagün ile yarı yarıya düşürülebilmesi, ters osmoz ile tuzdan arındırma için ön arıtma maliyetlerinde tasarruf sağlanması gibi birçok çevre dostu endüstriyel kullanımı bulunmaktadır. Uzun vadede ise Türkiye pazarında lagünlerimizin rekreasyonel alandaki kullanımının yanı sıra endüstriyel alanlardaki kullanımının da yaygınlaşmasını hedefliyoruz"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Crystal Lagoons, projelerin satış hızını artırıyor
  • 14.12.2016 14:30

Crystal Lagoons, projelerin satış hızını artırıyor

Crystal Lagoons'un oluşturduğu yüzülebilen ve içinde su sporları yapılabilen ber ...

Crystal Lagoons ödüle doymuyor!
  • 26.11.2016 11:58

Crystal Lagoons ödüle doymuyor!

Dünyanın en bilinen yapay deniz üretici Crystal Lagoons, kapalı devre soğutma si ...

Crystal Lagoons’a İngiliz Parlementosu'ndan Yeşil Elma Ödülü!
  • 24.11.2016 12:25

Crystal Lagoons’a İngiliz Parlementosu'ndan Yeşil Elma Ödülü!

Crystal Lagoons, hayata geçirdiği yapay denizler sayesinde Green Apple Awards'a ...

Türkiye, Crystal Lagoons'la yeni denizlere kavuşacak!
  • 28.10.2016 12:06

Türkiye, Crystal Lagoons'la yeni denizlere kavuşacak!

Türkiye'nin parlak geleceğine gören Crystal Lagoons, deniz olmayan şehirlerde ya ...

Crystal Lagoons, Maldivler'in sahilini sitenize getiriyor!
  • 18.10.2016 13:36

Crystal Lagoons, Maldivler'in sahilini sitenize getiriyor!

Crystal Lagoons, Maldivler'n beyaz kumsalları ile berrak suyunu konut projelerin ...

Crystal Lagoons, Cityscape Fuarı'na katılıyor
  • 05.09.2016 13:08

Crystal Lagoons, Cityscape Fuarı'na katılıyor

Crystal Lagoons, 6-8 Eylül tarihlerinde Dubai'de düzenlenecek olan Cityscape Fua ...